Το γάντι που του πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας προ ημερησίας συζήτηση για τη διαπλοκή στη Βουλή. Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν κατά τη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία τόσο στα μέτωπα της διαφθοράς και της διαπλοκής, όσο και στο μέτωπο της παιδείας, σε μια κόντρα που είχε έντονες προσωπικές αντιπαραθέσεις. 

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του τοποθέτηση στη Βουλή κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι στέκεται απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να σπάσει το «αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής», παίζοντας τα ρέστα της στην «αριστερή παρένθεση».

«Έχετε βγει στα κεραμίδια για να υπερασπιστείτε το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσίας» είπε ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ τολμά να κουνά το δάχτυλο στην Αριστερά για το ηθικό πλεονέκτημα. «Τολμούν να κουνούν το δάχτυλο τα κόμματα της Siemens, του Χριστοφοράκου, του Τσοχατζόπουλου, των υποκλοπών, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της παράγκας του ποδοσφαίρου» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Φαίνεται ότι ο λογογράφος σας έκανε λάθος και σας έδωσε την ομιλία προ τριών μηνών. Δεν έχετε ακούσει τίποτα το τελευταίο διάστημα για τις άδειες και για τον κ. Καλογρίτσα. Δεν έρχεστε ως κατήγορος στο θέμα της διαπλοκής, αλλά ως απολογούμενος».

Ο Αλέξης Τσίπρας στη δεύτερη του τοποθέτηση κατηγόρησε ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποφεύγει να μιλήσει με ονόματα για τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής. «Ίσως του είπαν οι επικοινωνιολόγοι του να μην μιλά ή δεν θέλει να βάλει το χέρι του στη φωτιά» υποστήριξε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: 

«Μου είπε αν θέλουμε να ζητήσουμε προ ημερησίας συζήτηση για τη διαπλοκή. Να προσέχετε τι ζητάτε κ. Μητσοτάκη, γιατί ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά. Καταθέτω το αίτημα για να μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις». «Ο πρωθυπουργός επανέρχεται στον τόπο του εγκλήματος», ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΝΔ  στην κίνηση του πρωθυπουργού. 

Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί συγκρούστηκαν και στο μέτωπο της παιδείας που ήταν και το κατεξοχήν αντικείμενο στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή. Μάλιστα η συζήτηση έλαβε και διαστάσεις προσωπικής αντιπαράθεσης.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τάσσεται επί της ουσίας εναντίον της δημόσιας Παιδείας. 

«Το πρόβλημά σας κ. Μητσοτάκη δεν είναι ότι υπερασπίζεστε την άποψη να υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια, το πρόβλημά σας είναι ότι μεροληπτείτε υπέρ των ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων εναντίον της δημόσιας Παιδείας».

«Το πρόβλημά κ. Μητσοτάκη, όταν με κατηγορείτε για τα δικά μου βιώματα, είναι μάλλον τα δικά σας βιώματα, γιατί μέχρι να ασχοληθείτε με την πολιτική δεν είχατε περάσει ούτε απ’ έξω από δημόσιο σχολείο, γι’ αυτό και δεν μπορείτε να το υπερασπιστείτε. Υπερασπίζεστε μόνο το ιδιωτικό». 

«Δεν είστε με την αριστεία αλλά με τον ελιτισμό. Είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων, υπέρ της διατήρησης της κοινωνικής διάκρισης. Εμείς είμαστε υπέρ της ποιοτικής εκπαίδευσης των ίσων ευκαιριών, που στόχο έχουν στον ορίζοντα και το ίσο αποτέλεσμα».

Αναφορικά με την παιδεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να απαντήσει στις αναφορές του πρωθυπουργού ότι συμμετείχε στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα λέγοντας: «Το όνομα της φοιτητικής παράταξης της οποίας ήταν επικεφαλής ο Αλ. Τσίπρας ήταν Εγκέλαδος. Αυτό έχετε κάνει στη χώρα».

Στην κατηγορία του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν έχει περάσει ούτε έξω από δημόσιο σχολείο είπε: «πράγματι είχα την δυνατότητα να σπουδάσω σε κορυφαίο αμερικάνικο μη κρατικό πανεπιστήμιο. Φαντάζομαι ότι και εσείς θα μπορούσατε να κάνετε, οικονομικό πρόβλημα δεν είχατε, σκληρή δουλειά χρειάζεται»

«Μην λέτε για εμένα ότι δεν έχω περάσει έξω από δημόσιο σχολείο, όταν εσείς έχετε στείλει τα παιδιά σας σε ιδιωτικό σχολείο. Αυτή είναι η υποκρισία» υποστήριξε.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του υποστήριξε ότι αυτή «είναι αντιπαράθεση καφενείου». 

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε: «εκφράστηκαν δύο διαφορετικές οπτικές για την Παιδεία, όπως έχουμε και για την οικονομία, αποτυπώθηκαν οι απόψεις και οι θέσεις από την πλευρά εκπροσώπησης δύο διαφορετικών κόσμων: Από τη μία ο δημόσιος χώρος και η υπεράσπισή του, από την άλλη ο κόσμος της αγοράς».

«Παρότι κατατίθενται απόψεις με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, τα θέματα Παιδείας απαιτούν διεξοδικό διάλογο και προσπάθεια σύνθεσης. Προϋποθέσεις για τον διάλογο είναι, πρώτον, καθαρές θέσεις όχι διαστρέβλωση, δεύτερον, να μην αποχωρούμε από τον διάλογο και, τρίτον, να μη λειτουργούμε με μία λογική ότι θα κατεδαφίσουμε τα πάντα. Σας αδικεί η λογική ότι θα τα γκρεμίσετε όλα», υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Διαβάστε επίσης: