Τη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων για το όνομα της ΠΓΔΜ προανήγγειλε ο Ζόραν Ζάεφ. Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός της χώρας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αύριο θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη στο ζήτημα.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο Ζάεφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία μίας ώρας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κατά την επικοινωνία τους ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για το πρωί της Τρίτης προκειμένου να συνεχίσουν τις συνομιλίες. 

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο telma, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, το μεσημέρι της Δευτέρας. «Μιλήσαμε για μία ώρα, είναι μια ιστορική συμφωνία. Απομένει να μιλήσουμε αύριο, με αισιοδοξία, για να βρούμε μια λύση. Η αισιοδοξία μου θα υλοποιηθεί», είπε ο Ζάεφ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα telegrafi.

Έκανε επίσης λόγο για μία «δίκαιη και ισχυρή συμφωνία που θα ανοίξει στη χώρα του την πόρτα για καλύτερες ημέρες». Όταν ρωτήθηκε για την ονομασία, δεν απάντησε. «Είναι σημαντικό και δίκαιο να ανακοινωθεί η απόφαση και από τις δύο πλευρές. Το έντιμο είναι ο σεβασμός προς όλους σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ΝΑΤΟ χωρίς την αλλαγή της ονομασίας».

Ads

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ζάεφ κινήθηκε και ο Νίκος Κοτζιάς. Σε συνέντευξή του, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι σχετικά με τα τρία ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι – Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία – στην αυριανή επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς ο κ. Ζάεφ θα έχει επιλέξει ποιό από αυτά θέλει. Όλες οι πληροφορίες πάντως συγκλίνουν στο ότι το όνομα που κλειδώνει είναι το «Severna Makedonija» (Βόρεια Μακεδονία), όνομα που ανταποκρίνεται στην εθνική γραμμή που είχε τεθεί στο Βουκουρέστι επί κυβέρνησης Καραμανλή, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. 

«Τη συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την Ιστορία» πρόσθεσε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο Νίκος Κοτζιάς  σημειώνοντας ότι ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού. Αποσαφήνισε δε ότι όσον αφορά στη γλώσσα «θα προσδιορίζεται ότι αυτή  η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες». 

Νωρίτερα πάντως όσοι παρακολουθούν από κοντά τον διπλωματικό Μαραθώνιο επέμεναν πως απομένουν σημαντικά βήματα για να καταλήξουν οι δυο μεριές σε τελική συμφωνία. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν, μιλώντας στο Tvxs.gr, ότι «είναι σαφές πως ο Ζόραν Ζάεφ εξακολουθεί να χρειάζεται χώρο και χρόνο για τη διαχείριση ορισμένων ζητημάτων στο εσωτερικό της χώρας του», ενώ «αγκάθι» φαίνεται πως παραμένει για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ το erga omnes. Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν πως «έχουμε προχωρήσει αρκετά, όμως δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε τελική συμφωνία», σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται πλέον στην πιο κρίσιμη καμπή τους».