Με επτά «μνηστήρες», αλλά και με ανοιχτό παράθυρο για πιθανή αύξησή τους στους 8, προχωρά στην τελική του φάση ο διαγωνισμός για τις 4 τηλεοπτικές άδειες.

Ads

Μεγάλος απών από αυτή την τελική φάση της διαδικασίας είναι το Mega Channel, το πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι που εξέπεμψε στην Ελλάδα, αλλά και το κανάλι εκείνο που εγκαταλείφθηκε πλήρως από τους μετόχους του τον τελευταίο χρόνο με συνέπεια ο φάκελος που υποβλήθηκε στη διαδικασία της προεπιλογής να είναι ο πλέον προβληματικός απ’ όλους.

Εκτός από το Mega, στην διαδικασία προεπιλογής κόπηκαν επίσης η DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, καθώς και η κυπριακή εταιρία «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου Ανώνυμη Εταιρεία» στην οποία οι πληροφορίες έφεραν να μετέχουν και εκπρόσωποι των συμφερόντων Βαρδινογιάννη.

Ειδικά για την περίπτωση Σαββίδη, πάντως, το παιχνίδι ενδεχομένως να παραμένει ακόμη ανοιχτό, καθώς το στοιχείο το οποίο οδήγησε στο κόψιμο της εταιρίας του DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED ήταν το ότι οι οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2015 που περιλαμβάνονται στο φάκελο της συμμετοχής δεν είναι ελεγμένες από αναγνωρισμένο ορκωτό ελεγκτή λογιστή. Ωστόσο η εταιρεία υποστηρίζει ότι η προθεσμία για την κατάθεση των εν λόγω καταστάσεων στις αρμόδιες κυπριακές αρχές λήγει στο τέλος του 2017.

Ads

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με το ανοιχτό παράθυρο που άφησε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνία για πιθανή «θεραπεία» ελλιπών φακέλων, δεν αποκλείει εξελίξει στην υπόθεση Σαββίδη εντός των επόμενων ημερών.

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως στις 31 Ιουλίου οπότε και λήγει η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων, ενώ όσοι κόπηκαν έχουν και δικαίωμα έφεσης.

Εως τότε, οι 7 υποψήφιοι που μπαίνουν μετά βεβαιότητας στην κούρσα καθώς πέρασαν τον έλεγχο των ορκωτών της Grant Thornton είναι οι εξής:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ )
2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  (STAR)
3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
5. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
6. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (ΕPSILON TV συμφερόντων Βρυώνη)
7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (εταιρία συμφερόντων Μαρινάκη).

Ο άγονος διαγωνισμός για τη δημοπρασία

Το επόμενο κρίσιμο διάστημα είναι τώρα το πενθήμερο από τις 12 έως τις 17 Αυγούστου, οπότε και θα γίνει η ηλεκτρονική δημοπρασία ανάμεσα στους 7 υποψηφίους για τις 4 τηλεοπτικές άδειες.

Το εν λόγω χρονοδιάγραμμα τέθηκε εν αμφιβόλω χθες μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για την εταιρία που θα αναλάμβανε την διεξαγωγή της ηλεκτρονικής δημοπρασίας.

Ο διαγωνισμός, που είχε προκηρυχθεί στις 4 Ιουλίου και αφορούσε τον «σχεδιασμό, ανάπτυξη και εγκατάσταση του πληροφορικού συστήματος  που απαιτείται για την δημοπρασία χορήγησης» κηρύχθηκε άγονος από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, καθώς δεν εμφανίστηκε καμία εταιρεία διατεθειμένη να φέρει εις πέρας το συγκεκριμένο έργο.

Ωστόσο, πηγές της Γενικής Γραμματείας διαβεβαίωναν ότι δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση, ούτε θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός. Κατά τις ίδιες πηγές ο διαγωνισμός θα γίνει in house, και συγκεκριμένα «θα χρησιμοποιηθεί αναγνωρισμένη και δοκιμασμένη μέθοδος δημοπράτησης που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στις δημοπρασίες φάσματος συχνοτήτων για τις τηλεπικοινωνίες».

Δυσοίωνο το μέλλον του MEGA

H προεπιλογή των 7 υποψηφίων και ο, αναμενόμενος, αποκλεισμός της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ οδηγεί πλέον και στην «ώρα μηδέν» για την τύχη του MEGA.

Οι μέτοχοι του καναλιού, παρά τις υποσχέσεις, δεν προχωρούν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι με τους λογαριασμούς της εταιρίας δεσμευμένους από τις τράπεζες, και η επιβίωση του MEGA δείχνει πια εξαιρετικά δύσκολη παρά τις πληροφορίες που φέρουν τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο να αναζητά επενδυτικές λύσεις της ύστατης στιγμής.

Ενδεικτικό της οριακής κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο φάκελος του MEGA ήταν ο πιο ελλιπής απ’ όλους όσοι υποβλήθηκαν στη διαδικασία προεπιλογής, με τους ορκωτούς λογιστές να εντοπίζουν τουλάχιστον 25 προβληματικά σημεία, ελλείψεις και γκρίζες ζώνες.

Μεταξύ αυτών, και πέραν της απουσίας της τραπεζικής ενημερότητας, δεν υπήρχαν οι οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας χρήσης, δεν αναφερόταν ρητά ο τρόπος καταβολής των – υπεσχημένων – αυξήσεων κεφαλαίου, δεν υπήρχε πιστοποιητικό ΓΕΜΗ, ενώ διαπιστώθηκαν κενά και στα στοιχεία που αφορούν την ταυτότητα των στελεχών και μετόχων της εταιρίας.