Tις καταγγελίες- αποκαλύψεις για χαριστικά δάνεια της κυβέρνησης, μέσω της Attica Bank, προς τον όμιλο Καλογρίτσα αφήνει μετέωρες αφ’ ενός η – έως τώρα τουλάχιστον – σιωπή του επιχειρηματία και, αφ’ ετέρου, η απουσία – επίσης έως τώρα – αποδεικτικών στοιχείων από τους καταγγέλλοντες.

Ads

Τις διαρροές για ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις «ημετέρων» επιχειρηματιών, άνευ επαρκών εγγυήσεων, επίσης από την Attica Bank άφησε επί μακρόν θολές η καθυστέρηση δημοσιοποίησης του πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος που μόλις χθες το βράδυ εστάλη στη Βουλή.

Και τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ περί «ΣΥΡΙΖΑ BANK» και «ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL» αφήνει μάλλον έκθετες η ομολογία της Νέας Δημοκρατίας για γαλάζια και πράσινα θαλασσοδάνεια άνω των 13 εκατομμυρίων ευρώ από την ίδια πάντοτε τράπεζα, την Attica Bank.

Εν ολίγοις, ο μεγάλος πόλεμος για τις τηλεοπτικές άδειες εξακολουθεί να παίζεται με επιλεκτικές διαρροές, μισές αλήθειες, αναπάντητα ερωτήματα και φανερές και κρυφές σκοπιμότητες. Κι έως ότου διαπιστωθεί και τεκμηριωθεί και το «έσχες» και το «πόθεν» όλων των υπερθεματιστών, θα μαίνεται γύρω από τουλάχιστον 4 γκρίζες ζώνες:

Ads

1. Τα δάνεια στον Καλογρίτσα από την Attica Bank

Τα κανάλια Alpha και Star, συμφερόντων Κοντομηνά και Βαριδνογιάννη που δεν πήραν τηλεοπτική άδεια, μετέδωσαν ότι οι εταιρίες Καλογρίτσα έχουν πάρει, χωρίς επαρκείς εγγυήσεις, δάνεια συνολικού ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ από το 2011 έως το 2016. Εξ αυτών, τα 65 έως 70 εκατομμύρια φέρονται να έχουν δοθεί στο διάστημα από το 2015 έως τον Ιούνιο του 2016, δηλαδή επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας δεν έχει διαψεύσει, ούτε επιβεβαιώσει το ύψος του εν λόγω δανεισμού, ούτε έχει δώσει στοιχεία για τις εγγυήσεις πάνω στις οποίες βασίστηκαν.

Από την πλευρά της Attica Bank, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αθανάσιος Τσάδαρης έχει δηλώσει ότι τα τα δάνεια στις εταιρείες του ομίλου Καλογρίτσα είναι ενήμερα, εξυπηρετούνται κανονικά και έχουν δοθεί με τις επιβεβλημένες εγγυήσεις και αυστηρούς όρους.

2. To βοσκοτόπι της Ιθάκης

Το ρεπορτάζ του Alpha, το οποίο υιοθετήθηκε και αναπαράχθηκε από αρκετά ακόμη μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι το βοσκοτόπι των 5.029 στρεμμάτων στην Ιθάκη, ιδιοκτησίας Σπύρου Καραμπάτσου, που εμφανίζεται ως εγγύηση στο Πόθεν ‘Εσχες του Ιωάννη Καλογρίτσα, έχει μηδαμινή αξία, βαρύνεται με καταγγελίες καταπατήσεων και διεκδικείται εν μέρει και από τον Δήμο του νησιού.

Το ρεπορτάζ του Star επίσης προσθέτει ότι η μεταβίβαση των επίμαχων βοσκοτόπων έγινε με πληρεξούσιο νεκρής γυναίκας – μιας γνωστής ζωγράφου που έχει αποβιώσει από το 2011.

Ο επιχειρηματίας Καραμπάτσος, στην δική του εκδοχή, υποστηρίζει ότι η αξία της εν λόγω έκτασης έχει αποτιμηθεί από μεγάλη συστημική τράπεζα στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Λέει επίσης ότι έχει ανέκκλητη πληρεξουσιότητα στην έκταση και δεν βαρύνεται από καμία νομική διεκδίκηση. Το 2013 δε, η εταιρία ΑΓΥΙΑ ΑΕ του κ. Καραμπάτσου είχε υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί η έκταση στη διαδικασία fast track για τουριστικό επενδυτικό σχέδιο ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου η αίτηση δεν προχώρησε, όταν η εταιρία ΑΓΥΙΑ δεν κατέβαλε, ως διαχειριστική αμοιβή, τα 300.000 ευρώ που είναι προπαιτούμενο για να συζητηθεί η επένδυση.

3. Το «κόκκινο δάνειο των 1,8 δισ.»

Το «Πρώτο Θέμα» δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο το επίμαχο βοσκοτόπι είναι δεσμευμένο επειδή η εταιρεία ΑΓΥΙΑ του επιχειρηματία Καραμπάτσου το είχε υποθηκεύσει σε κόκκινο – δηλαδή τελεσίδικα ανεξόφλητο και μη εξυπηρετούμενο – δάνειο ύψους 1,8 εκατομμυρίου στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Σπύρος Καραμπάτσος έδωσε στη δημοσιότητα την καρτέλα του δανείου από την Πειραιώς, από την οποία προκύπτει ότι το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά. Συγκεκριμένα, αναγράφεται το ύψος της οφειλής (1.114.979,62), μηδενικό ποσό καθυστέρησης και μηδενικό ποσό τόκων υπερημερίας.

4. Τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από την Attica

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την Τράπεζα Αττικής για την χορήγηση ευνοϊκών δανείων σε «φίλους» επιχειρηματίες. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, η κυβέρνηση έστησε «ΣΥΡΙΖΑ ΒΑΝΚ» για να χρηματοδοτήσει το «ΣΥΡΙΖΑ Channel».

Σύμφωνα όμως με στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και επανέφερε η Εφημερίδα των Συντακτών, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει από την Τράπεζα Αττικής δάνεια 13 εκατομμυρίων ευρώ με μοναδική εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις. Πρόκειται για δάνεια τα οποία τα δύο κόμματα δεν τα εξυπηρετούν – κοινώς, για θαλασσοδάνεια.

Στο ερώτημα της κυβέρνησης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα γαλάζια μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την Attica Bank, η ΝΔ ομολόγησε την ύπαρξή τους, διαμηνύοντας: «Τέλος στους συμψηφισμούς. Ανήκουν στο χθες.».