Τρεις δύσκολες γραμμές άμυνας προσπαθεί να κρατήσει η κυβέρνηση στην κόντρα με τους δανειστές για το ασφαλιστικό, επιχειρώντας ταυτόχρονα τη μέγιστη δυνατή διεύρυνση των ευρωπαϊκών της συμμαχιών και την περιφρούρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στο εγχώριο μέτωπο.

Ads

Οι γραμμές άμυνας

Οι τρεις γραμμές άμυνας χτίζονται επί των ισάριθμων σκληρών αιτημάτων των πιστωτών για σύνδεση της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης και μη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών – αιτημάτων, απέναντι στο οποία ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προανήγγειλε σκληρή και έντονη διαπραγμάτευση κατά την ενημέρωση, χθες το βράδυ, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν μια ενημέρωση μακράς διάρκειας – κράτησε περισσότερες από πέντε ώρες -, χωρίς εντάσεις μεν, αλλά με εμφανή τον προβληματισμό και την αγωνία των βουλευτών για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και την τελική μορφή που θα έχουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 40 βουλευτές έθεσαν ερωτήσεις και ζήτησαν διευκρινίσεις από τον υπουργό Εργασίας, ενώ αίτημα σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν να προστατευθούν πάσει θυσία οι υφιστάμενες κύριες συντάξεις και να μην υπάρξουν επώδυνες μειώσεις και στις επικουρικές – στον βαθμό, τουλάχιστον, που δεν θα πλήττονται οι μη έχοντες.

Ads

Κατρούγκαλος: Δύσκολη διαπραγμάτευση

Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε τα τρία σημεία τριβής με τους δανειστές, αναγνώρισε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη, αλλά διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως δεν θα θιγούν οι κύριες συντάξεις και θα δοθεί μάχη για μια σειρά από άλλα θέματα, με πρώτο το ζήτημα των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστούν οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών τουλάχιστον στο 30% του εισοδήματος, ενώ από το υπουργείο Εργασίας διαμηνύεται επίσης πως, παρά την ενοποίηση σε έναν ενιαίο φορέα,  θα καταβληθεί προσπάθεια να διατηρηθεί ένας βαθμός αυτονομίας σε ταμεία όπως το ΝΑΤ, ο ΟΓΑ και το ΤΣΜΕΔΕ. Υπό διαπραγμάτευση, κατά τις ίδιες πηγές, παραμένει και το αγγελιόσημο για τα ΜΜΕ – μια διαπραγμάτευση, όμως, που θεωρείται «εξαιρετικά δύσκολο» να κερδηθεί.

Η μαραθώνια ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τον Γιώργο Κατρούγκαλο αποτυπώνει και την προσπάθεια στην οποία έχει επιδοθεί η κυβέρνηση να περιχαρακώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 εν όψει της καθοριστική, και για τις πολιτικές εξελίξεις, ψήφισης του ασφαλιστικού, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρώτο στάδιο διαβούλευσης με τους πιστωτές και ενεργοποίησης διπλωματικών και πολιτικών διαύλων στην Ευρώπη.

Ο μαραθώνιος στην Ευρώπη

Οι πληροφορίες από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν συνεχώς διευκρινίσεις επί των ρυθμίσεων του σχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, με το πρώτο πιο καθαρό στίγμα προθέσεων να αναμένεται στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου. Είναι μια συνεδρίαση στην οποία, όπως ήδη έχει καταστεί σαφές από τις Βρυξέλλες, δεν θα υπάρξουν αποφάσεις αλλά τα πολιτικά της μηνύματα εκτιμάται ότι θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα του τελικού γύρου διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου που αναμένονται στην Αθήνα περί τις 20 Ιανουαρίου.

Η διαμόρφωση ευρωπαϊκού πολιτικού κλίματος υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αποτελεί και τον στόχο της εν εξελίξει περιοδείας του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε έξι χώρες της ευρωζώνης – μια περιοδεία που ολοκληρώνεται αύριο με το καθοριστικό ραντεβού που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε…