1) Τάξεις και εξετάσεις: Ολοήμερο σχολείο και ριζικές αλλαγές στην Παιδεία. Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε την επέκταση από τον Σεπτέμβριο του ολοήμερου δημοτικού σε όλα τα σχολεία της χώρας, την ένταξη στο νήπιο από την ηλικία των τεσσάρων ετών, την αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου με στόχο την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Όλα αυτά, από την σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Παιδείας, η οποία σηματοδοτεί και την έναρξη του κύκλου των προσωπικών πρωτοβουλιών που ο ίδιος εξήγγειλε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την παραγωγική ανασυγκρότηση, με έμφαση στην καθημερινότητα και την δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Ads

2) Τα «σημεία – κλειδιά» του προσχεδίου της συμφωνίας: Διατήρηση των υψηλών [πλεονασμάτων του 3,5% για διάστημα τετραετίας έως πενταετίας, πρόβλεψη νομικών δεσμεύσεων για το αμετάκλητο της μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου μετά το 2019-2020, «ρήτρα» προέγκρισης των δανειστών για την διανομή κοινωνικού μερίσματος από τα υπερ-πλεονάσματα αλλά και απαίτηση δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας ότι θα εφαρμόσει τα μέτρα εάν γίνει κυβέρνηση περιλαμβάνει το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

3) Θα μακροημερεύσει ο Μακρόν; Μπορεί το ευρωπαϊκό «παραδοσιακό» πολιτικό σύστημα στο σύνολό του να ανέπνευσε με ανακούφιση από τα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ωστόσο, στο εσωτερικό του γαλλικού πολιτικού σκηνικού, αυτές οι εκλογές, είναι πιθανόν να έχουν δημιουργήσει λανθάνουσες «ρωγμές», οι οποίες, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να απειλήσουν το πολιτικό οικοδόμημα της Πέμπτης γαλλικής Δημοκρατίας.

4) «Ανοίγουν» τα σύνορα για σοβαρές ποινικές υποθέσεις: Νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να λύσει τα χέρια των δικαστικών αρχών σε έρευνες για σοβαρές υποθέσεις όπως φοροδιαφυγής και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ads

5) Ο «τυφλός» βιαστής, η νέα καταγγελία και η κατάθεση της μητέρας: Σύμφωνα με μαρτυρίες των γειτόνων του, ο 52χρονος Παναγιώτης Κοντζιλέλος – που κατηγορείται για τον βιασμό και την ομηρεία της 20χρονης φοιτήτριας – μόνο τυφλός δεν ήταν, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος.

6) Μάχη με την κατάθλιψη φέρεται να έδινε η Μαίρη Τσώνη, η τριαντάχρονη ηθοποιός και τραγουδίστρια που βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στη Ζωοδόχου Πηγής στη Εξάρχεια.

7) Ναζί στον γερμανικό στρατό σχεδίαζαν επίθεση σε πολιτικούς: Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε και τρίτο στρατιώτη ο οποίος θεωρείται ύποπτος για ανάμειξη στο σχέδιο ενός αξιωματικού του στρατού και ενός φοιτητή να διενεργήσουν επίθεση, ενδεχομένως εναντίον αριστερών πολιτικών που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης.

8) Με αφορμή το ρατσιστικό κείμενο της Σώτης Τριανταφύλλου: Αδίκημα ή ελευθερία έκφρασης;

9) Νοοτροπικά χάπια: Η «ντόπα» της Silicon Valley: Αν και οι επιστήμονες αμφιβάλλουν, επιχειρηματίες της Silicon Valley, της παγκόσμιας μητρόπολης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, ήδη ντοπάρουν τον οργανισμό τους και το κυρίως το μυαλό τους με νοοτροπικά χάπια, «έξυπνα φάρμακα» όπως συχνά τα αποκαλούν, με μοναδικό στόχο την επιτυχία.

10) Πώς οι βιομηχανίες αμφισβήτησαν την ίδια τη φύση… τον θηλασμό: Η κουλτούρα της υπεράσπισης του τεχνητού βρεφικού γάλακτος καλλιεργήθηκε μέσα σε έναν μόλις αιώνα. Αυτό ευτυχώς αλλάζει από μία γενιά γυναικών που ενημερώνονται σε βάθος.

11) Τελευταίο άλλα όχι έσχατο: Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης σήμερα και η Ρωσία γιόρτασε με μεγάλη και εντυπωσιακή παρέλαση την συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μάη του 1945. Την ιστορική αυτή στιγμή παρουσιάζει το tvxs μέσα από την διήγηση του ίδιου του στρατάρχη Ζούκοφ, του «στρατάρχη της νίκης».

*Φωτογραφία: Πέπε ο Βάτραχος. Διαβάστε πώς τα ακροδεξιά τρολ τον οδήγησαν στον «θάνατο».