Το Νταβός έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην μεταπολιτευτικά χρονικά της Ελλάδας. Από την συμφωνία του «μη πολέμου» Ανδρέα και Οζάλ το 1988 έως τις μυστικές συναντήσεις Μητσοτάκη για το Μακεδονικό το 1992 και την προαναγγελία του Μνημονίου επί Γιώργου Παπανδρέου το 2010, οι έλληνες πρωθυπουργοί έγραψαν στις ελβετικές Αλπεις και στην σύναξη της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ μικρότερες ή μεγαλύτερες στιγμές της πολιτικής τους πορείας.

Ads

Εάν αυτό το «ιστορικό δεδικασμένο» θα έχει συνέχεια και στο εφετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός θα κριθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα. Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι το έδαφος θεωρείται ήδη «ώριμο» για να γίνει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο του φόρουμ του Νταβός, το οποίο θα διεξαχθεί στο τετραήμενο 23 με 26 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για μια συνάντηση η οποία, εάν οριστικοποιηθεί, θα σηματοδοτήσει και την είσοδο στην τελική ευθεία επίλυσης του Μακεδονικού καθώς μεταφέρει το ζήτημα του ονοματολογικού στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μετά την συνάντηση που θα έχουν αυτήν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη οι διαπραγματευτές των δύο χωρών Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, όμως το διπλωματικό παρασκήνιο έχει ανεβάσει κατακόρυφα ταχύτητες μετά το ραντεβού της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικολα Ντιμιτρόφ. Σύμφωνα, δε, με τις ίδιες πληροφορίες προγραμματίζεται ήδη η μετάβαση και των δύο υπουργών Εξωτερικών στο Νταβός, ενώ την Τετάρτη στην Νέα Υόρκη θεωρείται δεδομένο πως θα μπουν στο τραπέζι ονόματα.

Ο Καμμένος, ο Κοτζιάς και το δημοψήφισμα

Η θεαματική επιτάχυνση των εξελίξεων δεν γίνεται, πάντως, σε ανέφελο πολιτικό περιβάλλον. Το σημερινό άρθρο Καμμένου, με το οποίο ο υπουργός Αμυνας εισηγείται εμμέσως δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας, συντηρεί το, αν μη τι άλλο, θολό τοπίο ως προς την στάση των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, ενώ την ίδια ώρα σε όλα τα κομματικά επιτελεία καταγράφεται η δημοσκόπηση της MARC σύμφωνα με την οποία το 68% των πολιτών αντιτάσσεται στην προοπτική να περιληφθεί ο όρος Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής χώρας.

Ads

Ο Πάνος Καμμένος στο άρθρο του στην σημερινή «Δημοκρατία» γράφει ότι «ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή, στην ιστορία της ανθρωπότητας, εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό», προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «Συμπερίληψη του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία θα σημάνει τη συρρίκνωση του Ελληνικού πολιτισμού για τους αιώνες που ακολουθούν».

Πληροφορίες που διακινήθηκαν επίσης χθες άφηναν ανοιχτό ενδεχόμενο ο υπουργός Αμυνας να ζητήσει ευθέως δημοψήφισμα κατά την αυριανή συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, ωστόσο πηγές των ΑΝΕΛ έσπευσαν να βάλουν φρένο αναφέροντας: «Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας, έχουμε εκφράσει την εμπιστοσύνη μας στον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και δεν προκαταλαμβάνουμε οτιδήποτε πριν τελειώσει η διαπραγμάτευση».

Παρά την έκφραση εμπιστοσύνης, πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η θέση Καμμένου υπέρ δημοψηφίσματος είναι διαμετρικά αντίθετη με εκείνη του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη στον ANT1 είχε πει: «Όσον αφορά τα δημοψηφίσματα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένας λόγος, υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση, υπάρχει η πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή και η συμφωνία θα περάσει, όπως προβλέπεται, από εκεί. Σας θυμίζω, για όσους λένε περί δημοψηφίσματος σήμερα, ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 – η οποία έδωσε και τη σύνθετη ονομασία στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο όρος «Μακεδονία», δηλαδή πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του κόσμου χωρίς δημοψηφίσματα, αλλά και χωρίς καν να περάσει από τη Βουλή».

Η δημοσκόπηση της MARC

Σε ό,τι αφορά το κλίμα που καταγράφεται δημοσκοπικά, και πριν ανοίξουν τα χαρτιά των δύο πλευρών για το όνομα, η δημοσκόπηση της MARC που δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα» δείχνει ότι  το 68% των πολιτών και το 63,8% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 θεωρούν ότι η Αθήνα δεν πρέπει να συμφωνήσει σε σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Το αντίστοιχο ποσοστό ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ είναι 67 %.