Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στο κυβερνητικό επιτελείο στη σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο, όπου θα μιλήσει το απόγευμα στο 14ο αναπτυξιακό συνέδριο, ενώ νωρίτερα θα έχει επαφές με εκπροσώπους τοπικών φορέων. 

Ads

Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα σχολίαζαν με ικανοποίηση ότι η χθεσινή έναρξη του συνεδρίου έγινε χωρίς παρατράγουδα με αυξημένη συμμετοχή τοπικών φορέων, παρά την εικόνα γενικευμένων αντιδράσεων στο νησί που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί από μερίδα ΜΜΕ. Υπενθυμίζεται, πως η κυβέρνηση φωτογράφισε με σαφήνεια χθες κορυφαία στελέχη της ΝΔ για απόπειρα δημιουργίας εκρηκτικού κλίματος στη Λέσβο ενόψει της άφιξης του πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους εξαιτίας της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ, ενώ η τοπική κοινωνία εμφανίζεται κουρασμένη εξαιτίας της έξαρσης του προσφυγικού αλλά κυρίως λόγω της δράσης ακραίων στοιχείων. 

Κυβερνητικός στόχος είναι να δοθούν άμεσα και στα δυο ζητήματα καίριες απαντήσεις. Στο μεν ζήτημα του ΦΠΑ στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατούν διάφορες σκέψεις, αλλά είναι σαφές πως θα αναμένουν σε πρώτη φάση να δουν τα αποτελέσματα του μεταφορικού ισοδύναμου, το οποίο θα ισχύσει σε 32 νησιά από την 1η Ιουλίου. Την ίδια στιγμή όμως αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί σε δεύτερη φάση και το ενδεχόμενο αλλαγών στο καθεστώς ΦΠΑ για κάποιες νησιωτικές περιοχές.

Ads

Στο δε ζήτημα του προσφυγικού στην κυβέρνηση παραμένουν σταθερά προσανατολισμένοι στην προοπτική αποσυμφόρησης του κέντρου υποδοχής της Μόριας, κάτι που είναι δεδομένο πως θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επαφών του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους τοπικών φορέων του νησιού.