1. Την εκταμίευση δόσης ύψους 11 δισ. ευρώ για την Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνει το Eurogroup που συνεδριάζει αύριο Τρίτη, σύμφωνα με το προσχέδιο της συνεδρίασης των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης, το οποίο δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg. 

Ads

2. Εμπροσθοβαρή και «άνευ όρων» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζητά το ΔΝΤ με την έκθεση βιωσιμότητας που – με μια κίνηση ιδιαίτερης σημασίας – δίνει στη δημοσιότητα 24 ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

3. Ο «Πράσινος» Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν νέος πρόεδρος της Αυστρίας. Τέλος στο εκλογικό θρίλερ για την προεδρία της Αυστρίας μπαίνει, αφού μετά και την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων ο 72χρονος υποψήφιος των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν επικράτησε οριακά του 45χρονου υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ.

4. Εκτενής συζήτηση για τα θέματα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, έγινε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, που διήρκησε 45 λεπτά, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη. Στο επίκεντρο μπήκαν και τα ελληνοτουρκικά. Το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ θερμό και εγκάρδιο, μετέφεραν κύκλοι της κυβέρνησης. Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Διαβάστε επίσης: Τι συμφώνησαν Μέρκελ κι Ερντογάν

Ads

5. Σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης – Πώς θα γίνει. Σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης φαίνεται πως θέτει σε εφαρμογή η ΕΛ.ΑΣ. Στόχος είναι οι πρόσφυγες που ζουν στον πρόχειρο καταυλισμό να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας.

6. Πανελλαδικές 2016: Οι απαντήσεις στα θέματα φυσικής και ιστορίας. Δεύτερη εβδομάδα πανελλαδικών εξετάσεων και οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων με το νέο σύστημα εξετάστηκαν σήμερα στην Ιστορία (Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στην Φυσική (Θετικών Σπουδών). Τα θέματα της Ιστορίας κρίνονται μέτριας δυσκολίας και απευθύνονταν σε καλά διαβασμένους μαθητές. Τα θέματα της φυσικής ήταν βατά και φιλικά προς τους μαθητές κάτι που γίνεται μετά από πολλά χρόνια. Το Tvxs.gr σε συνεργασία με το φροντιστήριο ΟΡΟΣΗΜΟ δημοσιεύει τις απαντήσεις των θεμάτων.

7. Κύπρος: Δύσκολα τα επόμενα βήματα για Αναστασιάδη – Έχασε την πλειοψηφία ο συνασπισμός ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ. Οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο διαμόρφωσαν ένα νέο πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται, εξαιτίας των μνημονίων, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ έχασε την πλειοψηφία και πλέον αναζητά διεύρυνση συμμαχιών μέσα από τη νέα οκτακομματική βουλή. Μεγάλη συζήτηση ωστόσο έχει προκαλέσει και ένα ακόμη γεγονός, που ήρθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που εκφράζονταν εδώ και καιρό: Η είσοδος στη Βουλή του ΕΛΑΜ… της κυπριακής Χρυσής Αυγής.

8. Γαλλία: Καταλήψεις σε διυλιστήρια, ελλείψεις στα καύσιμα. Ένα κύμα διαδηλώσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων σαρώνει τη Γαλλία με τη χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγούμενου κοινωνική και οικονομική κρίση με αφορμή την εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση. Σημαντικό πρόβλημα καταγράφεται στην προμήθεια καυσίμων καθώς πολλά διυλιστήρια και δεξαμενές αποθήκευσης βρίσκονται υπό κατάληψη από εργαζόμενους.

9. Κύβος Ερρίφθη: Προσφορά μαμούθ της Bayer για την εξαγορά της Monsanto. Ο γερμανικός όμιλος φαρμάκων και χημικών Bayer, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, ανακοίνωσε και επίσημα πως κατέθεσε προσφορά στον αμερικανικό κολοσσό των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Η γερμανική εταιρεία κατέθεσε μια προσφορά που ξεπερνάει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις αγγίζοντας το ιλιγγιώδες ποσό των 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 122 δολαρίων ανά μετοχή.

10. Η Καμπάνια: Ένα πλωτό νεκροταφείο προσφύγων στην Μεσόγειο [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και ΒΙΝΤΕΟ]. Περίπου 200 ταφόπλακες επιπλέουν στη Μεσόγειο, στην μνήμη όλων αυτών των προσφύγων που έχασαν την ζωή τους προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον συριακό εμφύλιο και αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη. Η ταφόπλακα που ξεχωρίζει… αυτή του μικρού Αϊλάν Κουρντί, του παιδιού που έγινε το σύμβολο της προσφυγικής κρίσης όταν ξεβράστηκε νεκρό στα τουρκικά παράλια.