Ορισμένοι ευρωπαίοι εταίροι δεν είχαν την πολιτική διάθεση να στηρίξουν μια χώρα που είχε παραβεί όλους τους συμφωνημένους κανόνες, δηλαδή την Ελλάδα. Επιπλέον έβρισκαν το ενδεχόμενο προσφυγής της χωράς στο ΔΝΤ «ταπεινωτικό» για την Ευρώπη. Αυτά αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στο βιβλίο του με τίτλο: «Η Ευρώπη στη Θύελλα: Υποσχέσεις και Προκαταλήψεις» που μόλις κυκλοφόρησε και μεταξύ άλλων αναφέρεται στο παρασκήνιο της διάσωσης της Ελλάδας. Ο ίδιος αναφέρει ότι ήθελε να απευθύνει μήνυμα στον ελληνικό λαό πριν τις εκλογές του 2012, ωστόσο, κάποιοι Έλληνες ηγέτες των συμβούλευσαν να μην το κάνει… 

Ads

 
Ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ αφηγείται, μεταξύ άλλων, την πρώτη του Σύνοδο Κορυφής ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 11 Φεβρουαρίου του 2010. Το κεντρικό θέμα της Συνόδου ήταν το κράτος πρόνοιας στην Ευρώπη αλλά άλλαξε άρδην καθώς «μία ευρωπαϊκή χώρα, η Ελλάδα, βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».
 
Όπως γράφει ο Βαν Ρόμπεϊ, σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ήδη προκαλέσει σοκ στους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας «αποκαλύπτοντας με ασυνήθιστα ειλικρινείς όρους την οικτρή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας του».
 
Στη Σύνοδο όμως του Φεβρουαρίου οι ηγέτες της ΕΕ κατάλαβαν ότι το ελληνικό πρόβλημα μπορούσε να γίνει συστημικό για την Ευρωζώνη. Ανέκυψαν όμως και οι πρώτες διαφωνίες μεταξύ των εταίρων για τη διαχείριση της κρίσης. «Πέρα από τη ρήτρα μη διάσωσης της ΟΝΕ, υπήρχε εκ μέρους ορισμένων εταίρων και μια έλλειψη πολιτικής διάθεσης να στηρίξουν μια χώρα που είχε παραβεί όλους τους συμφωνημένους κανόνες» σημειώνει ο Βαν Ρόμπεϊ. Επιπροσθέτως κάποιοι από τους εταίρους έβρισκαν ταπεινωτική ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 
Ο ίδιος όπως περιγράφει στο βιβλίο του ξεκίνησε τις προσπάθειές του να σφυρηλατήσει τη συμφωνία για μία κοινή διακήρυξη, σε συναντήσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου, την Άγκελα Μέρκελ, τον Νικολά Σαρκοζί, τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και τον ΖανΚλοντ Τρισέ, αλλά αν και επήλθαν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί, η κρίση δεν αναχαιτίστηκε.
 
Το διάγγελμα που δεν έγινε
 
Στη συνέχεια ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ αναφέρεται στον δεύτερο γύρο των εκλογών του Ιουνίου του 2012. «Μετά από παράκληση ορισμένων πολύ ανήσυχων επαφών μου στην Αθήνα, είχα σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνω άμεσα έκκληση στον ελληνικό λαό εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων του σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα […] Τελικά, ακολουθώντας τη συμβουλή Ελλήνων ηγετών, αποφάσισα να μην το κάνω» τονίζει.
 
Η «στιγμή της αλήθειας», όπως υποστηρίζει, ήρθε μετά της εκλογές και ήταν η Σύνοδος Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου, όπου συμφωνήθηκε η τραπεζική ένωση. Περιγράφει μάλιστα την επίσκεψη του Μάριο Ντράγκι στο γραφείο του το πρωί εκείνης της Παρασκευής: «Χέρμαν, μου είπε, συνειδητοποιείς τι κάνατε όλοι σας χθες τη νύχτα; Αυτόν τον μπαλαντέρ χρειαζόμασταν». 
 
Παρ’ όλα αυτά, «οι υπέρμαχοι μιας “Grexit” παρέμεναν πολύ δραστήριοι, τόσο στο Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όσο και έξω από αυτό» σημειώνει ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός αυτό αποτέλεσε σοκ για τον ίδιο, «μετά τη γενναία ψήφο του ελληνικού λαού».