Οι δικαστές εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τις νέες «πρωτοφανείς περικοπές των συντάξεων τόσο των δικαστών και εισαγγελέων όσο και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους», σε ψήφισμα πανδικαστικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εφετείο Αθηνών. 

Ads

Ζητούν «να ανακληθούν οι αντισυνταγματικές μειώσεις, να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των Ολομελειών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να πληρώσει το κράτος τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων».

Επίσης, κάνουν λόγο για περικοπή των συντάξεων τους κατά 74% και επισημαίνουν ότι η μηνιαία σύνταξη των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων έφτασε στα 1.450 ευρώ.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, «οι παράγοντες που υπονομεύουν το ασφαλιστικό σύστημα είναι η διαχρονική αξιοποίηση από το κράτος των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων για σκοπούς άσχετους με το φυσικό τους προορισμό, η εισφοροδιαφυγή, η μεγάλη έκταση της ανασφάλιστης εργασίας, η ανεργία και η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων» και γι’ αυτό το λόγο «πρέπει το κράτος και όχι οι συνταξιούχοι να πληρώσει για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων».

Ads

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η Ένωση Μελών ΝΣΚ και η Ένωση Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών και Λειτουργών ΝΣΚ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων  Χριστόφορος Σεβαστίδης, υποστήριξε πως «στέλνει μια δυνατή φωνή διαμαρτυρίας στην Κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα που ψήφισαν και συνεχίζουν να ψηφίζουν νόμους διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και συνεχούς εξαθλίωσης  των συνταξιούχων».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις πόθεν έσχες, επισήμανε ότι «ανελλιπώς τα τελευταία 20 χρόνια οι δικαστικοί υποβάλλουν δηλώσεις του πόθεν έσχες» και μεταξύ άλλων, είπε: «Επαναλαμβάνω άλλη μία φορά, ότι είμαστε από τις πρώτες επαγγελματικές ομάδες που υποβάλλουμε δηλώσεις πόθεν έσχες, εδώ και 25 χρόνια. Θα ήταν επομένως παράλογο να αρνούμαστε τώρα να το κάνουμε. Η προσφυγή μας στο ΣτΕ αφορούσε συγκεκριμένα ζητήματα που ανέκυψαν από τον νέο ηλεκτρονικό τύπο υποβολής. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να τερματιστεί αυτή η εκκρεμότητα, όμως αυτό θα γίνει χωρίς πρόχειρη νομοθέτηση σε μία νύχτα και πάντα σε πλήρη αντιστοίχιση με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ».