Τη στιγμή που η κυβέρνηση μετονομάζει την προσφυγική κρίση σε μεταναστευτική, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, μιλώντας στη Βουλή, επισημαίνει ότι η πλειοψηφία αυτών που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας της Λέσβου είναι Σύροι και Αφγανοί πρόσφυγες. 

Ads

Κατά τον Φίλιππο Γκράντι, η πλειοψηφία των αφίξεων στη Λέσβο αφορά Αφγανούς και Σύρους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων και των Αφγανών από το Ιράν, οι οποίοι αναγκάζονται να έρθουν στη χώρα μας λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στο Ιράν ως απόρροια των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ.

«Οι δύο ομάδες προσφύγων, που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων, αποτελούν την πλειοψηφία αυτών που φτάνουν στη Λέσβο» είπε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ανέφερε επίσης πως επισκέφτηκε τη Λέσβο το 2016, όμως, τα νούμερα των αφίξεων τότε – κατά τα λεγόμενά του – ήταν μικρότερα. 

Πρόσθεσε πως οι συνθήκες είναι ακόμα πιο ανησυχητικές (σ.σ. τώρα) γιατί υπάρχει υπερπληθυσμός στις δομές φιλοξενίας. Χαρακτήρισε δε ανεπαρκείς τις υπηρεσίες στις δομές, με αποτέλεσμα την αύξηση της βίας μεταξύ των ανθρώπων στα ΚΥΤ.

Ads

Ο Φίλιππο Γκράντι συμφώνησε με τον Γ. Κουμουτσάκο ότι οι συνθήκες στα νησιά είναι ασφυκτικές, γεγονός που πιέζει τους κατοίκους, με αποτέλεσμα να αλλάζει η διάθεση φιλοξενίας που υπήρχε στο παρελθόν. «Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αρχίσει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις» σημείωσε και αναφέρθηκε στους άξονες που έχει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ειδικότερα, ως προς τα κέντρα που θέλει να ανοίξει η κυβέρνηση, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι «είμαστε κατά της κράτησης των αιτούντων άσυλο», συμπληρώνοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση «δεν μιλάμε για κράτηση, αλλά για έλεγχο» που αποσκοπεί στη μείωση της μετακίνησης των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα. Ζήτησε, επίσης, να συνάδει με το διεθνές δίκαιο η βελτίωση και επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και επιβράβευσε τη κυβερνητική στοχοθεσία να δοθεί έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά. 

Παρά τις δηλώσεις Γκράντι, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στο documentonews.gr, χαρακτήρισε μετανάστες τους Αφγανούς που έρχονται στην Ελλάδα από το Ιράν.