Αντιδράσεις και έντονη κριτική άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους συνεργάτες του»

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η σημερινή εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους συνεργάτες του, πόσο μάλλον τον ελληνικό λαό» και συνέχισε:

«Μας πληροφόρησε ότι έχει τη συνείδησή του ήσυχη πως ενημέρωσε την αντιπολίτευση για τις διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο, ενώ τον διαψεύδουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Την ίδια στιγμή, η “έγγραφη συμφωνία” έγινε προχθές “γραπτή κατανόηση” από τον κ. Γεραπετρίτη και κατέληξε “αποτύπωση σε πρακτικά μίας προφορικής συμφωνίας”. Περιμένουμε να αποφασίσει επιτέλους τι συμφώνησε και να εξηγήσει γιατί απέφυγε να απαντήσει τις επανειλημμένες ερωτήσεις που υποβλήθηκαν για το περιεχόμενό της συμφωνίας. Αν θεωρεί ότι μπορεί να καταστήσει έτσι την αξιωματική αντιπολίτευση συνυπεύθυνη για μια τελική συμφωνία που δεν γνωρίζουμε, είναι βαθιά γελασμένος. Συνεχίζει να υποτιμά το αίτημα σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Αδυνατεί να κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε κοινοβουλευτική δημοκρατία και πως ο ίδιος είναι πρωθυπουργός και όχι μονάρχης».

Ads

Για τα εξοπλιστικά αναφέρει: «Ομολόγησε κυνικά πως δεν είναι σε θέση να κοστολογήσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ, το οποίο εξήγγειλε εν αγνοία της Βουλής, των κομμάτων και των θεσμικών οργάνων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η σκέψη δε για υποχρεωτική στράτευση στα 18, αναδεικνύει το αυταρχικό και ξεπερασμένο πρόγραμμα του για τη νέα γενιά».

Υποστηρίζει ακόμη ότι ο πρωθυπουργός «δεν είπε κουβέντα για το γεγονός ότι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπηρετούν 5.000 λιγότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ενώ παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει μόνο προσλήψεις συμβασιούχων».

Γενικότερα για την οικονομία υποστηρίζει: «Είναι ενδεικτικό της αντίληψης του κυρίου Μητσοτάκη το πόσο λίγο χρόνο αφιέρωσε στα ζητήματα της οικονομίας. Διότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του συνεχίζουν να εθελοτυφλούν και να πιστεύουν ότι αποσπασματικά μέτρα, δάνεια και αναστολές αρκούν για να γυρίσουν την εικόνα».

Γενικεύοντας ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «ο πρωθυπουργός είχε δύο ευκαιρίες χθες και σήμερα να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και να θέσει προτεραιότητες. Δεν το έκανε. Όσο για την απέλπιδα προσπάθειά του να αποδώσει την ύφεση στην παγκόσμια κρίση, ό,τι και να πει, αυτή φέρει την υπογραφή του με τη βούλα της ΕΛΣΤΑΤ ήδη από το 4ο τρίμηνο του 2019, πολύ πριν την πανδημία. Προανήγγειλε νέα διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων μία μέρα πριν κάνει νόμο του κράτους την απλήρωτη εργασία. Στο σχέδιο της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε συγκεκριμένη απάντηση στα ερωτήματα που του τέθηκαν».

Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό σημειώνει: «ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πολιτική του επιλογή να μετατρέψει τα νησιά, αλλά και συνολικά την Ελλάδα, σε φυλακή της Ευρώπης. Δεν θα σταθούμε στα ψέματα για το ποιος και πότε δημιούργησε τη δομή στη Μόρια. Θα σταθούμε όμως στο γεγονός ότι εδώ και έναν χρόνο η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει επίσημο αίτημα μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ε.Ε.».

Κλείνοντας κάνει λόγο για «πρωτοφανή διασυρμό του κ. Μητσοτάκη» και υποστηρίζει: «τον ενημερώνουμε ότι μάλλον ποτέ στην παγκόσμια ιστορία δεν έχει υπάρξει πρωθυπουργός που μετανιωμένος απολογείται σε εκδότη σε ζωντανή μετάδοση για την κοινοβουλευτική του ομάδα. Όλη η Ελλάδα γνωρίζει πως η Ν.Δ. είναι το κόμμα της διαπλοκής, δεν χρειαζόταν να εξευτελιστεί κιόλας…».

Κίνημα Αλλαγής: Μεγάλη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα

Eπιμένει το Κίνημα Αλλαγής ότι καμία ενημέρωση δεν έγινε για την υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας ψευδή τον ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί. «Επιμένουμε να δοθεί το κείμενο στα πολιτικά κόμματα. Για να γνωρίζουμε το πραγματικό περιεχόμενό της. Γιατί άραγε το κρύβει;», επισημαίνει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ για τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Προσθέτει ότι «για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, είναι αναγκαίο για να διαμορφώσει την εθνική στρατηγική και το αρραγές εθνικό μέτωπο. Όχι για να επικυρώσει τα τετελεσμένα του κ. Μητσοτάκη. Δεν έχει και δεν μπορεί να έχει λευκή επιταγή».

Το Κίνημα Αλλαγής επέκρινε ακόμη τον πρωθυπουργό πως προανήγγειλε ακόμη μια μεγάλη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, στο 8ωρο και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, δηλώνοντας πως θα είναι αντίθετο «με αυτές τις πολιτικές η εθνική αυτοπεποίθηση δεν δημιουργείται, υπονομεύεται. Όσο για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021, πρέπει να ισχύσει γι’ όλους. Γιατί οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν ήδη υποστεί πολύ μεγάλες περικοπές στα χρόνια της κρίσης», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής.

ΜέΡΑ 25: εκτός πραγματικότητας είναι ο κ. Μητσοτάκης

«Φαίνεται πως εκτός πραγματικότητας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του…» τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης, ο οποίος σχολίασε μια αποστροφή της συνέντευξης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ότι όποιος μιλάει για νέο μνημόνιο είναι εκτός πραγματικότητας.

Ο κ. Κριθαρίδης υπογραμμίζει ότι «φαίνεται πως εκτός πραγματικότητας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του», προσθέτοντας ότι «ενώ ο κ. Σταϊκούρας έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα από του χρόνου και το έλλειμμα ήδη βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη μαζί με το δημόσιο χρέος και την ύφεση, προσπαθεί να εξαπατήσει την κοινωνία με εξυπνακισμούς».

Σύμφωνα με τον εκπρόωπο του ΜέΡΑ 25, «δεν έχει σημασία, κ. Μητσοτάκη, αν θα βαφτίσετε το νέο σας μνημόνιο “μεγάλες αλλαγές”, “αναπτυξιακό σχέδιο”, “σχέδιο Πισσαρίδη” ή “μεταρρυθμίσεις”. Σημασία έχει που δρομολογείτε αυτές τις πολιτικές σε συμπαιγνία με την τρόικα και την ολιγαρχία, ενώ παράλληλα προσπαθείτε να αιφνιδιάσετε τους πολίτες με ψέματα».

Καταλήγοντας ο κ. Κριθαρίδης θεωρεί βέβαιο ότι «η κοινωνία, κ. Μητσοτάκη, θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς σας».

Ελληνική Λύση

«Από τους εξοπλισμούς “αορίστου κόστους” και τρόπου κτήσης (ούτε κουβέντα για G2G), έως τις προσλήψεις με παραβίαση του ΑΣΕΠ, οι οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού συνιστούν σάλπισμα για μεγάλο φαγοπότι και ποταμό ρουσφετιών» αναφέρει η Ελληνική Λύση σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση επισημαίνει πως «ουδεμία αναφορά στον πρωτογενή τομέα, με την επισιτιστική κρίση προ των πυλών και στη Μακεδονία, πέραν της προσβλητικής αναφοράς περί “μικρών συντεχνιών” για τους κατοίκους της Δ. Μακεδονίας».

ΚΚΕ: «Το “σχέδιο Πισσαρίδη” αποτελεί το σχέδιο της κυβέρνησης»

Τέλος, το ΚΚΕ σε μία εκτεταμένη ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «Οι περιβόητες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η ανακύκλωση μέτρων που – αποδεδειγμένα πλέον – δεν επαρκούν στο ελάχιστο για να αντιμετωπιστούν οι τραγικές συνέπειες της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής κρίσης».

Σύμφωνα με τον Περισσό «κάποια νέα, περιορισμένου χαρακτήρα, μέτρα που ανακοινώθηκαν όχι μόνο δεν αλλάζουν αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα, αφού η μερίδα του λέοντος πάει στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά επί της ουσίας αποτελούν το τυράκι για τη φάκα που ο πρωθυπουργός άφησε για το τέλος και ονομάζεται “σχέδιο Πισσαρίδη”».

Ειδικότερα «το “σχέδιο Πισσαρίδη” αποτελεί το σχέδιο της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου για τα επόμενα χρόνια. Έρχεται ως φυσική συνέχεια των αντιδραστικών-αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων και περιλαμβάνει επιτάχυνση της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων, με προμετωπίδα την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και την ενίσχυση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις. Η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού πως με τέτοια μέτρα θα ευνοηθούν κυρίως οι νέοι εργαζόμενοι, είναι προκλητική καθώς για την εργασιακή ζούγκλα που ήδη ζουν οι νέοι εργαζόμενοι υπεύθυνη είναι τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις», εκτιμά το ΚΚΕ.

Αντιστοίχως οι εξαγγελίες για τη δημόσια υγεία «δείχνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει γυμνό και αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα υγείας, με μέτρα που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων, την στιγμή που η πανδημία εξαπλώνεται και η κατάσταση του συστήματος υγείας είναι ήδη ανησυχητική» τονίζει το ΚΚΕ.

«Η αναφορά του πρωθυπουργού σε “μείζονα διαφορά” με την Τουρκία που πρέπει να λυθεί μέσω του διαλόγου επιβεβαιώνει πως προετοιμάζεται υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ο επώδυνος συμβιβασμός της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει: «Η “νέα αγορά του αιώνα”, η προμήθεια γαλλικών οπλικών συστημάτων που ανακοινώθηκε, κινείται μέσα στο φαύλο κύκλο του κυνηγητού στρατιωτικών εξοπλισμών, που πληρώνουν ακριβά οι εργαζόμενοι. Είναι γνωστό ότι αυτοί οι εξοπλισμοί δεν υπηρετούν την άμυνα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αλλά είναι ενταγμένοι στις ΝΑΤΟϊκές επιθετικές επιδιώξεις. Αυτό αποδεικνύουν και οι σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ιδιωτικοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας και πιο στενή σύνδεση με αμερικάνικα επιχειρηματικά συμφέροντα».

«Αυτοπεποίθηση από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ μπορούν να νοιώθουν μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας και οι πωλητές όπλων. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και την πολιτική της, που έχει ως βασικούς πυλώνες αφενός να πληρώσει το τίμημα της νέας κρίσης η λαϊκή πλειοψηφία και αφετέρου την πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας και όχι του λαού. Αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη ο λαός μπορεί να δείξει στη δύναμή του να καθορίσει τις εξελίξεις, προς όφελός του, ενισχύοντας το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα, την κοινωνική συμμαχία όλων των λαϊκών δυνάμεων, σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.