Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη για την αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019, ακολουθούν 4 μήνες διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους. Ελάφρυνση ως 35% αναμένεται για τις ασφαλιστικές εισφορές για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, ενώ από 1.1/2019 η εισφορά για κύρια σύνταξη από το 20% θα διαμορφωθεί στο 13,3% και θα αφορά ετήσιο εισόδημα πάνω από 7.032 ευρώ.

Ads

Ο πρωθυπουργός μίλησε για άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού, δίνοντας έμφαση στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και προαναγγέλλοντας «στοχευμένες πρωτοβουλίες για την αντιστροφή του brain drain». 
«Ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού άμεσα, το επόμενο διάστημα» δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5.

Όπως ανέφερε, κατά τον νόμο, χρειάζεται μία περίοδος περίπου τεσσάρων μηνών εκτεταμένου κοινωνικού διαλόγου για να καταλήξουμε σε μία υπουργική απόφαση που θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό, ταυτόχρονα με την κατάργηση του υποκατώτατου» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι ο νέος, αυξημένος ενιαίος κατώτατος μισθός θα ισχύσει, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, από τις αρχές του 2019. Η κ. Αχτσιόγλου συμπλήρωσε ότι στο εξής κάθε χρονιά θα ακολουθείται αντίστοιχη διαδικασία και θα υπάρχει νεότερη αύξηση, ανάλογα με τα δεδομένα που έχουμε.

image

Ελάφρυνση των εισφορών για 250.000 μη μισθωτούς

Ads

Στην ελάφρυνση των εισφορών για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, συνολικά για 250.000 μη μισθωτούς προχωρά η κυβέρνηση έχοντας κερδίσει το στοίχημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, αλλά και χάρη στην καλή πορεία των δημόσιων οικονομικών, όπως σημειώνει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωσή του, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως από την 1/1/2017 – μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 – το 88% των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, καταβάλλει πλέον μικρότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλε με το παλαιό σύστημα «στη βάση των πραγματικών οικονομικών τους δυνατοτήτων και όχι επί αυθαίρετα καθορισμένων ασφαλιστικών κλάσεων, που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση των ασφαλισμένων».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι «από την 1/1/2019, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά για την κύρια σύνταξη (117,2 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 74 ευρώ για αγρότες):

  • Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μειώνεται κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα στο 13,33%, (όσο δηλαδή η εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση των μισθωτών).
  • Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019.
  • Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται στην ελάχιστη βάση υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται για μία ακόμα παρέμβαση που θα ελαφρύνει ουσιαστικά τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και θα αυξήσει το πραγματικά διαθέσιμο εισόδημά τους.

«Αφήνοντας πίσω τα ελλείμματα και την αβεβαιότητα, οι προοπτικές που ανοίγονται για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προοιωνίζονται μόνο θετικές παρεμβάσεις για τους ασφαλισμένους. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο σε όσους λειτουργούν υπονομευτικά απέναντι στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και επιδιώκουν την επικράτηση των ιδιωτικών κριτηρίων στο ασφαλιστικό σύστημα» τονίζει το υπουργείο Εργασίας.

image

image

image

image

Πηγή: ΕΡΤ/ΑΠΕ-ΜΠΕ