Το ζήτημα της διαμαρτυρίας ομάδας αντιεξουσιαστών στον προάυλιο της Βουλής το πρωί της Τετάρτης, διέκοψε την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να καλείται να δώσεις εξηγήσεις. Έντονη ήταν η αντιπαράθεση της Προέδρου της Βουλής με τον Δημήτρη Κυριαζίδη, με την Ραχήλ Μακρή να επεμβαίνει και τον Νικήτα Κακλαμάνη «να σβήνει τη φωτιά που άναψε».

Ads

Την αντιπαράθεση ξεκίνησε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης λέγοντας πως πίστεψε ότι πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο. «Δεν το πίστευα αυτό που συνέβαινε. Είναι πρωτοφανές να γίνεται εισβολή στη Βουλή» είπε ο γαλάζιος βουλευτής κάνοντας λόγο για κατάληψη τςη Βουλής και ζητώντας από την Ζωή Κωνσταντοπούλου να απαντήσει στο ερώτημα «αν θεωρεί φυσιολογικό και λογικό να υπάρχει εισβολή στο ναό της Δημοκρατίας».

Η πρόεδρος της Βουλής επαναλαμβάνοντας ότι δεν επρόκειτο γαι εισβολή αλλά για διαμαρτυρία 15 πολιτών με πανό και ειρηνική αποχώρησή τους, χωρίς να υπάρξει καμία απόπειρα βλάβης ούτε σε πρόσωπα ούτε στον χώρο, συμβούλεψε τον Δημήτρη Κυριαζίδη να μην ενημερώνεται από παραπολιτικές πηγές που διαστρεβλώνουν την αλήθεια αλλά από τις επίσημες ανακοινώσεις του γραφείου της Βουλής.

Ο βουλευτής της ΝΔ συνέχισε να επιμένει με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να συνεχίζει να επαναλαμβάνει τη θέση της, με τον πρώτο να την διακόπτει για να λάβει τελικά την παρατήρηση ότι «ο τρόπος αυτός είναι φασιστικός, εκτός εάν θέλετε σκοπίμως να διακόψετε την επιτροπή και το τόσο σοβαρό θέμα που πραγματεύεται και να δυναμιτίσετε τη συζήτηση».

Ads

Συνεχίζοντας η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «ορισμένοι θέλουν κλούβες και άλλου είδους υπηρεσίες στη Βουλή, εμείς δεν θα το κάνουμε αυτό». «Κι εσείς δεν είστε εισαγγελέας. Δεν είμαστε σε ιερά εξέταση. Είστε πρόεδρος όλων μας και οφείλετε να μας προστατεύετε. Προεδρεύετε ολοκληρωτικά» επανήλθε ο κ. Κυριαζίδης. «Δεν σας το επιτρέπω» είπε η Πρόεδρος της βουλής και της Επιτροπής για να της απαντήσει ο Δημήτρης Κυριαζίδης ότι του είναι «αδιάφορο».

Η αντιπαράθεση έληξε με την επέμβαση του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος αν και είπε ότι συμφωνεί σε πολλά με τον Δημήτρη Κυριαζίδη, ζήτησε να μην συνεχιστεί το θέμα αυτό, αφού θα συζητηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Στον δεύτερο γύρο της αντιπαράθεσης η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, συνέχισε ζητώντας την αποπομπή του κ. Κυριαζίδη από την Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, διότι «δεν ταιριάζει το προφίλ του» και οι απόψεις του είναι «φασιστικές, χυδαίες και ρατσιστικές».

«Τώρα ξεπεράσαμε τα εσκαμμένα» παρενέβη εκ νέου ο Νικήτας Κακλαμάνης, για να πάρει τον λόγο η κ. Κωνσταντοπούλου η οποία και ζήτησε «να διαγραφούν τα προηγούμενα» και παρακάλεσε να λήξει το θέμα ώστε η Επιτροπή να συγκεντρωθεί στον σκοπό της, «ο οποίος είναι πάνω από κάθε άλλο θέμα».