Την κατάλυση κάθε έννοιας νομιμότητας βίωσε η Λέσβος επί τριήμερο. Ακροδεξιοί, υπό τον μανδύα του αγανακτισμένου, βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν σε μέλη ΜΚΟ και αλληλέγγυους σε ένα οργανωμένο σχέδιο κλιμακούμενης βίας, σε συνέχεια της αστυνομικής βίας που εξαπέλυσαν τα ΜΑΤ στα νησιά το προηγούμενο διάστημα.

Ads

Το σύνθημα για τα έκτροπα εις βάρος μελών ΜΚΟ, δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ, αυτοδιοικητικών παραγόντων της Αριστεράς, ακόμα και της εκπροσώπου της Υπατης Αρμοστείας στο νησί, δόθηκε το Σάββατο το μεσημέρι, μετά από σύσκεψη του δημάρχου Στρατή Κύτελη, του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και υπό τις ευλογίες του βουλευτή της Ν.Δ., Χαράλαμπου Αθανασίου, που συμμετείχε επίσης. Χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση από συλλογικά όργανα, η σύσκεψη αποφάσισε να χωρίσει τη Λέσβο στα δύο.

«Αποφασίσαμε, μετά από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, να μη δεχτούμε στο ΚΥΤ της Μόριας κανέναν μετανάστη που θα βγει στις ακτές άλλου δήμου πλην της Μυτιλήνης» ήταν το διάγγελμα του δημάρχου Μυτιλήνης εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου. Ενα πλήθος με επικεφαλής γνωστούς ακροδεξιούς έτρεξε να αποκλείσει τους κόμβους που οδηγούν στη Μόρια, μετατρέποντάς τους σε ορμητήρια ανομίας και βίας. Στόχος τους να μην εισέλθουν στο ΚΥΤ 120 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι ξεβράστηκαν στις ακτές της Συκαμνιάς και ευρύτερα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Στη δίνη του κυκλώνα βρέθηκε και μία βάρκα με περίπου 25 πρόσφυγες -μεταξύ τους μανάδες με μικρά παιδιά και βρέφη- που εντοπίστηκε την Κυριακή το πρωί στη Θερμή.

Ads

Οταν η παρουσία της έγινε αντιληπτή, περίπου 200 άτομα από την ευρύτερη περιοχή και το μπλόκο της ανατολικής εισόδου της Μόριας εμφανίστηκαν στο γραφικό λιμανάκι του χωριού αποφασισμένα να εμποδίσουν την αποβίβασή τους!

Νωρίτερα το πρωί οι ίδιοι οι πρόσφυγες είχαν εκπέμψει SOS ζητώντας βοήθεια από την οργάνωση Medwatch -alarm phone, υποστηρίζοντας ότι μαυροφορεμένοι ένοπλοι που επέβαιναν σε ταχύπλοο σκάφος τούς είχαν προσεγγίσει καταστρέφοντας τη μηχανή του φουσκωτού τους! Παράλληλα άρχισαν να κωπηλατούν με τα χέρια σε μια απέλπιδα προσπάθεια να φτάσουν στην ακτή.

Τελικά, μετά και από συνεχείς οχλήσεις, σκάφος του Λιμενικού προσέγγισε το προσφυγικό φουσκωτό και με τη χρήση ενός μικρού βοηθητικού σκάφους οδήγησε τη βάρκα στο λιμανάκι, έρμαιο από και και πέρα του όχλου που είχε μαζευτεί.

Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να βρίζουν τους πρόσφυγες, να τους καλούν να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία, ενώ την εμφάνισή τους έκαναν και νεαροί με καλυμμένα πρόσωπα που άρχισαν να επιτίθενται σε όποιον δεν τους άρεσε το πρόσωπο!

Πρώτο θύμα τους η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο νησί, η οποία θεωρήθηκε μέλος ΜΚΟ και εκδιώχθηκε κακήν κακώς, ενώ ομάδα 6-7 ατόμων ξυλοκόπησαν άγρια Γερμανό δημοσιογράφο, απεσταλμένο του δικτύου ZDF. Τον γρονθοκόπησαν, του έσπασαν το κεφάλι χτυπώντας το στα τσιμέντα της προβλήτας, του κατέστρεψαν και τον εξοπλισμό πετώντας την κάμερα στη θάλασσα! Το θύμα γλίτωσε τα χειρότερα χάρη στην παρέμβαση 60χρονης κατοίκου της περιοχής, που έτρεξε και σταμάτησε τους επιτιθέμενους.

Η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας γλίτωσε το λιντσάρισμα χάρη σε γνωστό Μυτιληνιό φωτορεπόρτερ που παρενέβη και την απομάκρυνε με ασφάλεια, ενώ οι επιθέσεις ολοκληρώθηκαν με τη βίαιη απομάκρυνση έτερου δημοσιογράφου και την επίθεση σε Ιταλίδα που δήλωσε εργαζόμενη στην ακτοφυλακή της χώρας της. Τελικά η βάρκα με τους πρόσφυγες, μετά από πέντε ώρες μαρτυρικής αναμονής, απομακρύνθηκε διά θαλάσσης από το Λιμενικό και οδηγήθηκε με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου παρέμεινε μέχρι το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας.

Ωμή βία στα μπλόκα

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των επιθέσεων παρόντες ήταν αστυνομικοί που περιορίστηκαν να κοιτούν από μακριά. Οι επιθέσεις πάντως σταμάτησαν όταν κατέφτασε ομάδα πέντε αντρών της ΟΠΚΕ. Στον χώρο ήταν και ο Κώστας Μουτζούρης, που ουδεμία παρέμβαση έκανε προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση. Θύμα προπηλακισμού έπεσε επίσης η δημοτική σύμβουλος, επικεφαλής της ΛΑΣ, Νίκη Τσιριγώτη, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ, Στρατής Κόμβος, που προσπάθησε να παρέμβει υπέρ των προσφύγων.

Η βία στα μπλόκα κλιμακώθηκε ιδίως μετά το απόγευμα του Σαββάτου, με πολλές επιθέσεις να σημειώνονται εναντίον αυτοκινήτων ΜΚΟ και δημοσιογράφων. Θύμα επίθεσης στον κόμβο της Παναγιούδας έπεσε το πρωί της Καθαράς Δευτέρας η δημοσιογράφος της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Stonisi.gr», Ανθή Παζιάνου, η οποία γλίτωσε χάρη στην παρέμβαση του διοικητή της Τροχαίας Μυτιλήνης που περνούσε τυχαία, ενώ οι παρόντες συνάδελφοί του παρατηρούσαν αμέτοχοι.

Στο ίδιο σημείο το Σάββατο το βράδυ σημειώθηκε και τροχαίο ατύχημα με θύμα νεαρή αλλοδαπή, η οποία παρασύρθηκε από διερχόμενο αγροτικό καθώς προσπαθούσε να διασχίσει τον δρόμο. Η γυναίκα μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένη στο νοσοκομείο, ενώ παριστάμενοι εξέφρασαν φόβους για τη ζωή της. Επίθεση δέχτηκε και η αρθρογράφος της εφημερίδας «Αυγή» Τζώρτζια Ρασβίτσιου, που απομακρύνθηκε εγκαίρως, ενώ ένας άγνωστος αριθμός αυτοκινήτων με μέλη ΜΚΟ που τόλμησαν να πλησιάσουν έφυγαν σπασμένα από εκεί.

Μπλόκα είχαν στηθεί και στον κόμβο Λάμπου Μύλοι προς Καλλονή, με τους συμμετέχοντες να σταματούν αμάξια και να ζητούν ταυτότητες προκειμένου να τους επιτρέψουν την είσοδο προς Μυτιλήνη και Μόρια. Και εκεί σημειώθηκαν επιθέσεις, ενώ από τους ελέγχους δεν ξέφυγε και το αυτοκίνητο όπου επέβαινε η οικογένεια του δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου, οι επιβαίνοντες στο οποίο ρωτήθηκαν «αν είναι Ελληνες»!

Στον Δήμο Δυτικής Λέσβου το Σάββατο το βράδυ άγνωστοι έκαψαν το Stage 2, την προσωρινή δομή φιλοξενίας στη Συκαμνιά στην οποία είχαν κάνει κατάληψη από την προηγούμενη ημέρα 150 άτομα από τα γύρω χωριά, ώστε να μην μπουν πρόσφυγες.

Ειρηνική πορεία

Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας σημειώθηκε εξέγερση προσφύγων από τη Μόρια που ζητούσαν να φύγουν άμεσα από το νησί. Ομάδα 200-300 ατόμων βγήκε από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και επιχείρησε να κινηθεί ομαδικά προς την πόλη, αλλά τους σταμάτησε η αστυνομία και ξεκίνησε πετροπόλεμος και άγριες συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες.

Ομάδα 400 ατόμων προσκείμενων στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά πραγματοποίησαν την Κυριακή το βράδυ ειρηνική πορεία στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα και εκδηλώνοντας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

Αναστάτωση επικράτησε και στη Χίο, όπου οι κάτοικοι του Χαλκειούς απέκλεισαν το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ απαιτώντας να μη μεταφερθούν άλλοι πρόσφυγες. Νωρίτερα ομάδα 15-20 ατόμων άρχισε να ρίχνει πέτρες σε πρόσφυγες που επιχειρούσαν να μπουν ή να βγουν από το ΚΥΤ, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στο Λιμεναρχείο οι πρόσφυγες μέχρι να βρεθεί ασφαλής είσοδος στο ΚΥΤ.

Εμπλοκή σημειώθηκε με μία βάρκα με εννέα πρόσφυγες που και αυτή εξέπεμψε SOS προς το Medwatch -alarmphone, καταγγέλλοντας ότι το περιπολικό 518 του ελληνικού Λιμενικού ήταν δίπλα τους και αρνούνταν να τους βοηθήσει, παρότι είχε πάρει νερά η βάρκα τους. Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» το Αρχηγείο δήλωνε άγνοια για το περιστατικό, ωστόσο μετά από λίγο το Λιμεναρχείο Χίου ανακοίνωσε τη διάσωσή τους αλλά και τη σύλληψή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου και της πρόκλησης ναυαγίου, καθώς έσκισαν τη βάρκα τους για να υποχρεωθεί το Λιμενικό σε διάσωση. Και αυτοί κρατούνται στο Λιμεναρχείο Χίου. Ας σημειωθεί ότι σχεδόν το σύνολο των προσφυγικών σκαφών φτάνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικών ακταιωρών.

«Δειλοί κι ανίκανοι»

Τις εξελίξεις σχολίασε και ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, με σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι Δούρειοι ίπποι επιτέλους βγήκαν σε κοινή θέα, στον αφρό. Παίζουν το τελευταίο τους χαρτί, να διχάσουν το νησί. Από το πρωί, αυτοί και κάποια λίγα θλιβερά όργανα που τους ακολουθούν ακόμα ξεκίνησαν την επίθεση. Δεν θα τα καταφέρουν, όπως και δεν κατάφεραν τίποτα όταν οι πολίτες βγήκαν στον δρόμο και αυτοί ήταν άφαντοι. Δειλοί, μοιραίοι, ανίκανοι, περιμένουν να γίνει ένα θαύμα για να σωθούν. Αδικα περιμένουν».

Ο δήμαρχος προέβη στη δήλωση αυτή μετά την απίστευτη ανακοίνωση του Στρατή Κύτελη, μέσω της οποίας επιχειρεί να βγάλει τρελούς όσους υποστηρίζουν την εμπλοκή του σε αυτά τα μπλόκα. «Ολοι οι κεντρικοί δρόμοι είναι ανοιχτοί και δεν έκλεισαν ούτε στιγμή για τους πολίτες» σημειώνει μεταξύ άλλων, εξαιρώντας προφανώς τους πολίτες που δεν είναι της αρεσκείας των ακροδεξιών. Η εμπλοκή του Δήμου Μυτιλήνης αποδεικνύεται από την παρουσία βαρέων οχημάτων, ενώ και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον δήμο, Δημήτρης Κόνσουλας, σε δήλωσή του ξεκαθαρίζει ότι η παρουσία των οχημάτων στα μπλόκα οφείλεται σε εντολή του δημάρχου.

Νύχτα των κρυστάλλων για ΜΚΟ στη Μυτιλήνη

Ετοιμες για αποχώρηση από τη Λέσβο δηλώνουν πολλές ΜΚΟ, καθώς κρίνουν ότι κανείς δεν εγγυάται την ασφάλεια των μελών τους. Γνωστά στελέχη κάνουν λόγο για παρακράτος που δρα ανεξέλεγκτα, προκειμένου να πειστούν οι νησιώτες για την αναγκαιότητα των νέων δομών, λόγω του χάους που θα δημιουργηθεί στους καταυλισμούς.

«Αθανασίου, Κύτελης, Μουτζούρης κατάφεραν λοιπόν, με εκτελεστικό βραχίονα ένα πρωτόγνωρο για το νησί μας παρακράτος και παρασύροντας αρκετούς απληροφόρητους συμπολίτες μας, να αναγκάσουν αρκετές ΜΚΟ να αποχωρήσουν. […] Από αύριο λοιπόν, αναρωτιέμαι ποιοι θα διανέμουν φαγητό, νερό τρεις φορές την ημέρα, θα παρέχουν στοιχειώδη πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλαφραίνοντας τις δομές υγείας, θα μεταφέρουν σοβαρά ασθενείς στις δομές υγείας, θα φροντίζουν τις νέες αφίξεις. […] Ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ», αναφέρει ανάρτηση μέλους ομάδας αλληλέγγυων.

Χαρακτηριστική του κλίματος τρομοκράτησης είναι η ανάρτηση οδηγού ταξί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οπως λέει, έκανε δύο διαδρομές προς το αεροδρόμιο μεταφέροντας εργαζομένους σε ΜΚΟ. «Στην πρώτη διαδρομή οι μάγκες ήταν ακροβολισμένοι γύρω από το πάρκο της Επάνω Σκάλας (στο ΙΚΑ). […] Βιαζόταν να βάλουν τις βαλίτσες στο πορτμπαγκάζ όπως να ‘ναι!! Να με ρωτάνε αν ο δρόμος για το αεροδρόμιο είναι ΟΚ!! Αν είναι ανοιχτό το αεροδρόμιο!! Να με ρωτάνε πάλι αν ο δρόμος για το αεροδρόμιο είναι ΟΚ!! Ετρεμαν σα τα ψάρια!

Ο ΦΟΒΟΣ, όχι απλά ήταν ζωγραφισμενος στα πρόσωπα τους, έκανε ΜΠΑΜ ρε παιδί μου! […] Στη δεύτερη περίπτωση δε η διαδρομή ήταν από πανσιόν της πόλης! Οταν έφτασα απέξω, ήδη περίμενε ο ένας στην αυλή και κάλεσε στο κινητό τους άλλους τρεις να κατέβουν. Εν τω μεταξύ οι τρεις αργούσαν να κατέβουν και τον τύπο τον είχαν ζώσει τα φίδια, κυριολεκτικά!! […] Και στις δύο περιπτώσεις από τη βιασύνη τους να εγκαταλείψουν το νησί, ούτε τα ρέστα τους δεν πήραν!! Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας απτόητοι!!

«Καλημέρα και καλή σαρακοστή!!!», καταλήγει ως καλός χριστιανός.

Πηγή: efsyn.gr