Για την ερχόμενη εβδομάδα αναβάλλονται οι διαπραγματεύσεις επί των ελληνικών προτάσεων που θα δώσουν τέλος στο πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας ανοίγοντας τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, μετά την παράταση… ζωής στις τράπεζες μέσω ELA αλλά και το το μπλόκο του 1,2 δις ευρώ από τον EFSF. Και όσο ο χρόνος πιέζει, οι δόσεις γίνονται 100 με σκοπό την άμεση εισροή χρήματος στα κρατικά ταμεία.

Ads

Σε έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να  καταθέσει στο επικείμενο Eurogroup. «Ως γνωστόν ο χρόνος είναι χρήμα και η Ελλάδα δεν διαθέτει τίποτε από τα δύο: η επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο και η επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών στην καγκελαρία άνοιξαν ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να χθεί», σχολιάζουν Τα Νέα. «Ωστόσο η επιβράνδυση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές –ως αποτέλεσμα της δυστοκίας που παρατηρείται στη διαμόρφωση των ελληνικών προτάσεων για τα μέτρα που θα επισφραγίσουν την επανέναρξη της χρηματοδότησης – δεν είναι θετικό μήνυμα», συνεχίζει η εφημερίδα. «Είναι προφανές ότι αν η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να ξεπεράσει τις εσωτερικές της αντιθέσεις ώστε να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή σε συμφωνία με τους δανειστές, η χώρα θα βρεθεί πολύ σύντομα και πάλι στο προ της 20ης Φεβρουαρίου κενό και χωρίς άλλες δυνατότητες διαπραγμάτρευσης», εκτιμούν Τα Νέα.

Μετά και το χθεσινό μπλόκο σε επίπεδο EuroWorking Group στην επιστροφή του 1,2 δις ευρώ από τη διάσωση των τραπεζών που διεκδικεί και την παραπομπή του στο διοικητικό συμβούλιο του EFSF, η Εφημερίδα των Συντακτών αναρωτιέται αν η φυγή του ποσού αυτού έγινε από «βλακεία ή δόλο».

Αμείλικτα ερωτήματα προκύπτουν για το πως μεθοδεύτηκε η φυγή από την Ελλάδα του ποσού του 1,2 δις ευρώ που είχε συνεισφέρει το Δημόσιο για τη διάσωση των τραπεζών, γράφει στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα. Το ΤΧΣ έστειλε στον EFSF το σημαντικό ποσό κάτω από τη μύτη της κυβέρνησης, ενώ τα χρήματα αυτά είναι πλέον αντικείμενο της γενικότερης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και τους θεσμούς, προσθέτοντας έναν ακόμα πονοκέφαλο στο υπουργείθο Οικονομικών, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ads

Την ίδια στιγμή, επιμένουν οι Ελβετοι για τα 80 δις ευρώ αδήλωτων ελληνικών καταθέσεων επί εδάφους τους, κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση για αδράνεια. Ελβετός οικονομολόγος μάλιστα κάνει λόγο για 15 δις ευρώ δυνητικά έσοδα για την κυβέρνηση από τη φορολόγηση τους.

Έσοδα αναμένει η κυβέρνηση και από την ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία που τίθεται από σήμερα σε ισχύ. Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν περίπου 850.000 οφειλέτες, που θα μπουν μέχρι το τέλος Απριλίου στη νέα ρύθμιση.

Το σύνολο της κύριας οφειλής προς τα Ταμεία είναι περίπου 16 δισεκατομμύρια και μαζί με πρόσθετα τέλη φτάνει τα 22 δισεκατομμύρια, ωστόσο σε πρώτη φάση στόχος είναι να εισπραχθεί 1,46 δισεκατομμύριο μέχρι το τέλος του έτους, γράφει το Έθνος. Οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση -στην οποία προβλέπονται έως και 100 δόσεις- καταγράφονται σε εγκύκλιο, που εκδόθηκε την Τρίτη.

 

Δειτε τα σημερινά πρωτοσέλιδα: