«Ο κ. Τσίπρας ανέξοδα και ανεύθυνα παριστάνει το μεταρρυθμιστή της Δημόσιας Διοίκησης. Βέβαια το ακροατήριό του μικραίνει όλο και περισσότερο» δήλωσε ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, για την ομιλία του πρωθυπουργού.

Ads

«Δυόμιση χρόνια τώρα ξηλώνει τις μεταρρυθμίσεις που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση και η πραγματικότητα στη Δημόσια Διοίκηση είναι: Κομματικοποίηση, στρατιές μετακλητών και συμβασιούχων, τοποθετήσεις συγγενών και κολλητών σε θέσεις ευθύνης, χειροτέρευση της θέσης της χώρας στη διαφθορά, ατιμωρησία των επίορκων και αναξιοκρατία.

Σήμερα επιχείρησε να αντιγράψει την Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας.

Κάθε καλοπροαίρετος πολίτης αναρωτιέται γιατί του πήρε δυόμιση ολόκληρα χρόνια για να κατανοήσει ότι η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η σωστή.

Ads

Είναι προφανές ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, δεν έχει την πολιτική βούληση και δεν μπορεί να τις κάνει πράξη. Όσες γραφικές φιέστες κι αν πραγματοποιήσει» δήλωσε ο Γ. Γεωργαντάς.

Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ο Γιάννης Κουτσούκος, από την Δημοκρατική Συμπαράταξη σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι «η “Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019” του κ. Τσίπρα, ως περιγραφή έκθεσης ιδεών (με τη βοήθεια της Expertise France) μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα για τους σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, όμως, για τους Έλληνες πολίτες δεν είναι παρά μια ακόμα πομφόλυγα μιας αναξιόπιστης και αναποτελεσματικής Κυβέρνησης, καθηλωμένης από τα ιδεοληπτικά βαρίδια και τις σκοπιμότητες του εσωτερικού ακροατηρίου».

Ποτάμι

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε σήμερα το σχέδιό του για τις μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση κάτω από τον βαρύγδουπο τίτλο «Εθνική στρατηγική για τη διοικητική μεταρρύθμιση».

Ως στρατηγική περιγράφεται ένα άθυρμα δράσεων μερικές εκ των οποίων, απλώς, αποτυπώνουν τίτλους εγχειριδίων του δημόσιου μάνατζμεντ (πχ. «ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού»), μερικές άλλες έχουν έναν μεσοπρόθεσμο επιχειρησιακό χαρακτήρα (πχ. «ηλεκτρονική διεκπεραίωση διαδικασιών») κι άλλες συνιστούν μια πάγια γραφειοκρατική διαδικασία (πχ. «προκήρυξη θέσεων Διευθυντών»).

Απουσιάζουν ουσιώδη στοιχεία μιας στρατηγικής, όπως είναι η οργανική διασύνδεση των δράσεων, η ιεράρχηση και η προστιθέμενη αξία καθεμιάς, η συγκεκριμενοποίηση του τρόπου υλοποίησής τους, η κοστολόγηση και, ιδίως, τα προσδοκώμενα τελικά αποτελέσματά τους.

Ορισμένες από τις αναφερόμενες ως μεταρρυθμίσεις αποτελούν απλώς ευχές και έχουν καθαρώς ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, η «πρόταση για την ανάσχεση της δημογραφικής γήρανσης (sic!) και την εισροή νέας γνώσης στο δημόσιο τομέα», η επεξεργασία της οποίας θα απαιτήσει διάστημα έξι μηνών από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2017!

Η εθνική στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι, εν συνόλω, πτωχή, χωρίς όραμα για το ελληνικό κράτος και κυρίως, χωρίς την πολιτική βούληση να μετατραπεί το δημόσιο από βασικό εμπόδιο της ανάπτυξης της χώρας σε προωθητικό μηχανισμό της.