1. Έκλεισε μια από τις τελευταίες εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, καθώς υπεγράφη η νέα συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, πράσινου και αναψυχής, ενώ το συνολικά έσοδα για το Δημόσιο ανέρχονται στα 915 εκατ. ευρώ, συν 1,5 δισ. ευρώ άμεσες επενδύσεις για δημιουργία δημόσιων υποδομών. Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, βάσει της νέα συμφωνίας, το τίμημα της συνολικής επένδυσης αυξάνεται από τα  5,4 δις περίπου στα 7 δις ευρώ. Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει η συμφωνία.

Ads

2. Ο νέος εκλογικός νόμος: Περίπου… απλή και άδολη αναλογική. Το σενάριο που ήδη έχει μπει στο τραπέζι των κυβερνητικών σχεδιασμών, με επιμέρους παραλλαγές και διαφορετικές εισηγήσεις, και το οποίο αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί έως την 24η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την πρότασή του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τον νέο εκλογικό νόμο. Εως τότε, και όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, θα υπάρξει ευρεία διαβούλευση με επιστημονικούς και κοινωνικές φορείς, καθώς και με τα άλλα πολιτικά κόμματα – εάν και εφόσον ανταποκριθούν στην πρόσκληση – και κρίσιμες παράμετροι μπορεί να αλλάξουν.

3. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη, είναι να υπάρξει ένας ευρύς διάλογος και με τα κόμματα αλλά και με την κοινωνία για τις αλλαγές στη συνταγματική αναθεώρηση. Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, εξέφρασαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Νικήτας Κακλαμάνης, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Οι Νικήτας Κακλαμάνης και Ευάγγελος Βενιζέλος επικαλούνται το άρθρο 110 του Συντάγματος

4. Νεκρός έπεσε ένας άνδρας από πυρά στα Εξάρχεια. Ο άνδρας δέχτηκε τρεις σφαίρες στον θώρακα, την κοιλιακή χώρα και τον λαιμό από δύο  άνδρες με κουκούλα που επέβαιναν σε μηχανή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, το θύμα ήταν υπήκοος Αιγύπτου και σεσημασμένος. Είχε συλληφθεί για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, περί όπλων, περί αλλοδαπών και για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και φαίνεται πως η δολοφονία σχετίζεται με υπόθεση ναρκωτικών. Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών. Την υπόθεση ανέλαβε η Ασφάλεια Αττικής.

Ads

5. Δώδεκα νεκροί και 38 τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός της φονικής βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη. Η έκρηξη σημειώθηκε σε στάση λεωφορείου δίπλα στον σταθμό του μετρό Βεζνετζιλέρ. Το σημείο βρίσκεται στην περιοχή των μνημείων βυζαντινής και οθωμανικής περιόδου που είναι κεντρικό και προσελκύει και τουρίστες.

6. Έφυγε από τη ζωή, στα 49 του χρόνια, μετά από μάχη με τον καρκίνο, ο σκηνοθέτης, παραγωγός ταινιών και «ψυχή» του συναυλιακού χώρου Gagarin, Νίκος Τριανταφυλλίδης. Διαβάστε επίσης το αφιέρωμα στον Νίκο Τριανταφυλλίδη: Οι παθιασμένοι «Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

7. Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει τον μισό πλούτο της γης. Μπορεί οι εκατομμυριούχοι να αποτελούν μόλις το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, όμως κατέχουν σχεδόν τον μισό ιδιωτικό πλούτο του πλανήτη. Την κοινωνική ανισότητα που επικρατεί στον κόσμο αποδεικνύει μία ακόμα έρευνα της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Boston Consulting Group.

8. Το δεύτερο μέρος της μεγάλης έρευνας του tvxs.gr για τα πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων. Ο πρώτος, ολοκληρωμένος φάκελος που παρουσιάζει το tvxs.gr  στο πλαίσιο των ιστορικών ντοκουμέντων με τα πιστοποιητικά «πολιτικών φρονημάτων» δεν αφορά πρόσωπο με βαριά αντεθνική δράση. Το «αμάρτημα» του στρατευμένου, κλάσης του 1965, λόγω του οποίου κρίνεται ότι χρήζει… διά βίου «παρακολουθήσεως» είναι ότι ο «πατήρ» του υπήρξε μέλος του ΕΑΜ, η «μήτηρ» του ήταν στην ΕΠΟΝ και προέρχετο από οικογένεια «εμφορουμένης υπό κομμουνιστικών φρονημάτων».

9. Αφιέρωμα του Tvxs.gr στο Euro 2016. Διαβάστε το πρώτο μέρος του αφιερώματος: «Euro 1960: Η γέννηση της διοργάνωσης και ο θρίαμβος των κομμουνιστών». Το όραμα του Ανρί Ντελονέ, η υλοποίησή του και η κυριαρχία του ανατολικού μπλοκ και της Σοβιετικής Ένωσης. 

10. Τέλος διαβάστε το σχόλιο της ημέρας: «Ο Τσίπρας Πουλάει τον Παρθενώνα»