1. «Σχέδιο Β» από τους Ευρωπαίους για την αποχώρηση του ΔΝΤ. Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI, επικαλούμενο υψηλόβαθμες πηγές, αναφέρει πως οι διαφωνίες στους κόλπους των δανειστών, ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος είναι υπαρκτές και η επίτευξη συναίνεσης είναι δύσκολη. Για το λόγο αυτό αυτό οι Βρυξέλλες εξετάζουν ένα «Σχέδιο Β» στο ενδεχόμενο απόφασης του ΔΝΤ να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα. 

Ads

2. SZ: Έκτακτη σύσκεψη ευρωπαίων με ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung γράφει πως την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης με στελέχη του ΔΝΤ, ώστε να αποσαφηνιστεί η πρόθεση του Ταμείου και οι όροι για τη συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα. 

3. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχώρησαν την Τρίτη από την Αθήνα και πριν τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, στις 28 Νοεμβρίου, αναμένεται να έχουν τηλεδιάσκεψη για τις εκκρεμότητες. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο, ενώ το χάσμα με το ΔΝΤ για τα εργασιακά παραμένει μεγάλο. «Η βούληση της ελληνικής πλευράς για συμφωνία δεν συνεπάγεται νέα μέτρα λιτότητας, ούτε υποχωρήσεις στα εργασιακά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ικανοποιημένη από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, λέγοντας ότι σημειώθηκε «καλή πρόοδος».

4. Μission Impossible: Τι ακριβώς ζητά ο Σόιμπλε από την Ελλάδα. Οι προτάσεις Σόιμπλε αν δεν είναι η πιο ακραία τιμωρητική εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού, είναι απλώς το… Mission Impossible που επιτάσσει το δόγμα του, κόντρα σε κάθε ιστορικό και οικονομικό προηγούμενο. Κι είναι επίσης το Mission Impossible που καλείται να ανατρέψει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου εάν η ευρωπαϊκή ηγεσία (;) δεν θέλει μόνον – για μια ακόμη φορά – να αγοράσει χρόνο και να μεταθέσει ξανά την «ώρα μηδέν» της ελληνικής κρίσης.

Ads

5. «Θεέ μου, η Μέρκελ;» Άρθρο του Στέλιου Κούλογλου. Ο καημένος ο Ομπάμα θυμίζει έναν πλούσιο που ψάχνει κάποιον κληρονόμο για να αφήσει την επιχείρηση. Κοιτάει από δω, πασχίζει από κει, τίποτα: στο τέλος, τι να κάνει, βρίσκει τη λιγότερο κακή απόγονο. Κάπως έτσι η Μέρκελ, υποψήφια ξανά για τη καγκελαρία, βρέθηκε να υπερασπίσει, ως ηγέτιδα πλέον του δυτικού κόσμου, «τις δημοκρατικές αξίες» της ανθρωπότητας…

6. Επιμένει ο Ερντογάν: Η συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι ιερό κείμενο. Σε νέα αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αυτή τη φορά δήλωσε ότι δεν πρόκειται για «ιερό κείμενο» και ότι το περιεχόμενό της «θα πρέπει να συζητηθεί». «Τι θα συμβεί εάν η Τουρκία παραμείνει απομακρυσμένη από τη Συρία και τις άλλες περιοχές;», διερωτήθηκε. 

7. Φρανσουά Φιγιόν, η «αρσενική Θάτσερ» της Γαλλίας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις (αν επιβεβαιωθούν) αυτός θα είναι ο άνθρωπος που θα βρεθεί απέναντι στη Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Ποιος είναι όμως ο Φρανσουά Φιγιόν; Από τη σκιά του Σαρκοζί στην ηγεσία της Δεξιάς και τη μονομαχία με τη Μαρίν Λεπέν. 

8. Με ευρωπαϊκά κονδύλια χρηματοδοτήθηκε το Brexit. Η Βρετανική εκλογική Επιτροπή θα ξεκινήσει έρευνα για τον τρόπο χρηματοδότησης της εκστρατείας υπέρ του Brexti από το κόμμα UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχουν χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκοί πόροι. Οι κανόνες που αφορούν την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς τα κόμματα και τα ιδρύματα απαγορεύουν μεταξύ άλλων «την άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση εθνικών πολιτικών κομμάτων».

9. Την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ με ναζιστικούς χαιρετισμούς γιόρτασε το Εθνικό Ινστιτούτο Πολιτικής στο ετήσιο συνέδριό του. «Heil Trump, heil our people, heil victory!» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι χαιρετώντας ναζιστικά. [Βίντεο]. Διαβάστε επίσης: Δισεκατομμυριούχοι εναντίον του Τύπου στην εποχή του Τραμπ. Μία μικρή «παρέα» Αμερικανών πολυεκατομμυριούχων -μεταξύ αυτών και ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ- έχουν εξαπολύσει μία άνευ προηγουμένου νομική επίθεση εναντίον του Τύπου.

10. Τσίπρας προς Ράμα: Η εθνικιστική ρητορική υπονομεύει τις διμερείς σχέσεις. Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα με αίτημα του δεύτερου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι παραμένει προσηλωμένος στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, προς όφελος τόσο του ελληνικού, όσο και του αλβανικού λαού.

* Το Tvxs.gr γιορτάζει τα οκτώ χρόνια λειτουργίας και θυμίζει τις οκτώ σημαντικότερες δημοσιογραφικές στιγμές του. Διαβάστε σήμερα: Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έλεγε στο Tvxs πως το ΔΝΤ είναι καταστροφή