Απάντηση στη ρητορική επιτυχίας της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών δίνει σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Ads

«Οι τραπεζοκεντρικές λύσεις, που δίνονται για τη διαχείριση των καθυστερημένων δανείων, θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των τραπεζών και τη διαπλοκή και δεν θα εξασφαλίσουν την δίκαιη και ίση μεταχείριση των δανειοληπτών», εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματά του ως ο βασικός μέτοχος των τεσσάρων τραπεζών. Η στόχευση πρέπει να είναι ενίσχυση της ρευστότητας προς την αγορά και ανακούφιση των δανειοληπτών» «Δεν συμμερίζομαι τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Δεν σημαίνει πολλά πράγματα, γιατί τους πολίτες ενδιαφέρει αν θα αλλάξει κάτι στην ανύπαρκτη τραπεζική ρευστότητα, αν θα αλλάξει κάτι στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, γιατί έχουμε λουκέτα ακόμη και σε υγιείς επιχειρήσεις. Επίσης οι πολίτες δεν ξεχνούν ότι με δικά τους χρήματα, που επιβάρυναν το δημόσιο χρέος, έγινε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ένας ακόμη κίνδυνος είναι οι τράπεζες να περάσουν πάλι στους ιδιώτες, με πολύ λιγότερα χρήματα απ’ όσα έδωσε το κράτος για να τις αγοράσει», δήλωσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. «Η κατάσταση με τις ελληνικές τράπεζες δεν έχει περιθώριο για πανηγυρισμούς, τα κόκκινα δάνεια είναι μεγάλη πληγή» σημείωσε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός από την πλευρά του.

Το γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στοίχισε στους Έλληνες φορολογούμενους 40 δισ ευρώ που επιβάρυναν το δημόσιο χρέος της χώρας επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ρευστότητα στην αγορά. «Είναι σαφές ότι τη ρευστότητα αυτή την έχουν ανάγκη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να επιβιώσουν. Το γεγονός ότι τα τέσσερα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πέρασαν τα στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα ευχερέστερης πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά αλλά και στα κεφάλαια της ΕΚΤ, ώστε να ενισχύσουν τις πιστώσεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρόεδρος Πάνος Καμμένος κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «πανηγυρίζει για τα stress tests των τραπεζών αγνοώντας προφανώς ότι τα χρήματα αυτά είναι χρήματα που φορτώθηκε ο Έλληνας πολίτης, ο Έλληνας φορολογούμενος». Κάνοντας αναφορά σε stress tests των πολιτών, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι «ξέρουμε καλά ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο».«Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται πια ο ελληνικός λαός προκειμένου να φορτώνονται οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και την ίδια στιγμή να δίνονται δάνεια μόνο στους ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση», κατέληξε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ads

Η «επιτυχία» των τραπεζών στις πρόσφατες δοκιμασίες αντοχής δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική ελάφρυνση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, αλλά σε μεγαλύτερο ξεζούμισμά τους, σημείωσε το ΚΚΕ. Όπως τονίζει στην ανακοίνωση του το ΚΚΕ αυτό θα συμβεί καθώς «αυτές πραγματοποιήθηκαν με προϋπόθεση ότι τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, μεγάλο τμήμα των οποίων είναι τα υπέρογκα δάνεια των λαϊκών στρωμάτων, θα πρέπει να καταβληθούν στις τράπεζες πρακτικά στο σύνολό τους. Συνεπώς, θα πρέπει να διασφαλιστεί η καταβολή τους με τη δικαιολογία να μη θιγεί η σταθερότητα των τραπεζών». «Η αυξημένη δυνατότητα χρηματοδότησης που σηματοδοτούν τα stress test αφορά το μεγάλο κεφάλαιο που προσδοκά σε περισσότερο και φθηνότερο δανεισμό. Δικαίως μπορεί να πανηγυρίζει η κυβέρνηση αλλά και οι επιχειρηματικοί όμιλοι», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε το Ποτάμι την έκβαση των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας ωστόσο πως δεν συνιστά σε καμία περίπτωση συγχωροχάρτι για τις ευθύνες των τραπεζικών πρακτικών που «οδήγησαν σε πέτσινα και κόκκινα δάνεια ή για την ελλιπή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος τις λεγόμενες “χρυσές εποχές”».«Το πραγματικό τεστ αντοχής», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, οι τράπεζες θα το περάσουν όταν αρχίσουν να δανείζουν στις υγιείς επιχειρήσεις και τους ιδιώτες και όχι μόνο στους «ημέτερους» του συστήματος.