Οι επαφές των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών στο εξωτερικό και τα όσα σηματοδοτούν βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής πολιτικής ατζέντας. Το θέμα, ωστόσο, που απασχολεί όχι μόνο πανευρωπαϊκά αλλά και διεθνώς δεν είναι άλλο από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας που φυσικά βρίσκεται και σε όλα τα ελληνικά πρωτοσέλιδα. 

Ads

 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντήσει σήμερα το πρωί τον «Πάπα των Φτωχών» Φραγκίσκο στο Βατικανό με τη συνάντηση να χαρακτηρίζεται ιστορική. Χθες λίγη ώρα αφού γνωστοποιήθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε τα δικά του πλάνα. Την Τρίτη θα επισκεφτεί το Βερολίνο προκειμένου να λάβει ενισχύσεις – αμφίβολες πάντως – από την… «Πάπισσα» Άνγκελα Μέρκελ. 

 
«Ο Ένας στον Πάππα, ο άλλος στην Πάπισσα» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Ελευθεροτυπίας που σχολιάζει ότι «ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για προσκύνημα στην Άνγκελα Μέρκελ».

image
 
«Ο Τσίπρας στο Πάπα» είναι η ανάλυση που φιλοξενούν Τα Νέα και στην οποία σημειώνεται: «Πίσω από τους χοντρούς τοίχους και τις βαριές κουρτίνες του Βατικανού λέγονται πολλά, αλλά συνήθως λέγονται ψιθυριστά». Για το ταξίδι Σαμαρά στο Βερολίνο η εφημερίδα γράφει: «Το φθινοπωρινό ραντεβού και η μπόρα του χρέους».

image
 
Κρίσιμη χαρακτηρίζει η Καθημερινή τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ ενώ ανάλογη είναι και η προσέγγιση του Έθνους που γράφει ότι το ραντεβού του Βερολίνου προμηνύει κρίσιμη πολιτική διαπραγμάτευση. Ωστόσο, χθες η Deutsche Welle σημείωνε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο αν η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι διατεθειμένη να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση.

image
 
Την ίδια ώρα την Ευρώπη απασχολεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. «Κάλπες βαριές σαν ιστορία», «Η D-Day της Σκωτίας», «Που οδηγεί το ναι, τι σημαίνει το όχι», «στα δυο η Σκωτία» είναι μερικοί από τους τίτλους που συνοδεύουν την είδηση στις ελληνικές εφημερίδας.
 
Τέλος η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια μαύρη επέτειο για την Ελλάδα. Πριν ένα χρόνο, στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013, ο αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας πέφτει νεκρός από το χέρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά. Από κει και μετά ανοίγει ο φάκελος Χρυσή Αυγή – εγκληματική οργάνωση για τη Δικαιοσύνη. Πλήθος διαδηλώσεων και εκδηλώσεων μνήμης πραγματοποιούνται από προχθές σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

image

Όλα τα πρωτοσέλιδα: