Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της επιστολής Τσακαλώτου στους θεσμούς.

ΝΔ: Ο Τσίπρας είναι υπόλογος 

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, υποστηρίζει πως «από σήμερα η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο: Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας».

«Όλοι τώρα καταλαβαίνουν γιατί έκρυβαν την επιστολή, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα μετά από την πίεση της Νέας Δημοκρατίας και αφού είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ», λέει. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, «ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσίπρας ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους και δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά στο μέλλον ανάλογο βοήθημα». 

«Επαναλαμβάνουν πέντε φορές ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, κόβοντας ξανά τις συντάξεις. Επιστολή μετάνοιας, επιστολή υποτέλειας, επιστολή παραδοχής», υπογραμμίζει ο κ. Κικίλιας

Κάνει επίσης λόγο για επιστολή επιβεβαίωσης ότι ο κ. Τσίπρας είναι τελικά ο καλύτερος σύμμαχος των ακραίων κύκλων των δανειστών, εγκλωβίζοντας τη χώρα σε συνεχιζόμενη λιτότητα με αντάλλαγμα την παραμονή του στην εξουσία. 

«Είναι υπόλογος στα μάτια των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. Όσο γρηγορότερα φύγει, τόσο καλύτερο για τη χώρα», καταλήγει, στη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

ΚΚΕ: Άλλοθι το εφάπαξ

«Η επιστολή Τσακαλώτου όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι το εφάπαξ βοήθημα ήταν το άλλοθι για τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται απ’ τη νέα χρονιά, αλλά και ότι οι μισθοί, οι συντάξεις και συνολικά τα λαϊκά δικαιώματα θα βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή της επίτευξης των ματωμένων πλεονασμάτων, τη στιγμή που το κεφάλαιο παραμένει στο απυρόβλητο» επισημαίνει σε σχόλιό του, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Το Ποτάμι: Επιστολή μετάνοιας - μνημείο διγλωσσίας

«Η επιστολή μετάνοιας του κ. Τσακαλώτου είναι μνημείο της κυβερνητικής διγλωσσίας: άλλα στους Έλληνες, άλλα στους εταίρους», αναφέρει το Ποτάμι. «Αφού ο κ. Τσακαλώτος λέει απολογητικά 'δεν θα το ξανακάνουμε', αναλαμβάνει τη δέσμευση οποιαδήποτε νέα κίνηση τέτοιου είδους να γίνει μόνο ύστερα από την έγκριση των εταίρων» σημειώνει, μεταξύ άλλων. 

«Δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό. Οι πολίτες έχουν μάθει πλέον ότι ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του χρησιμοποιούν βαρύγδουπες εκφράσεις για εσωτερική κατανάλωση την ίδια στιγμή που αναλαμβάνουν νέες δεσμεύσεις» καταλήγει το Ποτάμι. 

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Επιστολή ντροπής

«Επιστολή ντροπής» χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με την οποία ξεμπλόκαραν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

«Παίρνουν πίσω με ταπεινωτικό τρόπο όλα όσα έλεγαν. Για μια ακόμη φορά, εκθέτουν την χώρα, βουλιάζουν στα ψέματά τους. Όμως το ‘‘μάρμαρο’’ δυστυχώς το πληρώνει ο Ελληνικός λαός» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα. 

Ένωση Κεντρώων: Οικουμενική κυβέρνηση ή εκλογές τώρα 

Η Ένωση Κεντρώων εκτιμά ότι «οι εκδοχές είναι δυο: Οικουμενική τώρα χωρίς εκλογές ή εκλογές τώρα και δεύτερες εκλογές σε έξι μήνες και οικουμενική τότε μετά τις δεύτερες εκλογές. Ένα πολιτικό σύστημα αιχμάλωτο των λαθών του παρελθόντος και μια Ελλάδα που για πολύ ακόμη θα αλληθωρίζει στο Grexit».

Το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη υποστηρίζει: «τα μέτρα που συνοδεύουν την έναρξη του 2017, τα 4,2 δισ. ευρώ που πρέπει από τώρα να καταλογιστούν ως φόρος για το 2018, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και οι δραστικές, περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων, όπως ζητάει το ΔΝΤ δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα που δεν μπορεί να σηκώσει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης ακόμη και να κάνει κυβέρνηση με την κ. Γεννηματά το ίδιο ασφυκτικό κλίμα θα έχει και αυτός ενώπιον του, με προδιαγεγραμμένη την κατάρρευση του».