1. Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο. Οι πιστωτές κρατούν όλο και πιο σκληρή στάση. Αφήνουν τη διαπραγμάτευση σε εκκρεμότητα παρόλο που οι προθεσμίες πιέζουν. Ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων της Τρόικας δεν υπάρχει μέχρι στιγμής παρά την τετράωρη τηλεδιάσκεψη που έγινε με το οικονομικό επιτελείο μέχρι τα ξημερώματα. Στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα υπάρξει συμφωνία για την επόμενη μέρα μέχρι το τέλος του χρόνου όταν θα ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής. Γιατί αν αυτό δεν συμβεί, το «σχέδιο Β» των πιστωτών όπως περιγράφηκε από τις Βρυξέλλες είναι η παράταση του μνημονίου που ξέρουμε για έναν χρόνο (τουλάχιστον). Σημειώνεται πως η σημερινή προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης και τρόικας αναβλήθηκε.

Ads

2. Φόροι και αμφισβητούμενο δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό. Υπό αίρεση τίθεται ο προϋπολογισμός για το 2015 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, καθώς η πρόβλεψη για το δημοσιονομικό κενό, που αποτελεί και το «μήλο της έριδας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, δεν συνάδει με αυτή των δανειστών. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Στο μεταξύ, φορολογία ύψους 1,4 δισ. ευρώ από την άμεση και έμμεση φορολογία φέρνει ο νέος προϋπολογισμός του 2015 με τον οποίο περιορίζονται κατά 1,5 δισ. ευρώ οι δαπάνες, ορίζοντας το ύψος της λιτότητας για το νέο έτος στα 2,9 δισ. ευρώ. Προϋπολογισμό Μνημονίου βλέπει η αξιωματική αντιπολίτευση.

3. Η καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου «Παρί 11», Αναστασία Τσουκαλά, αποκαλύπτει τα όσα αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια διαλέξεων στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας τον Μάρτιο του 2013. «Είμαστε φασίστες και υπερήφανοι. Υπάρχει πρόβλημα;» της είπε ένας τριτοετής δόκιμος της σχολής κατά τη διάρκεια της διάλεξης, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε.

4. Ένας 34χρονος άνδρας στην Σάμο, πατέρας τεσσάρων παιδιών, ξεψύχησε στην άσφαλτο περιμένοντας το ασθενοφόρο, έπειτα από ατύχημα που είχε με δίκυκλο στο οποίο επέβαινε. Αν και έγινε κλήση στο ΕΚΑΒ άμεσα, το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού πραγματοποιούσε άλλη διακομιδή. Διαβάστε τι καταγγέλλουν εργαζόμενοι και τι αναφέρει το ΕΚΑΒ σε ανακοίνωσή του.

Ads

5. Μαζικό ήταν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από το υπουργείο Παιδείας, υπό το βλέμμα δυνάμεων των ΜΑΤ. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομίας και φοιτητών, με την πρώτη να κάνει χρήση χημικών. Καταγγελίες για μαθητή που ψεκάστηκε στο πρόσωπο. Δυο ακόμη μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ. Μαθητές και φοιτητές κάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε ως αποτέλεσμα οι δυο μαθητές να αφεθούν ελεύθεροι. Την ίδια στιγμή ντόμινο καταλήψεων έχει ξεκινήσει στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, με αφορμή τις προτάσεις του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρου Φορτσάκη για κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων και λήψη αποφάσεων μέσω ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων. Σε αναδίπλωση προχώρησε μετά τις αντιδράσεις η πρυτανεία.

6. Εικόνα με ένα μπλέντερ στο οποίο αλέθονται ανθρώπινα σώματα, έργο του εκκεντρικού Ιάπωνα καλλιτέχνη, Αιντα Μακότο, είχε τοποθετηθεί στο βιβλίο της Φυσικής της Ε’ Δημοτικού στο κεφάλαιο μείγματα. Η χρήση της συγκεκριμένης εικόνας προκάλεσε την αντίδραση των εκπαιδευτικών και το υπουργείο ανακοίνωσε πως θα αφαιρεθεί άμεσα κάνοντας λόγο για λάθος.

7. Προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τρεις  νέες δημοσκοπήσεις. Ειδικότερα η δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα «Αγορά» καταγράφει προβάδισμα 4,3% για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ το εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα 4,7 μονάδων. 

8. Ένα «πιο δίκαιο και ισορροπημένο» σύστημα μετανάστευσης προωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Με προεδρική πράξη μάλιστα και παρακάμπτοντας το αμερικανικό Κογκρέσο, ανακοίνωσε τη νομιμοποίηση περίπου πέντε εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς έγγραφα, που ζουν σε αμερικανικό έδαφος υπό την απειλή της απέλασης. 

9. Μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει ήδη βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό της, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το ιατρικό περιοδικό «Lancet» στο πλαίσιο αφιερώματος για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως οι μέχρι τώρα προσπάθειες για τον περιορισμό του φαινομένου είναι ανεπαρκείς.

10. Πρόστιμο ύψους 270.000 ευρώ καλείται να πληρώσει ο 67χρονος Λαρισαίος, ο οποίος κατηγορείται για θανάτωση 8 νεογέννητων κουταβιών και την κακοποίηση ενός ακόμη σκύλου.

* Σκίτσο του Soloup