«Κοινό σημείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurosummit ήταν η εκτεταμένη κι έντονη συζήτηση για την κοινωνική διάσταση στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε  μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως «έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η σημερινή Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα, το οποίο δεν αντιμετωπίζει επαρκώς».

Ads

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, για τον λόγο αυτό, «αναλάβαμε πρωτοβουλία για την κοινωνική Ευρώπη, ώστε να έχει συγκεκριμένους δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους στο ευρωπαϊκό εξάμηνο, καθώς χωρίς δεσμευτικούς στόχους δεν μπορούμε να έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της κοινωνικής σύγκλισης».

«Δεν μπορούμε να ανακοινώνουμε μέτρα, όπως, για παράδειγμα, τον κοινωνικό πυλώνα, χωρίς να φροντίζουμε ώστε αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν. Δεν μπορεί με διάφορα προσχήματα και αναδιαρρυθμίσεις διακοσμητικού χαρακτήρα να βρισκόμαστε διαρκώς στο ίδιο σημείο, να μην αλλάζει τίποτε ουσιαστικά στο κρίσιμο θέμα της κοινωνικής σύγκλισης», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι ήταν απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, έθεσε το θέμα της κατανομής των προσφύγων, διότι, υπονομεύει την έννοια της αλληλλεγγύης. Έτσι αμφισβητείται συνολικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είπε ο πρωθυπουργός. Αποτελεί βόμβα στα ευρωπαικά θεμέλα μια Ευρώπη αλά καρτ, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ads

Ο πρωθυπουργός επίσης ανέφερε τους θετικούς οιωνούς που υπάρχουν στο μέτωπο της οικονομίας με την σημαντική πτώση των ελληνικών ομολόγων τα οποία βρέθηκαν σε επίπεδα 2006 την περίοδο δηλαδή που δεν είχε καν ξεσπάσει η οικονομική κρίση.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε και θέμα εκλογής μουφτήδων, όχι στο άμεσο μέλλον, αλλά στον κατάλληλο χρόνο. Ειδικότερα όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τη δήλωση του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος ανέφερε πως θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση με την ίδια τη μειονότητα, για την εκλογή των μουφτήδων, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Αυτή τη συζήτηση η κυβέρνηση την έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό στο εσωτερικό της και έρχεται ως μία αντικειμενική ανάγκη, που δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δεν αφορά τον Τούρκο Πρόεδρο. Είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και είναι μια συζήτηση που πρέπει να επεκταθεί δημόσια και ανοιχτά με τη μειονότητα, τους Έλληνες πολίτες που ζουν στη Θράκη […] Θα θέλαμε λοιπόν να φθάσουμε στο σημείο εκείνο – και δε θα γίνει αύριο αυτό, αλλά σε ένα βάθος χρόνου – όπου αυτούς που θα αναγνωρίζει ως θρησκευτικούς ηγέτες η ελληνική Πολιτεία δε θα τους αμφισβητεί η μειονότητα ή μέρος της μειονότητας. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει με τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες μουσουλμανικής πίστης και να καταλήξει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και την αντίστοιχη νομοθέτηση, που σε ένα βάθος χρόνου θα δημιουργεί εξελίξεις για να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια και αυτά τα προβλήματα. Δεν αφορά αυτό τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και μάλιστα – να εκφράσω και μία ευχή – μακάρι αυτό στο οποίο θα καταλήξουμε να μην το μποϊκοτάρουν κάποιοι και να το αποδεχθούν όλοι. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν είναι κάτι καινούριο αυτό και δεν αφορά και τις αμέσως επόμενες μέρες».

Στενότερη συνεργασία για την εφαρμογή της συμφωνίας με Τουρκία ζήτησε ο Τσίπρας από Γιούνκερ και Μέρκελ

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό, με φόντο το διχαστικό κλίμα λόγω της στάσης ανατολικοευρωπαϊκών κρατών-μελών της ΕΕ, βρέθηκαν επί τάπητος στην τετραμερή συνάντηση Γιούνκερ, Τσίπρα, Μέρκελ και Μπορίσοφ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, μετά από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε στήριξη και στενότερη συνεργασία σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ ενημέρωσε για τις διαδικασίες αποσυμφόρησης των νησιών κι έκανε λόγο για επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου.

Παράλληλα, ενημέρωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη στήριξη που είχε από Γερμανία, Βουλγαρία και Κομισιόν σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Άγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκαν για παροχή περισσότερης βοήθειας για τον έλεγχο των ελληνικών και βουλγαρικών συνόρων, σε τεχνικό επίπεδο.