Εκτός από το γλυπτό «Phylax» στο Παλαιό Φάληρο, που άγνωστοι γκρέμισαν τα ξημερώματα της Πέμπτης, υπάρχει και άλλος, ο οποίος μάλιστα πέρασε το καλοκαίρι του στη Μύκονο.

Ads

Η τύχη του έτερου γλυπτού φαίνεται ότι ήταν καλύτερη, καθώς δεν υπήρξε η παραμικρή διαμαρτυρία από τους νησιώτες και τους χιλιάδες επισκέπτες κατά τη φιλοξενία του σε αίθουσα τέχνης.

Αντίθετα, στον «Phylax» του Παλαιού Φαλήρου συνοψίστηκε αίφνης ο σκοταδισμός

Μετά τον αγιασμό, όταν ενορίτες του Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης της περιοχής, θέλοντας να… ξορκίσουν τον «δαίμονα», έφτασαν με σημαίες, εικόνες και τραγουδώντας ψαλμωδίες να ραντίσουν το άγαλμα με αγιασμό -επικεφαλής ήταν ο εφημέριος του ναού Πατάπιος Αργυρός που σε επιστολή του προς τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, χαρακτήρισε το άγαλμα «δαίμονα και στρατιώτη του Σατανά»- ήρθε και ο βανδαλισμός.

Ads

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, ανέφερε πως τα ξημερώματα της Πέμπτης, δεκαπέντε άτομα που επέβαιναν σε ένα μεγάλο φορτηγό χωρίς πινακίδες, έφτασαν στο σημείο που βρισκόταν το κόκκινο γλυπτό, στο Παλαιό Φάληρο. Φορώντας κουκούλες, κατέβηκαν από το όχημα, έδεσαν το γλυπτό με σκοινιά, το τράβηξαν και το έριξαν στο έδαφος…

image

image