Στα μαθήματα κατεύθυνσης, Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά, εξετάστηκαν σήμερα, Τετάρτη, οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στα Αρχαία Ελληνικά (ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Θεωρητικής Κατεύθυνσης) και στα Μαθηματικά (ομάδων προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, αλλά και Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης).

Το Τvxs.gr σε συνεργασία με το φροντιστήριο ΟΡΟΣΗΜΟ δημοσιεύει τα θέματα και τις απαντήσεις. 

image

Ads

Τα θέματα στα Αρχαία ήταν «σε γενικές γραμμές, βατά και χωρίς εκπλήξεις». Συγκεκριμένα, στο διδαγμένο κείμενο, τα ζητούμενα είναι από την τρίτη και τέταρτη ενότητα των «Ηθικών Νικομαχείων».  Και οι ερμηνευτικές και οι λεξιλογικές ασκήσεις είναι βατές. Η ερώτηση εισαγωγής φέτος είναι ανάπτυξης.

Το αδίδακτο κείμενο είναι απόσπασμα από τον «Ευθύδημο» του Πλάτωνα. Τα γραμματικά ζητούμενα καλύπτουν μεγάλη έκταση της γραμματικής, χωρίς κάποια παγίδα. Οι όροι που ζητούνται για συντακτική αναγνώριση είναι εύκολοι. Προσοχή χρειάζεται η ανάλυση της υποθετικής μετοχής που ζητείται.

Για τα μαθηματικά, το πρώτο θέμα κρίνεται βατό, ενώ το δεύτερο απλό, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, και απαιτεί γνώσεις του διαφορικού λογισμού. Στο τρίτο Θέμα, το ερώτημα Γ1 ήταν απλό, ενώ για τα ερωτήματα Γ2 και Γ3 οι μαθητές έπρεπε να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή. Το ερώτημα Γ4 ήταν αναμενόμενο.

Το τέταρτο θέμα κρίνεται ως θέμα ιδιαίτερη προσοχής για πολύ καλά προτετοιμασμένους μαθητές. Γενική εκτίμηση είναι πως πρόκειται για ένα διαβαθμισμένο θέμα, με εύκολη τη συλλογή των 50 μορίων και ευκολότερο από το περσινό.

image

Τα θέματα των Μαθηματικών
 

 

Οι απαντήσεις στα Μαθηματικά

 

Τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών

 

Οι απαντήσεις στα Αρχαία