Προθεσμία δέκα ημερών δίνουν Αθήνα και δανειστές για να κλείσουν έναν ακόμη «έντιμο συμβιβασμό» – έναν συμβιβασμό, που η κυβέρνηση προεξοφλεί ως θετικό αλλά θα πρέπει να περάσει μέσα από τη σκληρή ατζέντα του ΔΝΤ και του Βερολίνου.

Ads

Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση ότι το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα «κλείδωσε» τελικά στις 9 Μαΐου ήρθε να σφραγίσει το θερμό, ευρωπαϊκό αλλά και διατλαντικό, παρασκήνιο των τελευταίων 48 ωρών και να καταδείξει πώς διαμορφώνονται τα στρατόπεδα στην τελική επιχείρηση για κλείσιμο της αξιολόγησης και έναρξης της συζήτησης για το χρέος.

Οι «σύμμαχοι»: Κομισιόν, Γαλλία και σοσιαλιστές

Κομισιόν και Γαλλία έχουν ταχθεί, ανοιχτά πια, υπέρ της ελληνικής γραμμής διαμηνύοντας ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει χωρίς τη νομοθέτηση των πρόσθετων «προληπτικών» μέτρων των 3,6 δις ευρώ που αξιώνει το ΔΝΤ, ενώ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές στην ίδια κατεύθυνση συντάχθηκαν και η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Ads

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από το χθεσινοβραδινό τηλεφώνημα του Γερούν Ντάισελμπλουμ προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με το οποίο έκλεισε η ημερομηνία του Eurogroup, είχε προηγηθεί ταξίδι – αστραπή στο Παρίσι του επικεφαλής του Eurogroup και συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ενώ κομβικό ρόλο στην επιτάχυνση των εξελίξεων έπαιξε και η ηχηρή παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που απέρριψε ως «αντισυνταγματικές» τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Την δική του σημασία έχει και το γεγονός ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την οριστικοποίηση του Eurogroup ανακοινώθηκε και η νέα πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα στην δεύτερη σύνοδο των σοσιαλιστών ηγετών της Ε.Ε. που θα γίνει στις 20 Μαΐου στη Ρώμη. Είναι μια κίνηση που συνδέεται και με την ανοιχτή στήριξη του επικεφαλής των ευρωσοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα προς την Ελλάδα και θεωρείται ενδεικτική των νέων πολιτικών τάσεων και συμμαχιών που διαμορφώνονται στην Ευρώπη.

Τσίπρας: Βαθιά νυχτωμένοι όσοι ονειρεύονται νέο 2015

Σ’ αυτές τις συμμαχίες επενδύει η κυβέρνηση για να κλείσει με ανεκτό πολιτικό και κοινωνικό τίμημα τη συμφωνία με τους πιστωτές κι αυτές τις συμμαχίες δείχνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ως το βασικό όπλο στη δεκαήμερη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει.

Ενδεικτικό είναι το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες το βράδυ με συνεργάτες του: «Η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση», είπε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και πρόσθεσε: «Όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και τούτες τις μέρες εκτίθενται. Σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις».

Η τελική θετική έκβαση, ωστόσο, παρά τους οιωνούς απεμπλοκής δεν είναι δεδομένη, καθώς πέραν των συμμάχων υπάρχουν και οι… ουδέτεροι, καθώς και οι δεδηλωμένοι αντίπαλοι.

Η Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και το ΔΝΤ

Η Ουάσιγκτον κατέστησε απολύτως σαφές ότι στηρίζει τις θέσεις του ΔΝΤ και ο Λευκός Οίκος κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που της αναλογούν, καίτοι επαναβεβαίωσε την πάγια θέση του περί της ανάγκης ελάφρυνσης του χρέους. Το Βερολίνο επίσης εξακολουθεί να κινείται με βάση τη συμμαχία Σόιμπλε – Τόμσεν και φέρει την πατρότητα της πρότασης για το πακέτο μέτρων των 5,4+3,6 δις, ενώ το ίδιο το Ταμείο δεν δείχνει καμία πρόθεση να υπαναχωρήσει από το αίτημα για ισχυρότατες εγγυήσεις ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει σκληρά πρόσθετα μέτρα, με περικοπές μισθών και συντάξεων, εάν υπάρξουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο «ήπιος» ευρωπαϊκός άξονας αναζητά τον συμβιβασμό που θα διασώσει τα προσχήματα αλλά και την ουσία: Σύμφωνα με πηγές τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες το ζητούμενο των διαπραγματεύσεων του επόμενου δεκαημέρου θα είναι να βρεθεί η νομική, αλλά και πολιτική, φόρμουλα που δεν θα δίνει μεν τις ισχυρές εγγυήσεις που ζητά το ΔΝΤ αλλά δεν θα εγκλωβίζει και την ελληνική κυβέρνηση σε θεσμοθετημένη δέσμευση για αυτόματες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Δύσκολη διαπραγμάτευση

Είναι μια προσπάθεια ιδιαίτερα δύσκολη με δεδομένη τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές αλλά και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που διαμορφώνονται μετά τις 10 Μαΐου για την επίτευξη συμφωνίας. Αυτό το γνωρίζει καλά και η Ευρώπη, όπου ουδείς φαίνεται να επιθυμεί μια νέα – κι ενδεχομένως μη αναστρέψιμη αυτή τη φορά – εμπλοκή στο Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές φέρουν τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να εξετάζει και το ενδεχόμενο σύγκλισης ειδικής συνάντησης Τσακαλώτου, Σόιμπλε, Σαπέν και των επικεφαλής των τριών θεσμών, Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, πριν από το Eurogroup προκειμένου να εξακριβωθούν πλήρως οι δυνατότητες συμφωνίας.