Διετή συμφωνία με την Ευρώπη, χωρίς το ΔΝΤ, ζητά η Αθήνα με πρόταση που ήδη έχει κατατεθεί στους πιστωτές. Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, «η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)  για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους». Παράλληλα ζητείται ολιγοήμερη παράταση του παρόντος προγράμματος ώστε να εξασφαλιστεί η στήριξη των ελληνικών τραπεζών από τον ELA.

Ads

Με την επιστολή του προς τους επικεφαλής του  Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ο πρωθυπουργός ζητά, ουσιαστικά νέο δάνειο, το οποίο όπως αναφέρει «θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό». Κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο ΑΠΕ ότι το αίτημα για τη διετή συμφωνία συνοδεύεται και από conditionalities – δηλαδή, λίστα με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Από την πλευρά του, ο ανταποκριτής των Fincnial Times Πήτερ Σπήγκελ έγραψε στο twitter ότι το ύψος του δανείου που ζητά η Ελλάδα ανέρχεται στα 29 δις ευρώ, μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει επιβεβαίωση του ποσού από επίσημες πηγές.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, το κλίμα είναι πως δεν πρέπει να χαθεί αυτή η τελευταία ευκαιρία για μια συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή και πως οι δανειστές θα μπορούσαν να δείξουν μια ευελιξία προς αυτό τον σκοπό. Σημειώνεται πως από το Βερολίνο η πρώτη αντίδραση είναι πως η συζήτηση για το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει ή μετά το δημοψήφισμα ή αν ακυρωθεί το δημοψήφισμα.

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, με την αποστολή του αιτήματος, ήρθε μετά από ολονύχτιες διαβουλεύσεις και μετά το μήνυμα που είχε στείλει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος επαναπροσέγγισης.

Ads

Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η επιστολή Τσίπρα για το αίτημα του νέου προγράμματος

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού προστίθεται ότι «από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».

«Η ελληνική κυβέρνηση» καταλήγει η ανακοίνωση, «μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ.  Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής». Οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δεν αποκλείουν έκτακτη σύγκλιση του  Εurogroup ακόμη και εντός της ημέρας.

Ολη η επιστολή Τσίπρα προς τους επικεφαλής του Eurogroup και του ESM:

«Προς τον πρόεδρο του Eurogroup και τον επικεφαλής του συμβουλίου κυβερνητών του ESM

Aγαπητοί πρόεδροι,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας παρουσιάζω μία πρόταση για στήριξη με βάσει τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.

Όπως γνωρίζετε η Δημοκρατία αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β’ εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:

– δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014,
– η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM,
– το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή,
– ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.

Με δεδομένα τα παραπάνω και και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μία διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.

Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.

Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της αλλά και η κοινωνική συνοχή».