Αντίθετη με το κυβερνητικό σχήμα που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας είναι η ΝΔ, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Κώστα Καραγκούνη να δηλώνει «ανήσυχος» επειδή μετέχουν σε αυτή «πρόσωπα που έχουν εκφράσει επικίνδυνες θέσεις». Επιπλέον η ΝΔ κάνει λόγο για ολιγομελές σχήμα 40 υπουργών. Για «κακό σχήμα με παλαιοκομματική συνταγή» κάνει λόγο Το Ποτάμι. «Χιούμορ δείχνουν ορισμένες θεσμικές επιλογές του κ. Τσίπρα» σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ το οποίο για τη νέα κυβέρνηση σημειώνει ότι θα κριθεί από τις πράξεις κι όχι από τη σύνθεση. Τι απαντά το Μαξίμου στην κριτική περί μεγάλου κυβερνητικού σχήματος. 

Ads

Διαφωνεί και με την επιλογή Κωνσταντοπούλου η ΝΔ
 
«Χαιρετίζουμε το ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα του κ.Τσίπρα, των 40 Υπουργών» είναι το ειρωνικό σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας για την σύνθεση της νέας κυβέρνησης που τονίζει ότι είναι «χωρίς κατεύθυνση και με ισορροπίες εύθραυστες, ανάμεσα σε διαφορετικές συνιστώσες, εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ». 

Την αντίθεση της ΝΔ στην κατάργηση των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού εκφράζει ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης και δηλώνει ανήσυχος για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση προσώπων που έχουν εκφράσει επικίνδυνες θέσεις, ενώ διαφωνεί και με την επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη θέση της προέδρου της Βουλής.
 
Συγκεκριμένα, ο Κώστας Καραγκούνης εκφράζει βαθιά ανησυχία για τη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα «προσώπων σε τομείς ευθύνης τα οποία έχουν εκφράσει επικίνδυνες θέσεις, όπως π.χ. για την ανάπτυξη, για τις αποκρατικοποιήσεις, για την ακύρωση επενδύσεων, για την επαναφορά του ασύλου παρανομίας στα πανεπιστήμια ακόμα και για τα ανοιχτά σύνορα για κάθε παράνομο μετανάστη».
 
Σε σχετική του δήλωση τονίζει πως «η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως αντίθετη με την κατάργηση των δύο πιο σημαντικών για την ανάπτυξη υπουργείων, των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, που προσέφεραν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια». Επίσης, σημειώνει πως το κόμμα του θεωρεί αδιανόητη την υποβάθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
Αναφορικά με την επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την θέση της Προέδρου της Βουλής, ο εκπρόσωπος της ΝΔ σχολιάζει ότι η σχετική πρόταση «ενώ θα έπρεπε να σηματοδοτεί συναινέσεις και συνθέσεις ανάμεσα σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, προφανώς δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά αυτά».
 
Συνολικά για την κυβέρνηση, ο Κώστας Καραγκούνης υποστηρίζει ότι είναι «χωρίς κατεύθυνση και με ισορροπίες εύθραυστες, ανάμεσα σε διαφορετικές συνιστώσες, εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ».

Την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε και το γεγονός ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την ορκωμοσία της κυβέρνησης. «Είναι απαράδεκτο και πρωτοφανές το γεγονός της παρουσίας της προτεινόμενης για Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων στην ορκωμοσία της κυβερνήσεως» υποστήριξαν πηγές της ΝΔ και πρόσθεσαν ότι «ο Πρόεδρος της Βουλής εκφράζει όλους τους βουλευτές και όλα τα κόμματα. Αυτά τα δείγματα γραφής δεν είναι καθόλου καλά».
 
«Κακό σχήμα με παλαιοκομματική συνταγή» λέει Το Ποτάμι
 
«Οι χωρίς αρχές συμμαχία του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο ανέδειξε, όπως αναμενόταν, ένα κακό κυβερνητικό σχήμα» σχολιάζει το Ποτάμι για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
 
«Οι καλές εξαιρέσεις είναι ελάχιστες. Ο κανόνας είναι ότι τα υπουργεία μοιράστηκαν με τη γνωστή παλαιοκομματική συνταγή. Από πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας μέχρι γνωστούς ανεπαρκείς κομματικούς υπαλλήλους.

Ads

»Έκπληξη προκαλεί και το πρόσωπο που προτείνεται  για την Προεδρία της Βουλής. Αντί να  επιλεγεί ένα πρόσωπο  που μπορεί να συνθέσει, επιλέχθηκε η μόνιμη πρωταγωνίστρια των κοινοβουλευτικών καβγάδων.
 
»Θα περίμενε κανείς από ένα κόμμα που ήταν 2,5 χρόνια στην αξιωματική αντιπολίτευση και ζητούσε επιτακτικά εδώ και τώρα εκλογές, να είχε προετοιμαστεί καλύτερα για αυτή την ιστορική του ευκαιρία».

ΠΑΣΟΚ: Οιωνοί ετερόκλητοι και αντιφατικοί
 
Την εκτίμηση ότι η νέα κυβέρνηση θα κριθεί «από τις πράξεις της και όχι από τη σύνθεσή της. Εξ αντικειμένου και όχι εξ υποκειμένου. Όμως τα πρόσωπα είναι οιωνοί. Οιωνοί ετερόκλητοι και αντιφατικοί, χωρίς πολιτική συνοχή και καθαρότητα. Ας ευχηθούμε το καλύτερο για τη χώρα» εκφράζει το ΠΑΣΟΚ.
 
«Σημειώνουμε επίσης με ενδιαφέρον ότι ορισμένες θεσμικές επιλογές του κ. Τσίπρα δείχνουν αίσθηση του χιούμορ» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Τι απαντούν από το Μαξίμου
 
«Κάναμε σε μια ημέρα αυτό που δεν έκαναν τόσα χρόνια» λένε πηγές από το μέγαρο Μαξίμου για την κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με το νέο κυβερνητικό σχήμα. «Ενα μικρό και ευέλικτο Κυβερνητικό σχήμα αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν τόσα χρόνια το κάναμε σε μια μέρα, μόνο 10 Υπουργεία. Αποτελεί την αρχή της αναγκαίας μεταρρύθμισης του κράτους» σημειώνουν οι εν λόγω πηγές και τονίζουν ότι «η κυβέρνηση έχει 10 αντί για 18 υπουργεία, 13 υπουργούς αντί για 19 και 5 υφυπουργούς αντί για 20».