Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί πέταξαν το μαύρο κουτί του ελικοπτέρου με το οποίο διέφυγαν από την Τουρκία αμέσως μόλις το ελικόπτερο σηκώθηκε από την Τουρκία και πριν από την προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη.

Ads

Όπως αποκάλυψαν οι ελληνικές αρχές, εκτός από το μαύρο κουτί και τα όπλα, οι οκτώ ξεφορτώθηκαν τα στρατιωτικά δεδομένα των πτήσεων, με ό,τι αυτό συμπεριλαμβάνει – συντεταγμένες, συνομιλίες τους, χάρτες και τις τελευταίες διαδρομές τους κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος.

Πρόκειται για στοιχεία τα οποία αναζήτησε -χωρίς αποτέλεσμα- και το τουρκικό πλήρωμα το οποίο έφτασε στην Ελλάδα την επομένη του πραξικοπήματος προκειμένου να παραλάβει και να επιστρέψει το ελικόπτερο στην Τουρκία.

Οι εντολές που είχαν λάβει

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί υποστήριξαν ότι εκτελούσαν εντολές, ότι εν ολίγοις οι στασιαστές προϊστάμενοι τους, τους είχαν διατάξει σε περίπτωση έκτακτου κινδύνου να εξαφανίσουν το ηλεκτρονικό σύστημα του ελικοπτέρου με όλες τις κρίσιμες πληροφορίες.

Ads

Η εξαφάνισαν του μαύρου κουτιού ενισχύει τις υπόνοιες για τον ρόλο τους

Το γεγονός ότι ξήλωσαν το «μαύρο κουτί» και το πέταξαν από μεγάλο ύψος κατά τη διάρκεια της απογείωσης, ενισχύει τους ισχυρισμούς των Τούρκων αξιωματούχων, ότι οι οκτώ στρατιωτικοί με κάποιο τρόπο συμμετείχαν στην προσπάθεια αναζήτησης και εξόντωσης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ή τουλάχιστον δεν μπορεί να τις διαψεύσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Τουρκικές πιέσεις για την έκδοση των «8» συλληφθέντων της Αλεξανδρούπολης

Τί έδειξαν τα κινητά τους τηλέφωνα

Από την ανάσυρση δεδομένων από τα κινητά τους τηλέφωνα, προκύπτει ότι πέρα από τις αναπάντητες κλήσεις συγγενών τους και τις κλήσεις προς τον στασιαστή διοικητή τους, είχαν περιηγηθεί σε τουρκικές ιστοσελίδες προκειμένου να ενημερωθούν για την έκβαση της απόπειρας πραξικοπήματος.

Σημαντικό ρόλο στην απόφασή τους να έρθουν στην Ελλάδα, ήταν όταν live την εμφάνιση του Ταγίπ Ερντογάν μέσω face time, στο CNN Turk.

Ήταν η στιγμή που κατάλαβαν ότι το πραξικόπημα είχε αποτύχει.