1. Θέση της Γερμανίας παραμένει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό το μήνυμα έστειλε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Κριστίν Λαγκάρντ. Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έδωσε έμφαση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Νωρίτερα η Κριστίν Λαγκάρντ, θέλοντας να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την ελληνική κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks,  δήλωσε πως η ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις επί ελληνικού εδάφους «καλή τη πίστει» για θέματα δημοσίου χρέους. Όπως τόνισε για το ΔΝΤ προτεραιότητα αποτελεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστελε μήνυμα στην ΕΕ για τήρηση της δέσμευσης σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.  Στις αρχές του Μαΐου βλέπει να ολοκληρώνεται η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.  Διαβάστε επίσης: Ανένδοτο… υπέρ ΔΝΤ από τη Νέα Δημοκρατία

Ads

2. Την Ελλάδα αναμένεται να επισκεφθεί την Παρασκευή, 15 Απριλίου, ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμοςαναμένεται να επισκεφθούν τη Λέσβο, το ελληνικό νησί που δέχεται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας για τη μεγαλύτερη κρίση των ημερών μας – την προσφυγική. Θα τους συνοδεύσειο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

3. Η πρώτη πολιτική πτώση από τα «Panama Papers». Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά τις έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας και της αντιπολίτευσης για την εμπλοκή του στην υπόθεση των «Εγγράφων του Παναμά». Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι τα τέλη του 2009 ο 41χρονος Γκουνλάουγκσον διέθετε το 50% της εταιρείας Wintris. Τον Απρίλη του 2009 όταν μπήκε στη Βουλή δεν την δήλωσε στο «πόθεν έσχες» του. Λίγο αργότερα πούλησε το μερίδιό του στη γυναίκα του έναντι ενός δολαρίου. Έντονες πιέσεις δέχεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς ο πατέρας του, βάσει των στοιχείων, ήταν επικεφαλής ενός δικτύου offshore επενδυτικών ταμείων. Διαβάστε επίσης: Τουλάχιστον 28 γερμανικές τράπεζες στα «Panama Papers

4. Έφτασε τελικά σήμερα η πολυαναμενόμενη επιστολή της FIFA προς την ΕΠΟ και το υφυπουργείο Αθλητισμού με την οποία ζητά να ληφθεί απόφαση για επανέναρξη του Κυπέλλου Ελλάδας έως τις 15 Απριλίου. Σε αντίθετη περίπτωση η FIFA θα ανακοινώσει το ποδοσφαιρικό Grexit, δηλαδή τον αποκλεισμό της ΕΠΟ από τους κόλπους της έως ότου ληφθούν τα μέτρα που ζητά. Ποιες είναι οι αντιδράσεις στην επιστολή της FIFA και ποια τα επόμενα βήματα.

Ads

5. Οι τζιχαντιστές απειλούν με νέο βίντεο για επιθέσεις σε Λονδίνο, Βερολίνο, Ρώμη. Το βίντεο του Ισλαμικού Κράτους έχει τίτλο «Πολεμήστε τους, ο ίδιος ο Αλλάχ θα τους τιμωρήσει με τα δικά σας χέρια», και ζητάει από τους εξτρεμιστές να σκοτώσουν. Το βίντεο δείχνει πλάνα από τις επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες -αλλά και από τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους- τις οποίες ο αφηγητής χαρακτηρίζει ως «προειδοποιητικά μηνύματα» στα έθνη που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος.

6. Το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου ήταν στη λίστα Λαγκάρντ – πλήρωσε 3,5 εκατ. για να γλιτώσει τη δίωξη για φοροδιαφυγή –  αλλά και στα «Έγγραφα του Παναμά», που αποκάλυπταν τη δράση των offshore εταιρειών. Τώρα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης ζητάει το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου και σε δρόμο. «Αλλά ο ελληνικός λαός είναι αχάριστος», όπως είπε, παρέχοντας κάλυψη στον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. 

7. Μία νέα σκληρή κόντρα μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του ΔΟΛ, ξέσπασε σήμερα με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» που εμφανίζει τον πρωθυπουργό να έχει παραλείψει να δηλώσει στο πόθεν έσχες του κινήσεις εταιρείας που είχε με τον Νίκο Παππά.   «Ο κ. Ψυχάρης βρίσκεται σε μεγάλη απελπισία», αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου τονίζοντας πως όχι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει κανονικά στο πόθεν έσχες από το 2010 τη συμμετοχή του στην εν λόγω εταιρεία, αλλά επιπλέον τα ίδια τα Νέα είχαν δημοσιεύσει τη σχετική δήλωση το 2010. Παραθέτει μάλιστα και το σχετικό δημοσίευμα. «Όταν τα “Νέα” διαψεύδουν τα “Νέα”», σημειώνει με νόημα το Μέγαρο Μαξίμου. 

8. Παπαγγελόπουλος σε Βενιζέλο: Όταν γίνετε Πρόεδρος θα υπακούω. Με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να απορρίπτει για μια ακόμα φορά τις κατηγορίες περί παρεμβάσεών της στο έργο της Δικαιοσύνης, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επανέλαβε ότι τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με την κ. Τσατάνη, την ζήτησε η ίδια για προσωπική της υπόθεση όπως του είχε πει, και πρόσθεσε ότι διαφορετικά θα της έλεγε να μην συναντηθούν. Ένταση επικράτησε κατά τη συνεδρίαση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 

9. «Φίλε εγώ την καραμέλα των 40 χρόνων δεν την τρώω», «ζήσατε πολύ καλά». Τάδε έφη, Ντόρα Μπακογιάννη σε συνταξιούχο του ΙΚΑ. Υπεραμυνόμενη των πολιτικών της ΝΔ κατά τα έτη που κυβέρνησε τη χώρα, τα έβαλε με το συνταξιούχο και γενικότερα με τον ελληνικό λαό γιατί «αρνήθηκε να ακούσει την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε το 1990 – 1993» ο πατέρας της και τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Επίσης προτίμησε να μην ακούσει τον Κώστα Καραμανλή.

10. Στη σύλληψη 130 ατόμων προχώρησαν οι γαλλικές αρχές, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο Παρίσι σε πορεία κατά της μεταρρύθμισης στα εργασιακά την οποία προωθεί η γαλλική κυβέρνηση. Διαμαρτυρίες εκτός από το Παρίσι οργανώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, με πολλές από αυτές να σημαδεύονται από συγκρούσεις με τις δυνάμεις τήρησης της τάξης και δακρυγόνα.

Τέλος διαβάστε: Spiegel κατά καπιταλισμού: Το πρόβλημα είναι οι φορολογικοί «πρόσφυγες» – «Τα Panama Papers υπενθυμίζουν ότι δεν είναι η προσφυγική κρίση το πρόβλημά μας, αλλά οι φορολογικοί πρόσφυγες», γράφει ο Γιάκομπ Αουγκστάιν, γιος του ιδρυτή του «Der Spiegel» σε ένα άρθρο κατά του παγκόσμιου καπιταλισμού, ο οποίος, όπως γράφει, «έχει μεταβάλει ολόκληρο τον κόσμο σε παιδική χαρά των πλουσίων».

* Σκίτσο του Patrick Chappatte από τους New York Times