Με το μισό βλέμμα στις Βρυξέλλες και με το άλλο μισό στη… Θεσσαλονίκη μετρά τις κομματικές και κοινοβουλευτικές αντοχές του ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της συμφωνίας που, όπως όλα δείχνουν, θα κλείσει μέσα στο επόμενο 48ωρο με τους πιστωτές.

Ads

Η πρόταση της κυβέρνησης με τα μέτρα των 8 δις ευρώ απέχει μακράν από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όπως αναγνωρίζει και το ίδιο το Μαξίμου – το μείζον πολιτικό ερώτημα, όμως, πλέον είναι εάν και πόσο θα απέχει τελικά και από τον «έντιμο συμβιβασμό». «Η πρόταση της κυβέρνησης δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της», είναι το μήνυμα που στέλνουν κύκλοι του Μαξίμου προσθέτοντας:. «Είναι αποτέλεσμα σκληρών και επίπονων διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία που δεν θα θίγει τα εργασιακά δικαιώματα, δεν θα διαλύει τον κοινωνικό ιστό και θα δίνει προοπτική».

Η λέξη «προοπτική» ίσως είναι και το κλειδί που κρίνει την ένταση αναταράξεων και διαρροών στην ψήφιση της συμφωνίας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική μετάφρασή της οδηγεί απ’ ευθείας στο ζήτημα του χρέους. «Αν δεν δούμε τί θα προβλέπει – κι εάν θα προβλέπει – η συμφωνία για το χρέος, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για τίποτα», έλεγε χαρακτηριστικά σήμερα στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας.

Εως τότε, και τουλάχιστον έως το αυριανό Eurogroup, το κλίμα σε όλες τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται σε ένα γενικευμένο και εμφανές μούδιασμα. Από τους «προεδρικούς» και τους «ενωτικούς» έως τους απρόβλεπτους και την Αριστερή Πλατφόρμα, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι ουδεμία σοβαρή τοποθέτηση μπορεί να γίνει εάν δεν παρουσιαστεί στο σύνολό της η συμφωνία. Και πέρα από τους συνήθεις θορυβώδεις και ευμετάβλητους – Μιχελογιαννάκη, Μητρόπουλο, Διαμαντόπουλο – οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν τον προβληματισμό δια της σιωπής.
«Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία άρα δεν μπορώ να σχολιάσω ακόμα κάτι», ήταν η χαρακτηριστική, και μοναδική μέχρι στιγμής, δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη σήμερα το πρωί.

Ads

Μαξίμου: Ο Τσίπρας δεν θα γίνει Παπαδήμος

Από την πλευρά του Μαξίμου, την ίδια ώρα, δύο σαφή και καθαρά μηνύματα: Αφ’ ενός ότι η συμφωνία πρέπει να περάσει με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αφ΄ετέρου ότι « ο Τσίπρας δεν θα γίνει Παπαδήμος». Το πρώτο το ξεκαθάρισε νωρίς το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δηλώνοντας ότι εάν χαθεί η δεδηλωμένη – δηλαδή, εάν υπάρξει απώλεια άνω των 12 κυβερνητικών βουλευτών – τότε ο μόνος δρόμος είναι οι εκλογές. Το δεύτερο το διαμήνυσε πρώτος ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο επανέλαβε λίγο αργότερα και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. με τον τελευταίο πάντως να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή.

Τον τελικό λόγο επ’ αυτού, βεβαίως, θα τον έχει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος, πάντως, φέρεται πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα έχει όλα τα στοιχεία πολιτικής εντιμότητας που χρειάζονται για να περάσει με καθαρή πλειοψηφία του κυβερνητικού στρατοπέδου στη Βουλή. «Ονειρα θερινής νυκτός» χαρακτήρισε τα σενάρια για διαρροές στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ωστόσο άλλα κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν διαφοροποιήσεις.

Οι επίφοβοι, οι συντεταγμένοι, οι «μη ελέγξιμοι»

Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 10 βουλευτές, προερχόμενοι από διαφορετικές αφετηρίες που θεωρούνται «μη ελέγξιμοι». Οι διαρροές από το εν λόγω, μη συμπαγές, στρατόπεδο, που εκτείνεται από τους πασοκογενείς έως την ΚΟΕ, θεωρούνται, δε, πιο πιθανές από μια απ΄ευθείας αναμέτρηση με την Αριστερή Πλταφόρμα. «Ο Λαφαζάνης δεν είναι τουρίστας της πολιτικής, δεν θα… ξυπνήσει μια μέρα και θα αποφασίσει να ρίξει την κυβέρνηση», λέει χαρακτηριστικά παλιός βουλευτής του προεδρικού μπλοκ. Στην Κουμουνδούρου, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι και ο Λαφαζάνης και οι περίπου 20 βουλευτές που ελέγχει ή επηρεάζει άμεσα θα χρειαστούν ισχυρά πολιτικά επιχειρήματα για να στηρίξουν και να ψηφίσουν αυτή τη συμφωνία.

Οι βουλευτές που βρίσκονται ή κινούνται κοντά στην Αριστερή Πλατφόρμα είναι οι Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Βαγγέλης Αποστόλου, Θανάσης Πετράκος, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Στάθης Λεουτσάκος, Λίτσα Αμμανατίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Ζήσης Ζάννας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Ελένη Ψαρρέα, Κώστας Λαπαβίτσας, Ειρήνη Κασιμάτη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Εύη Καρακώστα, Αγλαΐα Κυρίτση και Νατάσα Γκαρά.

Λιγότερο ευκρινής ίσως είναι η στάση που θα επιλέξει η πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και οι – όσοι – βουλευτές επηρεάζει. Οι πληθωρικές της, και ενίοτε αμφιλεγόμενες, θεσμικές και πολιτικές παρεμβάσεις δεν καθιστούν, κατά την Κουμουνδούρου, δεν καθιστούν δεδομένη τη διαφοροποίησή της στο κορυφαίο πολιτικό και εθνικό θέμα για την κυβέρνηση – αυτό της συμφωνίας ή της ρήξης με τους πιστωτές. Παράλληλα, όμως, δεν την εντάσσουν και στις πολιτικά προβλέψιμες πλευρές της δύσκολης – εσωτερικής πια – μάχης που θα κληθεί να δώσει από μεθαύριο ο Αλέξης Τσίπρας.