Δυο… οικονομικές όψεις έχουν οι πλατφόρμες ενοικίασης καταλυμάτων, όπως το Airbnb. Ο ξενοδοχειακός κλάδος διαμαρτύρεται για τα χαμένα έσοδα, ωστόσο, ο κατασκευαστικός βρήκε μία σανίδα σωτηρίας. 

Ads

Γύρω από την ενοικίαση καταλυμάτων μέσω Airbnb κινείται πλέον μία βιομηχανία που φυλλορροούσε λόγω της δραματικής πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας: κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες ανακαινίσεων και υπηρεσιών καθαρισμού.

«Ξεκίνησε ως αστείο. Είπαμε γιατί όχι; Ας το δοκιμάσουμε και το δοκιμάσαμε. Αρχίσαμε σιγά – σιγά και σταδιακά προσθέταμε περισσότερα διαμερίσματα στο σύστημα. Αρχίσαμε να βλέπουμε παλιά διαμερίσματα τα αγοράζαμε τα ανακαινίζαμε και τα βάζαμε στην αγορά» αναφέρει, στο euronews, ο Δημήτρης Κολοκασίδης, του οποίου η εταιρεία Greek Resort Developments ασχολείται πλέον συστηματικά με τον τομέα.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 5.000 ακίνητα διατίθενται σε πλατφόρμες όπως η Airbnb μόνο στην Αθήνα. Στον αντίποδα ο τουριστικός κλάδος αντιμετωπίζει πρόβλημα. 

Ads

«Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν μιλάμε πλέον για οικονομία διαμοιρασμού μιλάμε για οργανωμένες εταιρείες που νοικιάζουν δεκάδες ή εκατοντάδες διαμερίσματα σε ευθύ ανταγωνισμό προς τα ξενοδοχεία», σημειώνει ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Αττικής, Αλέξανδρος Βασιλικός.

Μία ακόμα από τις παρενέργειες του φαινομένου Airbnb είναι η άνοδος των ενοικίων, που στο κέντρο δημοφιλών προορισμών και κυρίως της Αθήνας έχουν γίνει απλησίαστα για τους Έλληνες πολίτες.