Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ εξέφρασε από τις Βρυξέλλες την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι μετά από εντατικές συνομιλίες οι υπουργοί αποφάσισαν να ανάψουν το πράσινο φως για την επιστροφή στην Αθήνα των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών, ώστε να συζητηθεί το τεχνικό πλαίσιο της συμφωνίας. Όπως είπε υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει σε αυτό το επίπεδο. 

Ads

Τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλούμ όσο και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανέφεραν ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα προς συζήτηση, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη τερματισμού των πολιτικών λιτότητας και της εφαρμογής ενός διαφορετικού μείγματος οικονομικής πολιτικής. Χαιρέτησαν επίσης τόσο τη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και τη σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως η συμφωνία δεν προβλέπει κανένα μέτρο λιτότητας και από το 2019 για κάθε ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής. Προϋπόθεση δηλαδή αποτελεί πως το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.  Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, καθώς υπήρξε συνολική ανατροπή στο Eurogroup, σε σχέση με το συγκρατημένο κλίμα που υπήρχε πριν την έναρξη του συμβουλίου.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τον όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». Αυτό επισήμανε και ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε πως «σε καθαρούς όρους δεν θα υπάρξει ούτε ένα εύρω μέτρα». Πρακτικά τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να εξετάσουν την αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση. Από την κυβέρνηση τοποθετούν την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών μετά την Καθαρή Δευτέρα.  

Ads

Διαβάστε επίσης: Το ανακοινωθέν του Eurogroup

«Αλλαγή φιλοσοφίας. Τέλος η λιτότητα, νέο μείγμα»

Όπως υπογράμμισε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα πρέπει να εξεταστούν τα στοιχεία ώστε να οριστεί το δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν ελληνική κυβέρνηση και δανειστές.  Ειδικότερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να προ-νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, για την περίοδο μετά το 2019. Όπως υπογράμμισε, υπάρχει γενικώς μια αλλαγή φιλοσοφίας στο ελληνικό ζήτημα όπου το πρωταρχικό δεν είναι πλέον η εφαρμογή πολιτικών λιτότητας, αλλά η προώθηση βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών.

Θα δούμε τα δημοσιονομικά στοιχεία και τους στόχους και αναλόγως θα πράξουμε, δήλωσε όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πακέτο που θα ξεκλειδώσει τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. «Θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε σημειώνοντας πως για την τελική συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο υπάρχει ακόμη δουλειά.

«Θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα και θα επικεντρωθούμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις, που είναι θεμελιώδες στοιχείο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ», σημείωσε. «Πρέπει να περάσουμε από τη λιτότητα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι κάτι που τόνισε και το ΔΝΤ, είναι μετατόπιση της έμφασης», επισήμανε. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο Ντάισελμπλουμ είπε πως δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα για την Ελλάδα, αλλά όλοι νιώθουμε ότι υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη λόγω του σημαντικού ζητήματος της εμπιστοσύνης. 

Ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία επί των μεσοπρόθεσμων μέτρων στήριξης της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους, σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που αφορά τα κράτη της ευρωζώνης και θα συζητηθεί μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης. Για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, είπε πως στόχος είναι να συνεχίσει το Ταμείο και εξέφρασε την πεποίθησή του πως αυτό θα επιτευχθεί. 

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για δημιουργία των συνθηκών ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. «Υπάρχουν ακόμα πολλές ημέρες εντατικής δουλειάς μεταξύ των εταίρων» και υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θέλει εξισορροπημένη λύση που να σηματοδοτεί το φως στο βάθος του τούνελ της λιτότητας.

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν και ότι θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, ενώ εξέφρασε την διάθεση της Κομισιόν να υποστηρίξει την Ελλάδα «στις προσπάθειες για πολιτική εξομάλυνση της αγοράς εργασίας». Ανέφερε ότι όλοι οι εταίροι αναγνώρισαν τις μεγάλες προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα. «Τα δημοσιονομικά στοιχεία συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν θετικά» είπε χαρακτηριστικά και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα «μπορεί να πετύχει τουλάχιστον 2% πρωτογενές πλεόνασμα».

Ερωτηθείς σχετικά με την πολιτική λιτότητας, ο επίτροπος παραδέχτηκε ότι «υπάρχει τεράστιο ποσοστό ανεργίας και κοινωνικά ζητήματα και πρέπει να βρούμε εξισορροπητικό πακέτο» ενώ πρόσθεσε πως θα υπάρξουν μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. «Η λιτότητα συμβάλλει στο να αποδυναμωθεί μία οικονομία και όλες οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν οδήγησαν σε ύφεση και πρέπει να βρούμε το μείγμα που θα είναι κοινωνικά αποδεκτό και θα κάνει ανταγωνιστική την οικονομία» είπε.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ως θετικό στοιχείο το γεγονός πως υπάρχει κοινή βάση για επιστροφή των θεσμών, αλλά και την αποπληρωμή από την Ελλάδα του ομολόγου ύψους δύο δισ. ευρώ. «Αυτό σημαίνει ανάλογη μείωση του ελληνικού χρέους, αλλά και πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος», τόνισε.