Σε έκτακτες συνεδριάσεις των οργάνων τους θα αποφασίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη στάση τους στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. 

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσουν άμεσα και, εν συνεχεία, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τις αποφάσεις για το ζήτημα. Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν πως η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της πρότασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν μια κίνηση αντιπερισπασμού στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό. Τόνιζαν πάντως πως «σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας».

Το Κίνημα Αλλαγής, από την πλευρά του, αναφέρει ότι το κόμμα θα λάβει τις αποφάσεις του την Πέμπτη το μεσημέρι σε κοινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η Ελληνική Λύση στο πρώτο σχόλιό της μίλησε για «αριστεροφοβία» από πλευράς κυβέρνησης. «Όταν, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Βελόπουλος είπε πως το όνομα του υποψηφίου προέδρου θα είναι έκπληξη, όλοι χαρακτήριζαν τη δήλωση “ό,τι νά ΄ναι”!», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος. «Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου αποδεικνύει την “αριστεροφοβία” της ΝΔ! Μία ερώτηση. Ποιος την γνωρίζει στον πλανήτη, ώστε να ληφθεί υπ’ όψιν η άποψή της στα διεθνή θέματα; Δεν αναφερόμαστε στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου, η οποία είναι αξιοσέβαστη αλλά δεν γνωρίζουμε αν είναι κατάλληλη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Θα συσκεφθούν τα όργανα του κόμματος και θα αποφασίσουμε σύντομα, αφού “ζυγίσουμε” το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον». 

Ads

Την Πέμπτη το απόγευμα θα συνεδριάσουν και τα όργανα του ΜέΡΑ25 για να καθορίσουν τη στάση τους.

Την πάγια θέση του ΚΚΕ σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνουν πηγές του Περισσού. «Το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας», τονίζουν.