Τις 4 βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τους νέους επιστήμονες, τους ανέργους, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, αλλά και μεταβατικές διατάξεις για την προστασία των πιο αδύναμων, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τους προέδρους των Επιστημονικών Φορέων, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ads

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκαν σήμερα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Β. Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκο.

Αναλυτικά, οι βελτιωτικές παρεμβάσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι οι εξής:

Α. Νέοι επιστήμονες

1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 €, αντί για τα 586 €.
2. Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.
3. Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%

Ads

Β. Άνεργοι

1. Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.
2. Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Γ. Εργαζόμενοι με μπλοκάκι

1. Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Δ. Μεταβατικές διατάξεις για την προστασία των πιο αδύναμων

1. Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.  
2. Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα. 

Τσίπρας: Θα προστατέψουμε τους μικρομεσαίους

«Φροντίδα της κυβέρνησης μας η προστασία των νέων επιστημόνων, των εργαζομένων με μπλοκάκι, των ανέργων κι όσων έχουν εισόδημα ως 30.000 ευρώ», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός μέσω twitter μετά τη συνάντηση.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαμήνυσε στους επικεφαλής των επιστημονικών φορέων ότι θα διασφαλιστούν οι ελεύθεροι επαγγελματές που δεν έχουν υψηλά εισοδήματα, έτσι ώστε «το ασφαλιστικό σύστημα, που οδηγήθηκε σε κρίση μετά από συστηματική λεηλασία, κακοδιαχείριση και ανισότητες, να καταστεί, όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο».  

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλους τους κοινωνικούς φορείς και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο.

Κατρούγκαλος: Υπάρχουν και δικηγόροι που φοράνε γραβάτες Armani και Dior

«Γραβάτα στο δικαστήριο όλοι φοράνε», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μέα τη συνάντηση με τους φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών. «Και το μπλοκάκι που βγάζει 800-1000 ευρώ το μήνα και οι δικηγόροι που βγάζουν 60.000, 80.000, 100.000 ευρώ το χρόνο που φοράνε τη γραβάτα την Αrmani και τη Dior», είπε με νόημα ο υπουργός Εργασίας δίνοντας το στίγμα που θα ακολουθηθεί στο ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών – επιστημόνων.