Με χαμόγελα υποδέχθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ τα αποτελέσματα των exit poll που δείχνουν σημαντική υπεροχή του κόμματος στα ποσοστά του έναντι της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πηγές από την Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για «ιστορική νίκη», ενώ επισημαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει να συγκροτήσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Κατήφεια και βαρύ το κλίμα στη ΝΔ, με τον Αντώνη Σαμαρά να δέχεται εισηγήσεις, ώστε να αναγνωρίσει την ήττα και τα λάθη της ΝΔ.

Ads

«Το εκλογικό αποτέλεσμα, με βάση τα exit poll, είναι μια ιστορική νίκη για τον ελληνικό λαό, ο οποίος τάχθηκε συντριπτικά κατά της λιτότητας»  επισήμαναν στο πρώτο σχόλιό τους κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσαν ότι το αποτέλεσμα «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο αλλαγών σε όλη την Ευρώπη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «αναλαμβάνει την ευθύνη να συγκροτήσει κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, να υλοποιήσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και να διαπραγματευθεί στην Ευρώπη».

Στην πλατεία Κουμουνδούρου, βρίσκονται ήδη αρκετά στελέχη, τα οποία περιμένουν τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, για την πρώτη σύσκεψη.

Στάση αναμονής στη ΝΔ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κομματικό επιτελείο της ΝΔ επικρατεί στάση αναμονής αλλά και έντονη κατήφεια, μετά και την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Στελέχη του κόμματος σημείωναν ότι «δεν είναι αποτελέσματα τα exit polls», λέγοντας ότι περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα, ώστε να τοποθετηθούν.

Ads

Κατά πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς συσκέπτεται με στενούς συνεργάτες του, ενώ ήδη δέχεται εισηγήσεις, ώστε να αναγνωρίσει την ήττα και τα λάθη της ΝΔ.

«Θα πάμε ψήφο-ψήφο», λένε στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, τα αποτελέσματα των exit poll έγιναν δεκτά με προβληματισμό, με στελέχη του κόμματος να κάνουν λόγο για «νύχτα θρίλερ», τονίζοντας ότι «θα πάμε ψήφο-ψήφο μέχρι το τέλος».