Οι απειλές της Χρυσής Αυγής δεν πέρασαν και 20 προσφυγόπουλα από το κέντρο φιλοξενίας Σχιστού, πέρασαν τελικά την πύλη του 1ου Δημοτικού Σχολείου στο Ικόνιο Περάματος.

Ads

Αντί για τον φόβο και το μίσος που προσπάθησε να σπείρει πρόσφατα η νεοναζιστική οργάνωση, τα παιδιά ήρθαν αντιμέτωπα με χειροκροτήματα, χαμόγελα, μπαλόνια και αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά συνθήματα.

Πριν δύο εβδομάδες, χρυσαυγίτες, με επικεφαλής τον υπόδικο Γιάννη Λαγό, εισέβαλαν στο δημοτικό σχολείο Νέου Ικονίου στο Πέραμα και προπηλάκισαν και απείλησαν τη διευθύντρια και εκπαιδευτικούς γιατί δέχτηκαν να κάνουν μαθήματα στο σχολείο τα προσφυγόπουλα. Η επίθεση έλαβε χώρα μπροστά στους έκπληκτους μαθητές και τους γονείς τους, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εισβολή Λαγού με χρυσαυγίτες σε Δημοτικό σχολείο στο Πέραμα

Σήμερα όμως, μαθητές, καθηγητές, γονείς και συλλογικότητες από το χώρο της Αριστεράς, υποδέχτηκαν τα παιδιά των προσφύγων στην πρώτη τους μέρα στο σχολείο, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους απέναντι στα παιδιά – θύματα του πολέμου στη Συρία.  Πρόκειται για παιδιά που στοιβάχτηκαν σε βάρκες και διέσχισαν τα άγρια νερά του Αιγαίου αναζητώντας την ευκαιρία για τη ζωή.

Ads

image

Σε μια κίνηση αλληλεγγύης και στήριξης των παιδιών των προσφύγων μάλιστα, οι μαθητές από τα σχολεία του Περάματος συγκέντρωσαν σχολικά είδη για να τα προσφέρουν στους νέους συμμαθητές τους.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Να ζήσουν μαζί με τους πρόσφυγες αποφάσισαν οι μαθητές του Περάματος

Το παρόν στην τελετή υποδοχής των μικρών μαθητών έδωσαν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Ι. Παντής, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γ. Γαβρίλης, μέλη της τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και φορείς και συλλογικότητες για τους πρόσφυγες.

image

Σε δηλώσεις του ο κ. Παντής τόνισε ότι: «Κάθε μέρα ανοίγουμε νέα σχολεία σε ολόκληρη την χώρα, όπως και σήμερα στο Πέραμα, και προχωράμε κανονικά το πρόγραμμα μας. Το υπουργείο Παιδείας έχει την ευθύνη για την εκπαίδευση και την εκπαιδευτική δραστηριότητα όλων των παιδιών των προσφύγων που βρίσκονται στον ελληνικό χώρο».

image

Σε ερώτηση δημοσιογράφων γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σχολείο για να φοιτήσουν τα παιδιά των προσφύγων, εφόσον είχαν προηγηθεί αντιδράσεις το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Παντής υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, τα σχολεία επιλέχθηκαν επειδή πληρούν κάποια κριτήρια, κυρίως παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά.  Η πολιτική βούληση λέει να πάνε τα παιδιά στα σχολεία. Ο τρόπος, το πού θα πάνε, τι μαθήματα θα κάνουν κ.α. αυτά όλα υπακούν σε παιδαγωγικούς κανόνες».

image

Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους γονείς και τους μαθητές που βρέθηκαν στο 1ο Δημοτικό σχολείο για να καλωσορίσουν τα προσφυγόπουλα.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Η συγκλονιστική μαρτυρία μιας εκπαιδευτικού για την εισβολή των χρυσαυγιτών στο σχολείο του Περάματος

Εκπρόσωποι μαθητών από τα σχολεία του Περάματος από την πλευρά τους δήλωσαν πως είναι αλληλέγγυοι απέναντι στα παιδιά των προσφύγων και πως καταδικάζουν τα γεγονότα που συνέβησαν πριν λίγο καιρό.

image

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «η τρομοκρατία και οι ρατσιστικές συμπεριφορές απέναντι τους δεν θα περάσουν. Επικροτούν κάθε τέτοια ενέργεια του κράτους, καθώς τα παιδιά των προσφύγων έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και κανείς δεν μπορεί να τους το πάρει πίσω».

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Η δασκάλα από το Πέραμα που δε φοβήθηκε τη Χρυσή Αυγή «ξαναχτυπά» τον ρατσισμό

image

Δεν έλειψαν όμως και οι αντίθετες φωνές. Ο αριθμός των αιτήσεων μεταγραφής που δέχθηκε το σχολείο έφτασαν τις 70, δηλαδή περίπου οι μισοί γονείς των 130 συνολικά μαθητών αποφάσισαν να πάρουν τα παιδιά τους από το δημοτικό. Υπήρξαν επίσης και 16 αιτήσεις μεταγραφής για τα 30 νηπίων που φοιτούν στο νηπιαγωγείο.

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ