Επίθεση στην κυβέρνηση αναφορικά με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που ολοκληρώθηκε τα χαράματα εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ads

Σημειώνεται ότι μετά από σχεδόν 70 ώρες που διήρκεσε η δημοπρασία τηλεοπτικές άδειες πήραν ο ΣΚΑΙ, ο ΑΝΤ1, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Χρήστος Καλογρίτσας. Οι τέσσερις άδειες δημοπρατήθηκαν για συνολικά 246 εκατ. ευρώ.

ΝΔ: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει τον ορισμό της διαπλοκής
 
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σήμερα τον ορισμό της διαπλοκής, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Η ΝΔ έχει καταθέσει πρόταση με κεντρικό ρόλο στο ΕΣΡ και αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος χωρίς προκαθορισμένο αριθμό καναλιών. Αν είχε εφαρμοστεί η πρόταση, σήμερα θα είχαμε περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ενημέρωση, περισσότερα κανάλια και περισσότερα έσοδα», πρόσθεσε.

Ads

«Η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της αυθαιρεσίας, τόσο με τον περιορισμένο αριθμό αδειών, όσο και με την αφαίρεση της αρμοδιότητας του ΕΣΡ», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι ο διαγωνισμός είναι άκρως προβληματικός, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την αυθαιρεσία, βρίσκεται στον αέρα και ηθικά είναι διάτρητος. Έθεσε δε, τα εξής ερωτήματα:

  • Γιατί η κυβέρνηση κατασκευάζει ολιγοπώλιο καναλιών και ακρωτηριάζει την πολυφωνία;

  • Πόσα θα χαθούν από το κλείσιμο καναλιών που ήδη λειτουργούν;

  • Πώς αισθάνονται οι κύριοι Τσίπρας, Παππάς και Γεροβασίλη, τώρα, καθώς σε 90 ημέρες θα πέσει μαύρο σε κανάλια και θα βρεθούν στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι;

  • Τι λέει τώρα ο κ. Καμμένος που δήλωνε «με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις, ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πάρει άδεια;». Τώρα τι θα κάνει, θα παραιτηθεί; Η ΝΔ αγωνίστηκε για το ασυμβίβαστο εργολάβων-προμηθευτών και ιδιοκτητών καναλιών και τον αγώνα αυτόν δεν τον εγκαταλείπει, θα τον συνεχίσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

  • Γιατί τώρα ανακάλυψαν το ΕΣΡ και ζητούν να δοθούν οι άλλες άδειες υπό την εποπτεία του;

  • Τι θα κάνουν αν ο νόμος Παππά καταπέσει; Γιατί δεν περίμεναν την απόφαση του δικαστηρίου; Μήπως για να έχουν κάτι να παρουσιάσουν στην ΔΕΘ;

«Παρακαλείται ο πύραυλος Κουμουτσάκος “κατά τον υπάλληλο εκβιασμού Μουσσά” να παίρνει εντολές από τον Θεοδωρικάκο, το αφεντικό του, πριν μιλά», ήταν το σχόλιο – απάντηση του Πάνου Καμμένου στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ. 

image

ΠΑΣΟΚ: Οδηγούμαστε σε ολιγοπώλιο στην ενημέρωση

«Σήμερα που εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι πληρώνουν το μάρμαρο των κυβερνητικών επιλογών, με μεγάλες περικοπές, ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Όλοι είχαμε προτείνει ‘να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο’. Όμως η ίδια η διαγωνιστική διαδικασία, δεν αναιρεί τα μεγάλα προβλήματα που ανακύπτουν από τις κυβερνητικές επιλογές.

» 1ον Οδηγούμαστε σε ολιγοπώλιο στην ενημέρωση με τον αυθαίρετο αριθμό των τεσσάρων αδειών, και μάλιστα μέσω μιας διαδικασίας που έχει σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και αξιοπιστίας, με την παράκαμψη του ΕΣΡ ως ανεξάρτητης αρχής. Ολιγοπώλιο που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα και την πολυφωνία της ενημέρωσης, δηλαδή στην Δημοκρατία.

» 2ον Το υψηλό τίμημα που προσέφεραν οι επιχειρηματίες σε μια καθημαγμένη αγορά, ένα από τα δύο σημαίνει: Ή οι τέσσερις άδειες είναι πολύ λίγες ή κάποιοι προσδοκούν να αξιοποιήσουν την άδεια για αλλότριους σκοπούς. Ειδικά γι’ αυτούς, είμαστε σίγουροι ότι σε πολύ λίγο χρόνο οι σκοποί και τα μέσα τους θα είναι ορατά σε όλο τον ελληνικό λαό, δεν θα μπορούν να κρυφτούν. Και με την ευκαιρία επισημαίνουμε ότι η επικράτηση του κουμπάρου υπουργού – υποδομών έναντι του επίσης κουμπάρου υπουργού Άμυνας, θα αποδειχθεί ‘Πύρρειος’ νίκη.

» 3ον Το ‘μαύρο’ σε τέσσερα κανάλια και ο κίνδυνος απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων αποδεικνύει την υποκρισία και την αναλγησία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Στην εποχή της ‘ντεμέκ-Αριστεράς’, αυτό που χωρίζει ένα πράγματι άναρχο τηλεοπτικό τοπίο με την διαφάνεια, την δημοκρατία και τον πλουραλισμό, είναι τα ‘γερά πορτοφόλια’».

ΚΚΕ: Απλή εναλλαγή ιδιοκτητών στα ΜΜΕ

«Η “νέα σελίδα” στο τηλεοπτικό τοπίο αφορά αποκλειστικά την εναλλαγή ιδιοκτητών των μέσων και όχι στον χαρακτήρα και το περιεχόμενό τους. Τα τηλεοπτικά κανάλια, με τους ίδιους και ορισμένους νέους επιχειρηματικούς παράγοντες, δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν ούτε το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι οποίοι θα συνεχίζουν να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα, ενώ οι μεγαλομέτοχοι θα τη βγάλουν καθαρή» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίζοντας τον ρόλο του “τροχονόμου” παλιών και νέων επιχειρηματικών συμφερόντων επεδίωξε να ξαναμοιράσει την πίτα των καναλιών και να διαμορφώσει ένα φιλικό γι’ αυτήν τηλεοπτικό περιβάλλον, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο επικοινωνιακός αντιπερισπασμός που έστησε, δε μπορεί να κρύψει τη λαϊκή αγανάκτηση από την εκτόξευση των φόρων, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, που δεν πρόκειται να καταργηθούν επειδή στα κρατικά ταμεία θα μπει το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών» προσθέτει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι «τα περί “κατοχύρωσης του δημόσιου συμφέροντος, αντικειμενικότητας και πλουραλισμού στην ενημέρωση” και άλλα αποτελούν γελοιότητες στις συνθήκες που το καπιταλιστικό κέρδος βασιλεύει και τα τηλεοπτικά κανάλια παραμένουν στην ιδιοκτησία του κεφαλαίου, το οποίο θα το αξιοποιεί για το δικό του συμφέρον».

«Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς τους χρειάζεται να αναπτύξουν τους δικούς τους δίαυλους επικοινωνίας και ενημέρωσης. Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Να μην αξιοποιηθεί ο διαγωνισμός για να διαγραφούν οφειλές και δεδουλευμένα προς τους εργαζόμενους» υπογραμμίζει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

Και καταλήγει: «Το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, που θα έπρεπε να προάγουν τα ΜΜΕ, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων σ’ αυτά, μπορούν να διασφαλιστούν μόνο όταν οι συχνότητες, τα κανάλια, τα συστήματα τηλεπικοινωνίας γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, που θα λειτουργούν με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και εργατικό -λαϊκό έλεγχο, στο πλαίσιο ριζικών ανατροπών στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας».

Ποτάμι: Μέσω Βενεζουέλας η διαδικασία

«Η τηλεοπτική λοταρία της κυβέρνησης απέδωσε τελικά 246 εκατομμύρια (για άδειες δεκαετίας συνολικού διαφημιστικού τζίρου – σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης – άνω των 2 δισ. ευρώ).

Αν η κυβέρνηση είχε «μελετήσει» την πρόταση του Κινήματός μας για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αδειών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ:

  • Η συνταγματική τάξη δεν θα είχε παραβιαστεί

  • Το δημόσιο θα είχε εισπράξει συνολικά περισσότερα λεφτά

  • Ο ανταγωνισμός θα ήταν μεγαλύτερος

  • Ο πλουραλισμός θα ήταν μεγαλύτερος

  • Οι εργαζόμενοι θα ήταν περισσότεροι

  • Η δυνατότητα ελέγχου της ενημέρωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση θα ήταν μικρότερη

  • Θα είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από κρατικό χρήμα (εργολάβοι και προμηθευτές του δημοσίου)

Η κυβέρνηση όμως επέμεινε στην αρχική της λάθος εκτίμηση – ότι το φάσμα χωράει μόνο 4 άδειες! – και πάνω σε αυτό οικοδόμησε μια παράλογη διαδικασία.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς των κυβερνητικών ότι “μετά από 27 χρόνια ανομίας επιβάλαμε κάποιους ευρωπαϊκούς κανόνες” τους απαντάμε: “στην Ευρώπη πας και με απευθείας πτήση, δεν είναι ανάγκη να πας μέσω Βενεζουέλας”».

Λεβέντης: Διαφωνούμε  με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης

«Συμφωνούμε στην διαφάνεια του τηλεοπτικού τοπίου, διαφωνούμε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, με αφορμή την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις 4 πανελλαδικές άδειες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής, αναφέρθηκε στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, λέγοντας: «Συμφωνούμε στην διαφάνεια του τηλεοπτικού τοπίου, διαφωνούμε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι έπρεπε «στα επιχειρηματικά σχήματα να μπορούν να συμμετέχουν, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικοί οργανισμοί και η εκκλησία».

Υπογράμμισε, δε, πως η ΕΡΤ, οφείλει να αποτελέσει ισχυρό πόλο ανάμεσα στην ιδιωτική και Δημόσια τηλεόραση.