«Οδικό χάρτη θεσμικής απεμπλοκής της Ελλάδας από το ΔΝΤ και την τρόικα», διαρρέει ότι ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ, από κοινού με πρωτοβουλίες «για την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση».

Ads

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων , οι εν λόγω πρωτοβουλίες αφορούν κυρίως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα τον Σεπτέμβριο, οι οποίες θα προετοιμάσουν και τη «μεγάλη “πολιτική” διαπραγμάτευση για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους που είναι θεμελιώδους σημασίας για την επάνοδο της χώρας στην ευρωπαϊκή “κανονικότητα”».

Παράλληλα, από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι στόχος του κόμματος είναι μία συνολικού χαρακτήρα, συζήτηση με τους εταίρους που θα αρχίζει από την «αναγνώριση των επιτευγμάτων της χώρας» και των θυσιών των πολιτών, ώστε να γίνουν αποδεκτές προτάσεις για διορθώσεις σε άδικες ή ατελέσφορες ρυθμίσεις.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ και «προσωπικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος» που «έχει σηκώσει το βάρος των δυσκολότερων στιγμών της τελευταίας τετραετίας»  επιμένουν στην ανάγκη να υπάρχει ένα «σαφές και σταθερό στρατηγικό πλαίσιο, στο οποίο να ανάγονται όλοι οι επιμέρους χειρισμοί -και σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο».

Ads

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι «το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί, άλλωστε, εκ των πραγμάτων, ως ο εγγυητής μιας δύσκολης, αλλά αναγκαίας εθνικής στρατηγικής – σχέδιο Β ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει – όλη την περίοδο της “έκρηξης” και της διαχείρισης της κρίσης, ακόμη και όταν άλλοι ζούσαν την “αντιμνημονιακή” τους περίοδο».

Η πρώτη φάση αυτού του σχεδιασμού, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, αρχίζει από το τρίπτυχο «αλλαγή τρόπου επαφής με την τρόικα, επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, απεγκλωβισμός από το ΔΝΤ και άρα από την τρόικα».

Τέλος, από τη Χαριλάου Τρικούπη διαρρέεται ότι  το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει τις προτάσεις του για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης στα τέλη Αυγούστου.