Αντιδράσεις στα πολιτικά κόμματα προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από το Καστελόριζο το μεσημέρι της Τρίτης, στα εγκαίνια δύο μονάδων αφαλάτωσης του νησιού.

Ads

Θράσος, ψέματα και πειραματισμούς καταλόγισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό. «Ο κ. Τσίπρας έφερε στη χώρα δύο αχρείαστα μνημόνια και υπονόμευσε την οικονομία για πολλά ακόμη χρόνια. Σήμερα, είχε το θράσος – και μάλιστα από το Καστελόριζο – να ξαναμιλήσει για τάχα καθαρή έξοδο», ανέφερε σε δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το έκανε, μάλιστα, όταν όλοι πια, εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, όχι μόνον αμφισβητούν τις πολιτικές του, αλλά έχουν καταλάβει ότι μόνο μια σοβαρή κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει δουλειές και να οδηγήσει, επιτέλους, τη χώρα στην ανάπτυξη», πρόσθεσε. 

Όπως τόνισε, «η Ελλάδα δεν αντέχει ούτε άλλα ψέματα, ούτε άλλους πειραματισμούς. Πόσο μάλλον ερασιτεχνισμούς στα εθνικά θέματα». Είπε επίσης ότι «όσο καιρό ακόμη μένει αυτή η κυβέρνηση, ας διασφαλίσει τουλάχιστον τα αυτονόητα. Ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας».

Ads

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει πως «μόνο ως ειρωνεία μπορούν να εκληφθούν οι αναφορές του πρωθυπουργού σε «τέλος της δύσκολης εποχής», όταν ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών ζουν καθημερινά στο πετσί τους την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και τους κινδύνους απ’ την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας».

«Ο δε -κατά τον κ. Τσίπρα- «καθαρός ουρανός» τού Καστελόριζου έχει γίνει σουρωτήρι από τις καθημερινές παραβιάσεις, αλλά και απ’ τα σύννεφα πολέμου που πυκνώνουν στην περιοχή, εξαιτίας των Αμερικανο ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών, στους οποίους η κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Με αυστηρό τρόπο επέκρινε η Φώφη Γεννηματά την παρουσία του πρωθυπουργού στο Καστελόριζο. Συγκεκριμένα σημειώνει ότι «O κ. Τσίπρας θα έπρεπε σήμερα από το Καστελόριζο να απολογηθεί στον ελληνικό λαό:

  • Για την τυχοδιωκτική του στάση την ώρα που η χώρα χρειαζόταν υπευθυνότητα και δύσκολες αποφάσεις για να αποφύγει τη χρεοκοπία.
  • Γιατί κρύβει τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ 2004 – 2009.
  • Για τα 3 χρόνια που χάσαμε, το 3ο αχρείαστο και επώδυνο Μνημόνιο και τα 200 δις που κόστισε στους πολίτες η πολιτική του.
  • Για τις νέες πολιτικές απάτες περί δήθεν καθαρής εξόδου ενώ έχει αναλάβει δεσμεύσεις για νέα μέτρα λιτότητας και παράταση της επιτροπείας.

Η χώρα μπορεί και θα βγει στο ξέφωτο, μόνο που για τον κ. Τσίπρα… δεν έχει πια πλοίο, δεν έχει οδό»!

Η Φώφη Γεννηματά σχολίασε και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τα εθνικά θέματα λέγοντας ότι οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα θα είχαν αξία, αν είχε διαμορφώσει – με ενιαία φωνή στην κυβέρνηση του – μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, και εθνική ομοψυχία, απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Δυστυχώς δεν τα πράττει», κατέληξε.

Στο μεταξύ, ο Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή στην παρουσία Τσίπρα στο Καστελόριζο ασκεί κριτική τόσο στον ίδιο, όσο και στον Αντώνη Σαμαρά, μέσω ανακοίνωσης του ΚΙΔΗΣΟ. «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σαμαράς, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, όφειλαν να είναι παρόντες εκεί, τον Απρίλιο του 2010, όταν η χώρα είχε ανάγκη την εθνική συνεννόηση, όταν έδινε τον αγώνα της επιβίωσης, της εξεύρεσης αναγκαστικής για τα δεδομένα της εποχής επιλογής» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Όφειλαν να είναι παρόντες τότε, όταν κόμματα και ηγεσίες είχαν χρέος να δώσουν τη μάχη στα εθνικά χαρακώματα, όχι στα κομματικά χαρακώματα. Να επιλέξουν με γνώμονα το εθνικό και όχι το μικροκομματικό τους συμφέρον κι από αυτήν τους την επιλογή κρίνονται. Τότε, δήλωσαν απόντες» προσθέτει.

Το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών επισημαίνει ότι «ακόμη και σήμερα, συνεχίζουν να αποτελούν μέρος του ελληνικού προβλήματος και όχι της λύσης του. Γιατί δεν αντιμετώπισαν καμία από τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση. Γιατί επέλεξαν να υπηρετήσουν τον παρασιτισμό και τον πελατειασμό, δηλαδή τον πραγματικό εχθρό των Ελλήνων και της χώρας».

«Η έξοδος από το μνημόνιο, που άργησε με ευθύνη των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα, ένεκα της επιλογής που έκαναν το 2010, δεν αποτελεί και έξοδο από την κρίση. Ούτε και η αντικατάσταση του πελατειακού κράτους που οικοδομεί ο ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό που επιδιώκει να οικοδομήσει η Νέα Δημοκρατία, θα οδηγήσει στην ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση» καταλήγει το ΚΙΔΗΣΟ.