Το μήνυμα Τσίπρα εστάλη, η μάχη της «ιδεολογικής καθαρότητας» παραπέμπεται στην κρίση της ιστορίας (και της κοινωνίας) και όλα τα – δικά του – όπλα στρατεύονται στην διατήρηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας με την χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του στην ΕΡΤ έθεσε τους δικούς του όρους στη διπλή μάχη που θα ακολουθήσει, εντός και εκτός συνόρων: Διασφάλιση της ψήφισης της – «κακής, σε πολλά σημεία» όπως είπε – συμφωνίας με τους πιστωτές και της παραμονής της χώρας στο ευρώ, προάσπιση της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης και αναμέτρηση, εάν χρειαστεί, με τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον της κοινωνίας και όχι δια πειθαρχικών μέτρων και οργάνων.

Μαζί με αυτούς τους όρους, δε, ο πρωθυπουργός έθεσε και το, σκληρό, δίλημμα στους βουλευτές της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ που προαναγγέλλουν καταψήφιση της συμφωνίας: Ξεκαθάρισε μεν ότι «δεν είναι στην κουλτούρα του οι διαγραφές», πέταξε όμως ευθέως το γάντι καλώντας τους να αποφασίσουν εάν συντάσσονται με όσους επιδιώκουν την πτώση της κυβέρνησης. «Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου», είπε, « να διατηρήσω τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ενιαία. Αλλά ο καθένας έχει την ευθύνη να συνειδητοποιήσει ποιο πολιτικό σχέδιο υπηρετεί: Αυτό της ενότητας και διατήρησης της αριστερής κυβέρνησης; Ή το σχέδιο εκείνων που θέλουν να τη ρίξουν;».

Στο πλαίσιο αυτού του διλήμματος, ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε ουσιαστικά και τις επόμενες πρωτοβουλίες του: Καμία κίνηση έως αύριο κι έως ότου ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, κυβερνητικός ανασχηματισμός – που όπως είπε «δεν προαναγγέλλεται» αλλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι ευρύς – αμέσως μετά κι, εάν χαθεί η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εκλογές σε ασφαλή χρόνο.

Ads

«Δεν πρέπει να έχουμε αναταράξεις μέχρι να κλείσει η συμφωνία», είπε, καθιστώντας σαφές πως δεν θεωρεί ότι η παγίδα Σόιμπλε υπέρ του Grexit έχει εξουδετερωθεί οριστικά και ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν προτίθεται να είναι παρών σε «κυβέρνηση εθνικού σκοπού».

Η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, βεβαίως, τελεί υπό διπλή αίρεση: Αφ’ ενός, των πιέσεων που θα ασκηθούν από την πλευρά των δανειστών εν μέσω πλήρους πιστωτικής ασφυξίας, καθώς ακόμη δεν έχει κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup για τη χρηματοδότηση-γέφυρα της χώρας. Και, αφ’ ετέρου, του τελικού αριθμού των διαρροών που θα υπάρξουν στη σημερινή ψηφοφορία από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενός αριθμού που στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας υπολόγιζαν χθες ανάμεσα στους 30 και τους 40.

Η πρώτη απάντηση, πάντως, της πλευράς Λαφαζάνη ήρθε ταυτόχρονα με την συνέντευξη Τσίπρα και ήταν εκείνη της μετωπικής σύγκρουσης: Οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας συναντήθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποφάσισαν να μην ψηφίσουν τη συμφωνία, να μην παραιτηθούν και να δρομολογήσουν σχέδιο επιστροφής σε εθνικό νόμισμα.

«Δεν είναι αυτή αριστερή επιλογή», δήλωνε την ίδια ώρα στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας ότι είχε ζητήσει μελέτη για τις συνέπειες εξόδου από το ευρώ και την απέρριψε διότι οδηγούσε σε άτακτη χρεοκοπία και μαζική φτωχοποίηση.

«Η ασφάλεια της ιδεολογικής καθαρότητας», πρόσθετε, «σε στιγμές κρίσης δεν υπάρχει. Όποιος πιστεύει ότι πρέπει να κάθεται στην καρέκλα και να δρέπει τις δάφνες του αριστερού και του υπέρμαχου της ιδεολογικής καθαρότητας, κάνει λάθος. Ο καθένας θα κριθεί με βάση τις επιλογές του».

Οι επιλογές αυτές, απ’ όλες τις πλευρές, θα είναι σαφείς απόψε, μετά τα μεσάνυχτα. Και από αύριο θα κριθούν κι οι αντοχές – κυβερνητικές και κομματικές – στην πρόκληση μια τιμωρητικής συμφωνίας που, όπως αναγνώρισε κι ο Αλέξης Τσίπρας, αγνοεί «το δίκιο ενός λαού»…

Διαβάστε επίσης:
Τσίπρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών, αν χαθεί η πλειοψηφία [Βίντεο ολόκληρη η συνέντευξη]