1. «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Έχει γίνει πολύ δουλειά στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ξεκίνησαν και πάλι ενόψει του Eurogroup της 22ας Απριλίου. Στο επίκεντρο βρίσκεται το σχέδιο για εφεδρικά μέτρα, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, ως «ρήτρα απόκλισης». «Εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων δεν χρειάζεται», είναι το μήνυμα της κυβέρνησης, με την Όλγα Γεροβασίλη να σημειώνει πως η όποια συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους. 

Ads

2. Ισχυρό χαρτί για την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις αποτελούν και τα στοιχεία της Eurostat τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι «αισθητά μεγαλύτερο» από τις αρχικές εκτιμήσεις του 0,2%,  ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει και αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2013 και 2014. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, η δημοσιονομική και μακροοικονομική επίδοση της Ελλάδας το 2015 ήταν καλύτερη του αναμενόμενου και τα στοιχεία της Eurostat, που θα δημοσιοποιηθούν στις 21 Απριλίου, αναμένεται να δείξουν πως «η Ελλάδα υπεραπέδωσε» πέρυσι. Παράλληλα εκτίμησε πως η πορεία των δημοσιονομικών θα βοηθήσει να γεφυρωθούν οι διαφορές ΕΕ – ΔΝΤ. 

3. Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ για την αξιολόγηση είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας είπε στην κ. Μέρκελ, εν όψει και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, να ληφθούν υπ’ όψιν τα στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία το 2015 τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν και επίσημα μεθαύριο Πέμπτη. Ο πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε στην καγκελάριο πως δεν είναι δυνατόν να μη ληφθούν υπόψη τα οικονομικά στοιχεία, αναφορικά με τους στόχους και τα μέτρα που συζητούνται για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

4. Σε ένα νομοσχέδιο δόθηκαν για διαβούλευση το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό. Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τις συντάξεις και τις αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων θα κατατεθεί το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το νέο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό νομοσχεδίο και τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τη φορολογία εισοδήματος. 

Ads

5. Πειραιάς: Ολοκληρώθηκε η μεταφορά προσφύγων από την πύλη Ε-2 του λιμανιού. Στο επιβατικό κοινό, αφού καθαριστεί και απολυμανθεί από ειδικά συνεργεία του ΟΛΠ, αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες, ο σταθμός στην πύλη Ε-2, καθώς ολοκληρώθηκε την Τρίτη η μετακίνηση των μεταναστών και προσφύγων προς την Πέτρινη Αποθήκη και την πύλη Ε-1 στο λιμάνι του Πειραιά.

6. Έφυγε από τη ζωή ο Γεράσιμος Αρσένης. Πέθανε το μεσημέρι της Τρίτης, σε ηλικία 85 ετών, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γεράσιμος Αρσένης, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο μήνα. 

7. Ο Χάρης Θεοχάρης, μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, αποχώρησε από το Ποτάμι και προχωρά στην ίδρυση νέας πολιτικής κίνησης, με την επωνυμία «Δύναμη Πολιτών». Ο Χάρης Θεοχάρης είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τη στάση και τις δηλώσεις του στην επίτροπη δεοντολογίας του Ποταμιού, ωστόσο ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του, εκφράζοντας την αντίθεσή του με τον επικεφαλής Σταύρο Θεοδωράκη και τη κατεύθυνση που ακολουθεί το κόμμα.

8. Η Αργεντινή εκδίδει ομόλογα «φωτιά» για πληρώσει τους γύπες. Σε τετραπλή έκδοση ομολόγων ύψους 16,5 δισ. δολαρίων προχώρησε την Τρίτη η Αργεντινή, επιστρέφοντας στις αγορές έπειτα από 15 χρόνια και αφού συγκέντρωσε προσφορές άνω των 68 δισ. δολαρίων. Στόχος της κυβέρνησης της Αργεντινής είναι να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για την αποπληρωμή των hedge funds, που είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στο κούρεμα χρέους μετά την οικονομική κατάρρευση της χώρας το 2001. Ύστερα από μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη, η νέα κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου Μαουρίτσιο Μάκρικατέληξε σε συμφωνία με τους αποκαλούμενους και «γύπες» των αγορών για την αποπληρωμή τους.

9. Τη διαπλοκή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας με τη γερμανική κυβέρνηση αποκαλύπτει η Greenpeace κάνοντας λόγο για τη «μαύρη Βίβλο του λόμπι της αυτοκινητοβιομηχανίας» και το κουκούλωμα του σκανδάλου της VolksWagen (VW) με το λογισμικό που παραποιούσε τα στοιχεία των εκπομπών ρύπων. Διαβάστε πώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «στρατολογεί» κορυφαίους Γερμανούς πολιτικούς.

10. Πάνω από 50% των Ρώσων θέλουν πίσω τη Σοβιετική Ένωση. Πάνω από το 50% των Ρώσων πολιτών πιστεύουν πως η κατάρρευση της Σοβιετική Ένωσης ήταν ένα λάθος που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, ενώ ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνει πως επιθυμεί την αποκατάσταση του σοσιαλιστικού – σοβιετικού κράτους. 

11. Ράινερ Ες: Στο Άουσβιτς, μου αρέσει η κρεμάλα του παππού μου. Ο εγγονός του Ρούντολφ Ες, του εμπνευστή της θηριωδίας των στρατοπέδων συγκέντρωσης, μίλησε αποκλειστικά στο Tvxs.gr με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα για να συμμετάσχει στις δράσεις που συνοδεύουν την παράσταση των αγαπημένων του ελληνικού κοινού Rimini Protokoll «Adolf Hitler: Ο Αγών μου» (21-24 Απριλίου, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών). Σήμερα κοιτάζει στα μάτια τους μαθητές που ξεναγεί στο Άουσβιτς, προκειμένου να τους αφυπνίσει σε σχέση με τον κίνδυνο της επανάληψης της θηριωδίας, τον οποίο θεωρεί υπαρκτό, «όσο παραμένουμε απλοί θεατές των πολιτικών εξελίξεων και δεν αντιδρούμε στην άνοδο της ακροδεξιάς».  Πονάει ακόμα όταν εξηγεί πως το τρομακτικό αυτό μέρος το επινόησε ο δικός του παππούς, ωστόσο το αγαπημένο του μέρος στο Άουσβιτς είναι η αγχόνη που έκοψε το νήμα της ζωής του, η οποία παραμένει στη θέση της σε μια γωνιά του στρατοπέδου.

12. Τέλος διαβάστε για την ιστορία της μικρής Μάιας και υπογράψτε το ψήφισμα για να τη βοηθήσετε. Η μικρή Μάια κινδυνεύει από βαριά επιληψία. Υπάρχει θεραπεία που έχει βοηθήσει χιλιάδες παιδιά στην Ευρώπη. Αλλά στην Ελλάδα ένας νόμος-ταμπού απαγορεύει στο κοριτσάκι το φάρμακο, επειδή προέρχεται από το φυτό της κάνναβης! Σε 48 ώρες, η μητέρα της Μάιας θα συναντήσει τον Υπουργό, αλλά για να επιτρέψει εκείνος τη θεραπεία πρέπει να δει ότι έχει τη στήριξη χιλιάδων πολιτών.