Ενα αχρείαστο «ξεζούμισμα» των πολιτών και της οικονομίας είχαν ως αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα πλεονάσματα του 2016, σύμφωνα με τον καθηγητή και πρώην υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Ads

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο capital.gr, ο Γκ. Χαρδούβελης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας μάλιστα ότι με φιλοδωρήματα όπως το κοινωνικό μέρισμα του Δεκεμβρίου δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων «τα πολύ μεγάλα πλεονάσματα του 2016, υψηλότερα των στόχων που επέβαλαν οι δανειστές, δείχνουν ένα αχρείαστο ξεζούμισμα των πολιτών και της οικονομίας.  Η κυβέρνηση επέβαλε μια δρακόντεια φορολογική πολιτική, η οποία έφερε προσωρινά, μη επαναλαμβανόμενα, έσοδα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκ. Χαρδούβελης ως υπουργός Οικονομικών υπέγραψε συμφωνίες για πλεονάσματα 4,5%.

Ads

Μάλιστα τον Ιούνιο του 2016, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM» ομολόγησε ότι όλη η διαπραγμάτευση της τότε κυβέρνησης βρισκόταν στον αέρα, ότι η περίφημη αξιολόγηση που υποτίθεται θα μας έφερνε στην ανάπτυξη δεν έβγαινε παρά μόνο με την αποδοχή των μεγάλων πλεονασμάτων, δηλαδή με την υποχρέωση σε νέα βαριά μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πράγματι ήταν αρκετά αυστηρό το πλαίσιο του 2014. Μιλούσε το 2016 να έχουμε ένα πλεόνασμα 4,5%. Στόχος μας ήταν τότε να κλείσουμε την αξιολόγηση. Δεν θέλαμε να το φέρουμε στο τραπέζι από τότε. Θέλαμε να το μειώσουμε από 4,5%, να το φέρουμε στο 3%. Πιστεύαμε ότι ένα 3% θα μπορούσε να το αντέξει η οικονομία με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θέλαμε να έχουμε».