Την «οβιδιακή κυβίστηση» – όπως την χαρακτηρίζει – του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών και τη ΝΔ, καλωσορίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ads

Όπως σημειώνει η Κουμουνδούρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τώρα ζητά την εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και την πλήρη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό εξάλλου είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης και μακάρι να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

«Το γεγονός ότι το αναγνωρίζει έστω και τώρα ο κος Μητσοτάκης είναι θετικό, παρά τα τόσα και τόσα ψέματα που σκόρπισε για να διχάσει τους Έλληνες και να κερδίσει τις εκλογές. Την επόμενη φορά που θα αναφερθεί στους «βόρειους γείτονές» μας, ίσως και να καταφέρει να αρθρώσει και το ‘Βόρεια Μακεδονία’. Έτσι και αλλιώς οι ‘Μακεδονομάχοι’ που τον βοήθησαν να εκλεγεί έχουν πια συνειδητοποιήσει ότι τους εξαπάτησε», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ανέφερε: «υποστηρίζουμε την πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και – φυσικά – σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων». 

Ads

Plan B για το προσφυγικό ζήτησε ο Μητσοτάκης

Μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ένα plan B για το προσφυγικό, για την περίπτωση που δημιουργηθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». 

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκιά σε αυτό το θέμα. Η Ε.Ε. πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στη διαχείριση αυτού του ζητήματος. Να εκπονηθεί μια νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά και να υπάρξει ένα σχέδιο Β΄ στην περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση εξελιχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού πως «αν δούμε ότι δεν αποδίδουν οι ενέργειες της Ε.Ε. να σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία προς την Ευρώπη, τότε θα πρέπει η Ευρώπη να σκεφτεί άλλους τρόπους ώστε να μην εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Τα εργαλεία για αυτό θα τα δούμε στη συνέχεια και αφού συμφωνήσουμε ότι όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».