Αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Κόντρα ξέσπασε μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με την πρώτη να κάνει λόγο για πλεόνασμα θράσους του πρωθυπουργού και τον δεύτερο να απαντά ότι η «νοημοσύνη της ΝΔ βρίσκεται σε λήθαργο». 

Ads

Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ 

«Ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε, για μία ακόμη φορά, πως διαθέτει πλεόνασμα θράσους για να κοροϊδεύει εν ψυχρώ την ελληνική κοινωνία που στενάζει», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία και προσθέτει πως ο πρωθυπουργός που τώρα λέει ότι «έκλεισε ένας κύκλος», πέρυσι στις 22 Μαΐου 2016 έλεγε τα εξής: «Σήμερα, παίρνουμε τις τελευταίες δύσκολες αποφάσεις. Το επόμενο διάστημα θα είναι ένα διάστημα διαφορετικό, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

Η ΝΔ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι σήμερα επανέλαβε το ίδιο ψέμα. «Κανείς, όμως, πλέον δεν τον πιστεύει. Φέρνει το τέταρτο μνημόνιο με σκληρά μέτρα για τον ελληνικό λαό, κόβοντας κατά μέσο όρο δύο συντάξεις, επιβαρύνοντας με νέους φόρους όλους τους Έλληνες. Δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια, χωρίς να εξασφαλίζει καν τη χρηματοδότησή της», συνεχίζει η Πειραιώς και προσθέτει: 

Ads

«Ο κ. Τσίπρας «αγαπάει» τους φτωχούς, γι’ αυτό φροντίζει να γίνονται διαρκώς περισσότεροι. Έχει το θράσος να μιλάει για αντίμετρα, όταν για να ενεργοποιηθούν, ύστερα από τρία χρόνια, πρέπει να στύψει σαν λεμονόκουπα όλους τους Έλληνες. Αν είχε ίχνος ευαισθησίας για τον ελληνικό λαό και όχι για την καρέκλα του, θα αποδεχόταν την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μία πρόταση ρεαλιστική, μετρημένη, που ανακουφίζει έστω και λίγο όλους τους Έλληνες. Αλλά είπαμε «Τσίπρας είναι και τσίπα δεν έχει πάνω του…».

Η νοημοσύνη της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε «βαθύ λήθαργο» και το κόμμα σε «διαρκή σύγχυση μεταξύ ορατού και αοράτου», επισημαίνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ως απάντηση στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

«Η νοημοσύνη της ΝΔ βρίσκεται σε βαθύ λήθαργο ή, μάλλον, ποτέ δεν ήταν ξύπνια… Αναμασά τα ίδια και τα ίδια αντικαθιστώντας τη λέξη «εκλογές» με τις λέξεις «τέταρτο μνημόνιο». Μηδενική ικανότητα ορθολογικής σκέψης, όπως και ικανότητα να κάνει συγκρίσεις ή να έχει αφήγημα. Βρίσκεται σε διαρκή σύγχυση μεταξύ ορατού και αοράτου…», αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων 

Με ολιγόλογο σχόλιο η Δημοκρατική Συμπαράταξη επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα για όσα ανέφερε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Ο πρωθυπουργός αλυσοδένει τη χώρα με το 4ο μνημόνιο και την εγκλωβίζει στο δίλημμα «Grexit ή διαρκής λιτότητα» και έχει το θράσος να μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια. Ο «Πινόκιο» στην … χώρα των θαυμάτων … Δεν τον πιστεύει πια κανείς».

«Εδώ και πόσους μήνες διαπραγματεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ την αξιολόγηση και το μνημόνιο και απορούμε για ποιο λόγο καθυστερούσε» επεσήμανε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Ούτε τα «αντίμετρα» της εξαθλίωσης και της στήριξης του κεφαλαίου, ούτε οι κορώνες περί «εξόδου απ’ τα μνημόνια» μπορούν να συγκαλύψουν αυτό που ζει ο ελληνικός λαός, τη νέα σφοδρή επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματά του, καθώς και την εργασιακή ζούγκλα, που φτάνει μέχρι την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας», αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από κει και πέρα, ο πρωθυπουργός προσπαθεί απεγνωσμένα και με κάθε ευκαιρία να εμφανίζεται ως πολιτικός αντίπαλος των «δανειστών» και του παλιού δικομματισμού των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να κρύψει ότι συνεχίζει επάξια και υλοποιεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, υπέρ του κεφαλαίου», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Την διαφοροποίηση των θέσεων του πρωθυπουργού σχετικά με το χρέος και τα νέα μέτρα επισημαίνει το Ποτάμι.

«Ο κ. Τσίπρας χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο: Ισχύει στο ακέραιο, ότι χωρίς λύση για το χρέος δεν υφίστανται μέτρα. Μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου θα πρέπει να έχουν σαφώς περιγραφεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ο κ. Τσίπρας σήμερα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Οι δανειστές βρίσκονται μπροστά στην υποχρέωση να προχωρήσουν άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα ρύθμισης του χρέους. Μέσα σε λίγες ώρες πέταξε το αυστηρό ύφος. Ούτε προθεσμίες, ούτε απειλές, ούτε veto», επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, και προσθέτει: 

«Άλλη μια θεαματική τούμπα, από αυτές στις οποίες ειδικεύεται. Τι μεσολάβησε; Οι δηλώσεις Σόιμπλε και Ευρωπαίων, ότι πρώτα θα ψηφιστούν τα μέτρα και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και οι όποιες αποφάσεις θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Κι έσπευσε να μαζέψει αυτά που με στόμφο μόλις χθες είχε εξαγγείλει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Υπάρχουν ακόμη κάποιοι που παίρνουν στα σοβαρά όσα λέει;»

«Το χρέος δεν θα μειωθεί, απλώς θα επιμηκυνθεί και θα μειωθούν τα επιτόκια, ίσως και θα μετατεθεί η πληρωμή ομολόγων για αργότερα. Ονομαστική μείωση του χρέους δεν θα υπάρξει, ούτε η όποια ρύθμισή του θα αποφασιστεί από τώρα», υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων αναφερόμενη στη συμφωνία για το χρέος.

Η Ένωση Κεντρώων επισημαίνει ότι «ο κ. Τσίπρας ποντάρει πολύ στο θέμα της μείωσης του χρέους και κατ’ ουσίαν λέει στους βουλευτές του να ψηφίσουνε οποιαδήποτε σκληρά μέτρα και θα δικαιωθούν όταν μειωθεί το χρέος». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αν το πολιτικό σύστημα έβρισκε τη δύναμη να μιλήσει με ειλικρίνεια σε βουλευτές και στον λαό, και εάν η ΝΔ πίστευε στη συναίνεση, τότε σίγουρα θα είχαμε γλιτώσει από τα μνημόνια πολύ νωρίτερα».