Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μια ματιά.

Ads

1. Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι το ελληνικό θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε ένα Eurogroup που θα γίνει πιθανώς τη Δευτέρα 9 ή την Τρίτη 10 Μαϊου. Στο χαρτί του Brexit και του προσφυγικού, στο πολιτικό χαρτί των εκλογών και στον «παράγοντα Γιούνκερ» ποντάρει η κυβέρνηση για να κερδίσει τη νέα μάχη με τους δανειστές – μια μάχη πάντως, που και αυτή τη φορά καταδικάζεται να κριθεί στο σκληρό γερμανικό γήπεδο. Το Βερολίνο από την πλευρά του επιλέγει την απο-δραματοποίηση της νέας εμπλοκής στην ελληνική αξιολόγηση, θεωρώντας ότι είναι θέμα χρόνου να κλείσει. «Σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση διαπιστώνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι αποχωρούν από την Αθήνα, λόγω των εορτών του Πάσχα. Τις πρωτοβουλίες για την άμεση σύγκληση του Eurogroup ανέλαβε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ να βλέπει συμφωνία εντός δυο εβδομάδων και να παραδέχεται ότι το ζήτημα των προληπτικών μέτρων είναι «νομικά δύσκολο». Το ΔΝΤ, ωστόσο, συνεχίζει να ζητά τα… κλειδιά της Eurostat και του υπ. Οικονομικών!

2. To όνειρο του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν είναι να μείνει… εσαεί υπουργός Οικονομικών. Όνειρο του όμως δεν είναι και να γίνει ο πρωταγωνιστής μιας κυβερνητικής και πολιτικής κρίσης στην πιο δύσκολη φάση της μάχης για την αξιολόγηση. Κατά εύλογο δε, πολιτικά, τρόπο συνδέεται άμεσα με τις ιδιαίτερες ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και με το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραμένει ο άτυπος επικεφαλής της Ομάδας των «53+». Με ένα άρθρο στο site  commonality.gr  η ομάδα των «53+» απάντησε ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς στα σενάρια και τα δημοσιεύματα περί διχασμού στον ΣΥΡΙΖΑ για το «προληπτικό » πακέτο μέτρων που ζητά το ΔΝΤ. Στο μεταξύ, ανοιχτό άφησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς και χρειαστούν πολιτικές λύσεις.

3. Σε παύση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιου Γιαννόπουλου και στην αντικατάστασή του από τον αναπληρωτή καθηγητή χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκ των ιδρυτών των Γιατρών του Κόσμου, Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, προχώρησε το υπουργείο Υγείας. Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει την παραίτηση του Αθανάσιου Γιαννόπουλου, ωστόσο ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε αρνηθεί να παραιτηθεί και κάλεσε το Υπουργείο να βρει άλλη διαδικασία για να τον αντικαταστήσεις. Η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ διώκεται ποινικά για τα μαύρα ταμεία του Κέντρου σχετικά με τις διαφημιστικές καμπάνιες την περίοδο 2011-2013.

Ads

4. Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις στη Γαλλία ενάντια στο σχέδιο μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη, 3 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων σημειώθηκαν και επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χημικών. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τις εκρηκτικές διαδηλώσεις.

5. Την κατανομή των θέσεων των εισακτέων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, από τις συνολικά 69.650 θέσεις εισακτέων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι 43.520 θέσεις αποδίδονται στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ενώ οι 26.130 θέσεις αποδίδονται στα ΤΕΙ, στην Ανώτατη Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ).

6. Μη βιώσιμο φαίνεται πως είναι το ασφαλιστικό σύστημα της Ιταλίας λόγω και της υψηλής ανεργίας στους νέως και εξετάζονται διάφορα σενάρια για την αναδιάρθρωση του και την κάλυψη συντάξεων. Βάσει των εκτιμήσεων όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1980 στην Ιταλία δεν θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη παρά μόνο αφού έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους.

7. Αν και στα προπαγανδιστικά βίντεο που το Ισλαμικό Κράτος δίνει στη δημοσιότητα οι μαχητές του εμφανίζονται να καταφέρνουν μεγαλεπίβολες νίκες, στο συγκεκριμένο βίντεο που έχει τραβηχτεί από τζιχαντιστή, η αμοντάριστη πραγματικότητα φαίνεται να είναι πολύ διαφορετική. Δείτε έναν τζιχαντιστή να βιντεοσκοπεί τον θάνατο του.

8. Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις ημέρες του Πάσχα:

Με καλό καιρό η έξοδος του Πάσχα
Τα έκτακτα μέτρα για την έξοδο του Πάσχα
Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς τις ημέρες του Πάσχα
Χωρίς ηλεκτρικό και μετρό η Αθήνα την 1η Μαΐου
Ακυρώσεις σε δρομολόγια τρένων λόγω απεργίας – Πώς θα ενημερωθείτε
Πώς θα ψωνίσετε: Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων
Οι λέξεις του Πάσχα
Πώς να εξηγήσουμε το Πάσχα στα παιδιά

9. Στις 6 Οκτωβρίου 1943  το «Σώμα Κυνηγών» του Φριτς Σούμπερτ και των Κρητών δωσιλόγων συνεργατών του από το Κρουσώνα Ηρακλείου πυρπολούν ζωντανές 12 γυναίκες και έναν ηλικιωμένο στην Καλή Συκιά στο Νότιο Ρέθυμνο. Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο που θα προβληθεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Στέλιου Κούλογλου για τα 75 μετά τη Μάχη της Κρήτης, την Τρίτη 3 Μαΐου στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στις έξι και μισή το απόγευμα.

10. Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με έξι νέες ταινίες, να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει το φιλμ «Μια Θάλασσα από Δέντρα» του Γκας Βαν Σαντ και το ντοκιμαντέρ, «Το Τελευταίο μας Ταγκό» του Χέρμαν Κραλ, σε παραγωγή του Βιμ Βέντερς.

* Σκίτσο του Αρκά