Athenae Delenda Est: Εάν αυτός είναι τελικά ο στόχος και – κατά Κρούγκμαν – το Βερολίνο αποφάσισε ότι «η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί», Ελλάδα και Ευρώπη έχουν περιθώριο μόλις 48 ωρών για ν’ αποτρέψουν το μοιραίο. Εάν όχι, και το χθεσινό δραματικό Eurogroup ήταν απλώς το κρεσέντο του διπλωματικού μπρα ντε φερ, η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι της έχουν το ίδιο χρονικό περιθώριο για να διαμορφώσουν το, οριστικό και τελικό πλέον, πλαίσιο του «έντιμου συμβιβασμού».

Ads

Το δεδομένο, και στις δύο περιπτώσεις, είναι πως η Ελλάδα οδεύει στην τελική πράξη της μάχης με ένα ωμό γερμανικό τελεσίγραφο ανά χείρας και με το «περίστροφο» του Μάριο Ντράγκι στον κρόταφο.

Το μήνυμα του Βερολίνου, δια στόματος… Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το ναυάγιο του χθεσινού Eurogroup ήταν σαφές: Θα υπάρξει νέο Eurogroup την Παρασκευή και δυνατότητες συμφωνίας μόνον εάν η Ελλάδα υποβάλει αίτημα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος.

Το μήνυμα της Αθήνας, ήταν εξίσου σαφές μέσω κυβερνητικών πηγών: «Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς, οι δημοκρατίες δεν εκβιάζονται», απαντούσαν αργά χθες το βράδυ πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Κοινώς, το Μαξίμου διαμηνύει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποβάλει αίτημα παράτασης του Μνημονίου.

Ads

Πέραν των ρηματικών διακοινώσεων, ωστόσο, η αποκρυπτογράφηση των όσων έγιναν στο χθεσινό Eurogroup, αλλά και των δηλώσεων Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Βαρουφάκη στη συνέχεια, δείχνουν ότι το παιχνίδι κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη ρήξη στη συνεδρίαση δήλωσε αισιόδοξος ότι εντός των επόμενων 48 ωρών θα υπάρξει διέξοδος και λύση μέσα από τις διαπραγματεύσεις. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι, στην πραγματικότητα, το 48ωρο είναι η προθεσμία που έχει δοθεί στην ελληνική πλευρά για να κάνει τις επόμενες κινήσεις της, με δεδομένο ότι η όποια συμφωνία πρέπει να κλείσει έως την Παρασκευή για να μπορέσει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια συγκεκριμένων χωρών όπως η Φινλανδία.

Κατά τις ίδιες πηγές, ουδείς μπορεί να μιλήσει ακόμη για οριστικό ναυάγιο, καθώς η ελληνική πλευρά δηλώνει μεν ότι δεν υποβάλει αίτημα για παράταση του Μνημονίου, αλλά δεν θα έχει αντίρρηση να υποβάλει αίτημα για επέκταση της «δανειακής σύμβασης» ή κάτι ανάλογο. Αυτό επιβεβαίωσε, άλλωστε, και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης δηλώνοντας ότι ήταν «έτοιμος να υπογράψει» το λεγόμενο «κείμενο Μοσκοβισί» που αναφερόταν ακριβώς σε «εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης».

Την προοπτική, ωστόσο, μιας τέτοιας διευθέτησης περιπλέκουν τρεις παράγοντες: Ο ένας είναι η υπαναχώρηση της Κομισιόν και της Γαλλίας μετά τον αιφνιδιασμό Ντάισελμπλουμ. Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, παρ’ ότι οι πληροφορίες λένε πως ανέλαβε διαμεσολαβητική πρωτοβουλία και κατέθεσε ιδιαίτερα θετικές για την Ελλάδα προτάσεις, έκανε πολλά βήματα πίσω στη συνέχεια και, δημοσίως, εκχώρησε τον πρώτο λόγο στον Γερούν Ντάισελμπλουμ – τον άνθρωπο, που χθες λειτούργησε ως απόλυτος εκπρόσωπος των γερμανικών θέσεων και σε καμία περίπτωση ως πρόεδρος του θεσμού του Eurogroup. Ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν εκείνος που, αιφνιδιαστικά, επέδωσε στον κ. Βαρουφάκη προς υπογραφή το εξαιρετικά σκληρό για την Ελλάδα προσχέδιο ανακοινωθέντος – ένα προσχέδιο, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την ελληνική αντιπροσωπεία.

Ο δεύτερος αρνητικός παράγοντας είναι το «έλλειμμα» που, όπως υποστήριζαν χθες ευρωπαϊκές πηγές, παρουσιάζουν οι ελληνικές προτάσεις σε ποσοτικούς, κοστολογημένους στόχους και η απουσία «ισοδύναμων» για τα μέτρα του Μνημονίου που η Αθήνα θέλει να ακυρωθούν.

Κι ο τρίτος – και προφανώς και πλέον καθοριστικός – παράγοντας είναι η στάση της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι: Αύριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επανεξετάσει την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA. Εάν ο κ. Ντράγκι αποφασίσει να κάνει ακόμη πιο σκληρό το τελεσίγραφο και να περιορίσει – ή και να διακόψει πλήρως – την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, τότε η τελική πράξη της μάχης θα πάρει πραγματικά δραματικό χαρακτήρα. Το «μοντέλο Κύπρου» θα τελεί προ των πυλών και μια πιθανή επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα αποτελέσει την τελική λαβή στην ήδη ασφυκτική πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση και κοινωνία.

Εάν, και τι από όλα αυτά, θα συμβεί, θα φανεί μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. Δύο ημέρες με πυρετώδεις διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις παρασκηνίου, που προϋποθέτουν υψηλού επιπέδου ασκήσεις νηφαλιότητας και ψυχραιμίας…

Διαβάστε επίσης:

Η αλήθεια για τα δύο κείμενα που «τορπίλισαν» το Eurogroup
Ρήξη και εμπλοκή στο Eurogroup
Βαρουφάκης: Θέλουμε έντιμη συμφωνία κι όχι τελεσίγραφα
Τελεσίγραφο για παράταση προγράμματος στην Αθήνα [ΒΙΝΤΕΟ]
Κυβέρνηση: Οι δημοκρατίες δεν εκβιάζονται
Κρούγκμαν: Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί (Athenae Delenda Est)