1. Σκληρή επίθεση στην αντιπολίτευση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, στο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε σήμερα. «Ο κύριος Μητσοτάκης ξεκίνησε την καριέρα του ως πρόεδρος πληρώνοντας γραμμάτια στην διαπλοκή», είπε συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας θεσμική εκτροπή τη μη συναίνεση της αντιπολίτευσης στη συγκρότηση του ΕΣΡ, με απώτερο στόχο να μπλοκάρει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Είπε επίσης ότι η πρόταση της ΝΔ για απόσυρση του ασφαλιστικού σχεδίου είναι ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας και κατηγόρησε την αντιπολίτευση συλλήβδην για εμπαιγμό των αγροτών. Ο πρωθυπουργός κάλεσε εκ νέου τους αγρότες σε διάλογο, αν και αυτοί τον θέλουν, και σημείωσε να μην παρασύρονται από το σύστημα διαπλοκής, που τόσα χρόνια τους λοιδορούσε. Διαβάστε επίσης: ΝΔ: Ο Τσίπρας είπε ψέματα – Μαξίμου: Η ΝΔ δίνει μάχη για λογαριασμό της διαπλοκής και Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην ομιλία Τσίπρα

Ads

2. Έκθεση της Κομισιόν για τη διαχείριση του προσφυγικού, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, διαπιστώνει πρόοδο στην Ελλάδα, ενώ αντίθετα σημειώνει πως στην Τουρκία χρειάζεται «επειγόντως σημαντική πρόοδος». Ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε πως η κατάσταση στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού θα έχει βελτιωθεί σε έναν μήνα, προαναγγέλλοντας την επιστροφή της Ελλάδας στη συνθήκη του Δουβλίνου, αλλά και την αναθεώρησή της. 

3. Στον κίνδυνο να κλείσουν τα σύνορα ευρωπαϊκές χώρες για να μη δέχονται πρόσφυγες αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Γιάννης Δραγασάκης, που τόνισε ότι αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για αυτό το ενδεχόμενο, παρ’ ότι χαρακτήρισε κάτι τέτοιο ακραίο σενάριο. Σε ανάλογη δήλωση προχώρησε και ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος σημείωσε πως σε κάθε περίπτωη η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη για να το αντιμετωπίσει. 

4. Δύο διαφορετικοί πόλοι αναπτύσσονται στο χώρο των αγροτικών μπλόκων. Τέμπη και Μικροθήβες στρέφονται προς το διάλογο με βάση τα αιτήματα που προετοιμάζουν, ενώ η Νίκαια (Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων) επιμένει στην απόσυρση του ασφαλιστικού και κατεβάζει διαφορετικά αιτήματα, καταγγέλλοντας και τη στάση των Τεμπών. Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων κατηγορεί για αδιαλλαξία την κυβέρνηση, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία επανέλαβε την πρόσκληση σε διάλογο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο διαχωρισμός σε «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη» στηρίζει μια χούφτα μεγαλοαγρότες, οι οποίοι στηρίζονται από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών. «Δεν υπακούμε σε κομματικές εντολές», όπως μας κατηγορούν οι αγρότες των Τεμπών, που «επωφελούνται από την απόφαση της ΕΕ και της κυβέρνησης».

Ads

5. Δυο προϋποθέσεις θέτει η Ελλάδα για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Τον σεβασμό στα χωρικά ύδατα της χώρας και τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Επιπλέον η Ελλάδα ζητά να μην περάσει η διοίκηση της δύναμης στην επόμενη χώρα που είναι η Τουρκία αλλά να παραμείνει στην Γερμανία και να εξαιρεθούν και η Τουρκία και η Ελλάδα. 

6. Η Ισπανία σε πολιτικό αδιέξοδο και οι Σοσιαλιστές στο δίλημμα «Podemos ή Ciudadanos». Το Podemos, το τρίτο ισχυρότερο κόμμα στην Ισπανία με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, επανέλαβε την Τετάρτη πως δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τους Σοσιαλιστές για τον σχηματισμό κυβέρνησης εφόσον οι τελευταίοι δεν αποκλείσουν από τις συζητήσεις το φιλελεύθερο Ciudadanos.

7. Ερντογάν μαινόμενος: Επίθεση σε ΗΠΑ και ΟΗΕ. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις απειλές προς την ΕΕ και την επίθεση κατά των ΗΠΑ για την υποστήριξε στους Κούρδους της Συρίας, επιτέθηκε και στον ΟΗΕ, με αφορμή τον αίτημα του Οργανισμού να υποδεχτεί η Τουρκία τους πρόσφυγες από το Χαλέπι, που παραμένουν στα ανατολικά σύνορα της χώρας.

8. Αθώος κρίθηκε σήμερα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου ο Γερμανός ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ, εναντίον του οποίου είχε ασκηθεί δίωξη για το περιεχόμενο βιβλίου του για τη «Μάχη της Κρήτης». Ο Ρίχτερ στο βιβλίο του δικαιολογεί τα εγκλήματα των ναζί κατά των κρητικών. 

9. Tραμπ και Σάντερς αναδείχτηκαν οι μεγάλοι νικητές των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων αντίστοιχα στην προκριματική αναμέτρηση για τα χρίσματα των δύο κομμάτων στο Νιου Χάμσαϊρ. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να πετύχει την πρώτη του νίκη στις προκριματικές εκλογές της πολιτείας Νιου Χάμσαϊρ. Στους Δημοκρατικούς ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ήταν ο μεγάλος νικητής, με 59,6%, έναντι 38,7% της Χίλαρι Κλίντον

10. Όπλο ακροδεξιάς προπαγάνδας οι «κατά φαντασίαν» βιασμοί στη Γερμανία. Ένας βιασμός αποτελεί αναμφισβήτητα αποτρόπαιο έγκλημα. Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι πρόσφυγες κατηγορούνται για σεξουαλικές επιθέσεις στη Γερμανία. Τί κρύβεται πίσω από τις σχετικές αιτιάσεις; Σε όλο τον κόσμο η πρακτική είναι μία: Δημιουργία του αισθήματος ανασφάλειας. 

* Φωτογραφία: Από το τρολάρισμα των Ελλήνων χρηστών του Twitter για τον κίνδυνο να σκάσει η «φούσκα» της Deutsche Bank, της γερμανικής τράπεζας που μέσα σε λίγο διάστημα η τραπεζική της μετοχή έχε χάσει σχεδόν 40% της αξίας της. Αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες πως η Deutsche Bank, λόγω του μεγάλου ανοίγματός της σε παράγωγα υψηλού ρίσκου, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης.